דו"ח גנוז של ה-FBI: ראיות נגד דמיאניוק זויפו
מסמך שהיה חסוי במשך עשרות שנים מעלה חשד שבריה"מ פברקה את תעודת הזהות של דמיאניוק המוכיחה כי היה שומר בסוביבור. שלב הטיעונים הסופי במשפטו אמור להתחדש היום, ופרקליטו מתכוון לבקש מבית המשפט להציג את המסמך כראיה
דו"ח של הבולשת האמריקנית שהיה חסוי במשך 25 שנים טוען כי ברית המועצות "ככל הנראה פברקה" ראיה מרכזית נגד ג'ון דמיאניוק. החשיפה עשויה לסייע לצוות ההגנה במשפטו הנערך בגרמניה לקראת שלב הטיעונים הסופי שיתחדש היום (ד'). דמיאניוק בן ה-90 עומד לדין במינכן בגין סיוע לרצח ב-20,060 מקרים. הוא טוען לחפותו. פסק הדין צפוי להינתן בעוד כחודש.
הדו"ח שהותר לפרסום לאחרונה והגיע לידי סוכנות הידיעות AP מטיל ספק במידת האותנטיות של תעודת זהות נאצית שמשמשת כראיה המרכזית לכך שדמיאניוק היה שומר במחנה המוות סוביבור. ההליכים השונים נגד דמיאניוק בארה"ב, ישראל וגרמניה, שנמשכו כ-30 שנה, נסמכו על התעודה שבה תמונתו של הנאצי. על פי התעודה שהונפקה במחנה אימונים של האס.אס., דמיאניוק נשלח לסוביבור.
פרקליטיו של דמיאניוק טענו מספר פעמים בעבר כי התעודה מזויפת, כמו גם ראיות אחרות. דו"ח ה-FBI הוא ההוכחה הראשונה לכך שגם לחוקרים האמריקנים היו ספקות דומים. "התביעה מבוססת על ראיות והאשמות שככל הנראה פוברקו על-ידי הקג"ב", נכתב בדו"ח משנת 1985. הדו"ח חובר על-ידי משרד הארגון בקליבלנד, ארבע שנים לאחר שהסובייטים הראו לחוקרים האמריקנים את התעודה. המסמך מציין עוד שתביעה על בסיס כזה נגד אזרח אמריקני פוגמת בצדק.
משפטו של דמיאניוק בישראל בשנות השמונים (צילום: לע"מ)
התעודה נבדקה מאז שוב ושוב והתקבלה בבתי משפט בארה"ב, ישראל וגרמניה.
עם זאת, מומחים שהיו מעורבים במשט הנוכחי הותירו מקום לספק בנוגע לאמינותה ואחד מהם אף ציין כי זייפן שבידיו החומרים המתאימים יכול היה לזייף אותה ומסמכים נוספים.
סוכני ה-FBI טענו כי לסובייטים היה עניין לזייף את המסמכים כחלק ממסע הכפשות נרחב יותר נגד מהגרים אנטי-קומוניסטים. מסקנות אלה היו מנוגדות לממצאי המשרד לחקירות מיוחדות (OSI) במשרד המשפטים, שהיה אחראי על חקירת דמיאניוק. הדו"ח מציין כי החקירה העלתה כי קיימת תוכנית סובייטית לפגוע באמינותם של מהגרים בולטים שמשמיעים קול נגד ההנהגה בבריה"מ.
הדו"ח התגלה בארכיון הלאומי במרילנד. פרקליטיו של דמיאניוק בארה"ב, ישראל וגרמניה
לא ראו את הדו"ח בעבר ולא ידוע האם התובעים ידעו על קיומו.
ניל שר, שעמד בראש המשרד לחקירות מיוחדות בשנים 1983-1994, אמר שהדו"ח "רצוף טעויות שמערערות לחלוטין את אמינותו". לטענתו, "האותנטיות של כל מסמך נבדקה בדקדקנות" ואף אחד מהם לא נמצא מזויף. הוא טוען עוד כי דמיאניוק לא היה דובר בולט נגד המשטר הקומוניסטי אלא דווקא שמר על פרופיל נמוך.
עורך דינו של דמיאניוק בגרמניה, אולריך בוש, אמר שהחוקרים הגרמנים קיבלו לידיהם 100 אלף עמודים של חומר מארה"ב לקראת המשפט שהחל ב-2009, אבל הדו"ח לא נכלל בהם. הוא מתכוון לדרוש מבית המשפט להציג אותו כראיה. לדבריו, חשובה במיוחד היא העובדה שה-FBI מציין כי הקג"ב התיר לחוקריו לחזות בחומרים רק בנציגות סובייטית. "אותו הדבר קרה כאן", אמר בוש, "הרוסים אמרו שאנחנו יכולים להסתכל במסמכים, אבל לא לעשות איתם כלום, לא יכולים לבדוק אותם. אז הם לקחו אותם".
Read this article in English