מועצת הלול: "ביצים לא מעלות כולסטרול". האמנם?
מועצת הלול יוצאת בקמפיין מנפץ-מיתוסים שלפיו אכילת ביצים אינה מעלה את רמת הכולסטרול בדם, כך מדווח "ידיעות אחרונות". הדיאטנית הקלינית טובה קראוזה מסתייגת: "עדיף לא להגזים בהן". אז כמה ביצים מותר באמת לאכול ביום?
לא פחות ממצות, פסח הוא חג הביצים. ובעיתוי הזה יוצאת מועצת הלול בקמפיין פרסומי נרחב תחת הכותרת "שוברים את המיתוס," שמטרתו לשפר את תדמית הביצה. איך עושים את זה? מבקשים את עזרת הציבור.
רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול שלנו
בקמפיין אינטראקטיבי, כמקובל היום, מבקשת המועצה מהציבור ליצור סיסמה או סרטון שיעבירו את המסרים שלפיהם "אכילת ביצה אינה מעלה את רמת הכולסטרול בגוף" ו"ביצים הן מקור מושלם לחלבון, לגדילה ולהתפתחות." הציבור, שאולי מבין בסרטונים או בסיסמאות - אך אינו מבין דבר בערכים התזונתיים של הביצים - נקרא "לשבור את הדעות הקדומות" הקשורות בהן. יש גם פרסים, ולאו דווקא ביצים חינם לכל החיים.
הפרס לסרטון הזוכה במקום הראשון הוא 30 אלף שקל, והפרס לסיסמה הזוכה במקום הראשון הוא 15 אלף שקל. הפרסים, אגב, ממומנים בעקיפין על ידי מגדלי המטילות, המשלמים למועצת הלול "עמלה" על כל ביצה.
מקור טוב לאומגה 3
רגע לפני שהסיסמאות החדשות מציפות אותנו, ביקשנו מהדיאטנית הקלינית טובה קראוזה, מנהלת אתר "תזונה טובה" ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון," לחוות את דעתה בסוגיית הביצים והכולסטרול.
לדבריה, לביצים אכן יתרונות רבים: הן מקור לחלבון איכותי המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. חלמון הביצה עשיר בכולין, ויטמין מקבוצה B שחשוב להתפתחות מוח העובר והתינוק ולתפקוד המוח בשאר הגילאים. חלמון הביצה יכול להיות גם מקור לחומצת שומן אומגה ,DHA 3 החשובה במיוחד לכל הנמנעים מאכילת דגים. זאת בתנאי שהתרנגולת מקבלת תזונה מתאימה, ומחיר הביצה בהתאם.
קראוזה אומרת עוד כי מחקרים שנערכו בשנים האחרונות אמנם לא מצאו קשר בין צריכה של ביצה ביום לבין מחלות לב או שבץ, אך המצב שונה אצל הסובלים מסוכרת: אצלם צריכה של ביצה ביום ומעלה עדיין קשורה בסיכון כפול למחלות לב ולתמותה. "היום אמנם סבורים שהכולסטרול במזון משפיע פחות ממה שחשבו על שומני הדם, אבל צריך לזכור שמנגנון ויסות הכולסטרול בגוף הינו מורכב, מושפע מגורמים רבים ומשתנה מאדם לחברו. כל עוד אין מידע חד-משמעי, חשוב לא להגזים בצריכת מזונות עשירים בכולסטרול," אומרת קראוזה.
מזון-על או אימת הכולסטרול?
למרות המחקרים שמפרסמת מועצת הלול באתר שפתחה לקמפיין, איגוד הלב האמריקאי עדיין ממליץ על הגבלת צריכת הכולסטרול ל300- מ"ג ומטה ביום אצל אנשים שרמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) בדמם תקינה (מתחת ל.(130- חלמון ביצה מכיל כ210- מ"ג כולסטרול, כך שניתן לצרוך ביצה כל יום, בתנאי שמגבילים מקורות אחרים לכולסטרול, כמו בשר ומוצרי חלב.
"חשוב לזכור שמזונות רבים מכילים ביצים, ביניהם מאפים ואפילו שניצלים מתובלים בפירורי לחם וביצה, ויש לקחת זאת בחשבון ב'תקציב' הכולסטרול היומי," אומרת קראוזה. "עבור אנשים שרמת הכולסטרול LDL בדמם גבוהה, או אנשים שמקבלים תרופות להורדת כולסטרול, ההמלצה היא עדיין לצרוך פחות מ200- מ"ג כולסטרול ביום."
במועצת הלול אומרים בתגובה, כי אין עוררין היום שביצה היא מזון-על לכל הגילאים וכי יש מחקרים שכבר ממליצים על שתי ביצים ליום ואף יותר".בכל פרסומינו אנו מציינים שההמלצה אינה מיועדת לחולי סוכרת, שאצלם המנגנון עובד אחרת," אומר מולי לויט, מנכ"ל המועצה. "בעשרות מחקרים אחרונים נמצא כי הגורם להעלאת הכולסטרול בגוף הינו השומנים הרוויים במזון ולא הכולסטרול שבמזון. אימת הכולסטרול גורמת לרבים להימנע מצריכת ביצים ולהפסיד את הערכים החיוניים שבהן. אנחנו קוראים לציבור להשקיע מחשבה ומעט זמן ולהשתתף בתחרות, וכך ירוויחו מידע עדכני, מזון בריא, ואולי גם פרסים".
ביצים ישראליות במספרים
240 מספר הביצים שהישראלי אוכל בשנה בממוצע
4 מיקומה של ישראל בעולם בצריכת ביצים, אחרי יפן, צרפת וארצות הברית
350 מספר הביצים שאוכל יפני בשנה בממוצע
10% הגידול בצריכת הביצים בארץ בימי הפסח
70 מיליון מספר הביצים שיימכרו השנה בתקופת הפסח, 10% מהם יבוא מטורקיה
98% מהישראלים מעדיפים ביצים רגילות בגדלים L ו-XL
כ-2% מהישראלים צורכים ביצי חופש, אומגה ואורגניות
- נתונים: משרד החקלאות ופיתוח הכפר.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"