"מחירי הסלולר יירדו הרבה פחות מההצהרות"
האם אנו אכן בפני שינוי דרמטי במחירי שיחות הטלפון בסלולר? השר כחלון מפגין אופטימיות, אך האנליסטים בשוק ההון חלוקים לגבי משמעות תוצאות מכרז התדרים. בלידר שוקי הון ובפסגות מעריכים כי חברות הסלולר ייפגעו קשות, אך בדש ממליצים לנצל את הפאניקה ולקנות מניות סלולר
מכרז התדרים הסלולרי הסתיים אמש (ב'), כאשר הזוכות הן מירס של פטריק דרהי ואקספון של חזי בצלאל. במסיבת העיתונאים אמר שר התקשורת משה כחלון כי המחירים ירדו ב-50% וגם דרהי ובצלאל דיברו על הורדת מחירים. בתגובה לדברים יורדות היום מניות פרטנר וסלקום, אך הדעות לגבי עתיד שוק התקשורת הסלולרית חלוקות.
למרות האווירה החיובית סביב המכרז, האנליסט ערן יעקובי אומר כי זו שערורייה. לדבריו, "מסיבת העיתונאים מצטלמת היטב ובוודאי מוסיפה קרדיט לשק שהוא במילא מעמיס בגאווה על גבו מכיוון לשיטת המשרד, ככל שהסכום שהוצע במכרז גבוה יותר, תבוא לידי ביטוי הרצינות של המתמודדים במהירות רבה יותר וגם התמריץ שלהן להוריד מחירים כדי לזכות בנתח שוק, גדול יותר. לדעתנו זו שערורייה.
"עדיף למדינה היה לעשות מכרז הפוך כאשר הזוכה היא זו המבטיחה מחיר תקרה לדקת שיחה ולמגה של דאטה שהוא הנמוך ביותר. אבל כדי לעשות מכרז זה צריך להסדיר מראש את מחיר הנדידה הפנים ארצית ואת סוגיית בניית האנטנות – זה כבר להקדים את המאוחר עבור המשרד הרוצה להכריז על הגברת התחרות. כעת סיכוני הטווח הקצר עלו בצורה דרסטית עבור הזוכות והיכולת שלהם לחתוך מחירים באופן קיצוני – מוגבלת".
לדבריו, סיפור התמריץ להשגת נתח שוק, מגוחך. "אין אסטרטגיה בעולם שמשמעותה הפסד כסף במשך שלוש או ארבע שנים על ידי הורדת מחיר, רק לשם קבלת הערבות בחזרה – לחברה כזו לא תהיה תקומה", אמר יעקובי. "אם התדרים היו ניתנים בחינם, האם האסטרטגיה של עסק בריא היא לא להגדיל נתח שוק? היא כן, אבל לא באמצעות הורדת מחיר לשם הורדת המחיר, אלא על ידי ערך מוסף".
יעקובי אומר כי פוטנציאל הנזק לחברות הסלולר הקיימות עלה בטווח הקצר אך "היינו נותנים לאבק קצת לשקוע ומנצלים את הפאניקה בשוק התקשורת לאסוף סלולר ובזק".
מלחמה לתקופה מוגבלת
עבור הצרכנים אומר יעקובי כי מוקדם מידי לפתוח בקבוקי שמפניה הבוקר. "המחירים ירדו הרבה פחות ממה שהשר חושב (50%, מ"א) ויסובסדו על ידי שירותים אחרים". לדבריו, הצרכן צריך לקוות ליחס יותר הוגן ולשירות טוב יותר, אבל כנראה לא למחירים נמוכים באופן משמעותי.
מנגד, אלון גלזר מלידר שוקי הון צופה שחיקת מחירים מהותית בשנים הקרובות. לדבריו, "אמנם ניסיון העבר מלמד כי מלחמת המחירים לרוב נמשכת תקופה מוגבלת, אך מידת הפגיעה בחברות הקיימות עדיין עלולה להיות מהותית. אנו צופים ירידה שנתית של 5%-7% בהכנסה חודשית ממוצעת של חברות הסלולר משירותי שיחות הסלולר במהלך השנים הקרובות, וזאת מעבר לשחיקה הצפויה בהכנסה כתוצאה מהורדת דמי הקישוריות. להערכתנו במהלך השנה הקרובה לא נראה שינויים מהותיים ברמות המחירים בענף, עד לתחילת פעילותם של השחקנים החדשים".
היציבות התערערה
בבית ההשקעות אומרים כי תהיה גם שחיקה ברווחיות כאשר ה-EBITDA של החברות (רווח תפעולי בניכוי פחת והפחתות) יפול ב-20%. "זה לא רק שחיקת תעריפי הסלולר, אך גם בצורך של חברות הסלולר הקיימות להגביר בצורה מהותית את מאמצי השיווק, לרבות הגדלת השקעה בפרסום ועיבוי מערך שירות לקוחות ומכירות" כתבו.
גלזר כותב עוד כי "בשורה התחתונה נראה כי היציבות היחסית ממנה נהנו חברות הסלולר הגדולות במהלך השנים האחרונות הגיעה לקצה. אנו מעריכים כי המפעילות החדשות יתחילו לפעול במהלך המחצית השנייה של שנת 2012 . אנו צופים לעליה חדה ברמת התחרות בענף הסלולר כתוצאה מכך, אשר תוביל, בין היתר, לירידה בנתח השוק של החברות הקיימות, שחיקה בתעריפי הסלולר וכתוצאה מכך לפגיעה בתוצאות העסקיות של חברות הסלולר הגדולות. לאור האמור, אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה נמוכה לענף".
גם בפסגות מעריכים כי לא תירשם ירידה מהותית במחירים ומסכמים כי "תוצאות מכרז התדרים מהוות חדשות רעות למפעילות הסלולר וחדשות חיוביות לצרכן". לדבריהם, בזק ממשיכה להיות המועדפת בענף התקשורת עם תשואת דיבידנד צפויה של 11% בשנתיים הקרובות ופוטנציאל להתפתחויות חיוביות בזרועותיה האחרות שיקזזו את צרות הסלולר. מבין חברות הסלולר סלקום אומנם מציגה תוצאות טובות יותר אך רמת התמחור בפרטנר ממשיכה להיות נוחה יותר.