בג"ץ ביטל חיוב עובדות זרות לעזוב אחרי הלידה
בפסק דינה האחרון, השופטת אילה פרוקצ'יה קבעה שהנוהל של משרד הפנים המחייב עובדות זרות לעזוב תוך שלושה חודשים מהלידה "אינו עומד במבחני המידתיות והסבירות". היא הדגישה כי "הנוהל אינו תואם את הערכים בתרבות החברתית"
בפסק דינה האחרון, חתמה השופטת אילה פרוקצ'יה קריירה בת 11 שנים בבית המשפט העליון עם הכרעה מהותית: היא קבעה הבוקר (יום ד') בבג"ץ כי יש לבטל את "נוהל עובדת זרה בהריון" כפי שקבע משרד הפנים, וחייב את העובדות לעזוב תוך שלושה חודשים מיום הלידה.
- לקריאת פסק הדין האחרון של פרוקצ'יה במלואו - לחץ כאן
- עדכוני חדשות שוטפים גם בעמוד ynet בפייסבוק
פסק הדין ניתן בנוגע לעתירה, שהגישו עוד ב-2006 האגודה לזכויות האזרח, קו לעובד ותנועת נעמ"ת נגד משרד הפנים והמוסד לביטוח לאומי, ביקשו הארגונים כי בית המשפט העליון יתערב - כדי לבסס את הגישה על פיה אין להפקיע רשיון ישיבה בישראל של עובדת זרה בשל לידת ילד במהלך שהותה בישראל, אלא ראוי להמשיך ולתת לה לשהות בארץ לצורך עבודה ביחד עם ילדה עד להשלמת 63 חודשי העסקתה.
בעתירה התבקש בג"ץ לאפשר לעובדות זרות, שילדו בישראל בעת ששהו בישראל כחוק עם אשרת עבודה, להשלים את התקופה שהחוק מתיר להן לעבוד בישראל, 63 חודשים, ואף לאפשר לתינוק לשהות לצד אמו בישראל בכל אותה תקופה.
השופטת פרוקצ'יה ציינה ש"עיקרי הנוהל אינם עומדים במבחני המידתיות והסבירות... התועלת שהנוהל מצמיח נמוכה ודינו להתבטל. נוהל העובדת הזרה כרוך בפגיעה עמוקה בזכויותיה החוקיות של העובדת הזרה ופוגע בזכויותיה להורות ולמשפחה וכן בציפיותיה הכלכליות רכושיות".
עוד היא מסבירה כי "הוא אינו מתיישב גם עם התפישה של משפט העבודה הישראלי באשר להגנה על זכויות עובדת בהיריון ולאחר הלידה, ועם האיסור להפלות עובדת בשל היריון, לידה והורות במסגרת הזכות לשוויון בתעסוקה, הוא אף עומד בניגוד לתפיסת ההגנה על מהגרי העבודה באמנות הבינלאומיות"
"שופטת חשובה שהעשירה את המשפט"
פרוקצ'יה הוסיפה כי "האיסור לפגוע בזכויותיו של אדם לחיים, לשלמות הגוף ולכבוד, מתייחס אפוא לכל אדם באשר הוא אדם, הגנה זו מכוח חוק היסוד אינה מוגבלת לאזרח ולתושב, אלא היא מוענקת לכל אדם, לרבות מי שנכנס לישראל שלא כדין".
לדבריה, נוהל העובדת הזרה פוגע בזכותה החוקתית של העובדת להורות ובעצם כופה עליה בחירה בין שתי ברירות: "אחת – לעזוב את הארץ עם הילד שלה ולהחמיץ בכך תקופת עבודה נוספת בישראל שהותרה לה ברישיון. והשנייה – לחזור לישראל להמשך העבודה, בלי הילד. שתי אופציות אלו פוגעות בזכותה החוקתית להורות ואף פוגעות פגיעה קשה בציפיותיה הכלכליות".
לבסוף קובעת השופטת פרוקצ'יה כי "נוהל העובדת הזרה אינו הולם את השיטה החוקתית בישראל, הוא אינו תואם לערכים המוסריים המובנים בתרבות החברתית במקומנו, והוא אינו מאזן בצורה ראויה בין יעדיה של המדיניות הממשלתית, חשובים ככל שיהיו, לבין זכויות הפרט בישראל. יש לבטלו ולבנות מערך כללים אחר אשר יגשים את יעדיה של המדיניות השלטונית בלי לפגוע פגיעה בלתי סבירה ובלתי מידתית בזכויות אדם, עליהן יש לשמור מכל משמר".
עו"ד יובל לבנת מקו לעובד בירך על החלטתה של השופטת פרוקצ'יה, ואמר: "אנחנו שמחים מאוד על פסיקה בית המשפט העליון, ומקווים שמשרד הפנים יפנים שגם לעובדים זרים יש זכויות במדינת ישראל. דרישה שאשה תאבד את רישיון העבודה שלה בגלל לידה היא חציית קו אדום, הן ביחס לזכויות נשים והן ביחס לזכויות של מהגרי
העבודה".
את פסק דינה האחרון הקריאה השופטת פרוקצ'יה במעמד חגיגי, בנוכחות כל בכירי מערכת המשפט בעבר ובהווה, ביניהם, נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, היועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין, פרקליט המדינה משה לדור, שר המשפטים יעקב נאמן, יו"ר לשכת עורכי הדין יורי גיא-רון, נשיאות בית המשפט המחוזי בירושלים ובתל אביב מוסיה ארד ודבורה ברלינר, וכן בכירי הפרקליטות ושופטי בית המשפט העליון בדימוס, אהרון ברק, מאיר שמגר, יצחק זמיר, מישאל חשין.
לאחר פסק הדין הרעיפה הנשיאה ביניש מחמאות על פרוקצ'יה ואמרה כי "היא שופטת חשובה שהעשירה את המשפט בפסיקותיה ותרמה תרומה משמעותית לחברה בישראל". השופטת מצדה שהתרגשה מהמעמד, אמרה כי "קיומה וביטחונה של חברה מאורגנת מותנה במימושן של חובות אזרחיות שכלל הפרטים חבים לה".