ישראל מתייבשת? חצי מיליון קוב יורדים לטמיון
רשות המים מבקשת להזרים חצי מיליון קוב מי קולחין (מי ביוב מטופלים) ישירות לנחלים ולים. "חלמאות נוראית, בזבוז מים אדיר וזיהום", מאשימים במשרד להגנת הסביבה. רשות המים: זה בגלל אפריל הגשום, מונעים נזק למאגרים
הקמפיין של רשות המים קורא לנו להמשיך לחסוך במשאב היקר, אך דווקא היערכות לקויה של רשות המים מובילה לבזבוז של חצי מיליון קוב מים. ל-ynet נודע כי בימים האחרונים פנתה רשות המים למשרד להגנת הסביבה בבקשה לאשר לה הזרמה של חצי מיליון קוב מי קולחין - ישירות לים ולנחלים.
מי קולחין הם מי ביוב שעברו טיפול במכוני טיהור שפכים ומופנים בימים כתיקונם להשקיה בחקלאות. המשמעות של הזרמתם לים פשוטה: במקום לשמש להשקיה, ייאלצו החקלאים לעשות שימוש במים שפירים, אותו מצרך נדיר שברשות קוראים לנהוג בו בחיסכון.
300 אלף קוב מים מזוהמים. נחל חדרה (צילום: שרה גולד)
בין היתר צפויה רשות המים להזרים 100 אלף קוב מים באזור נהריה, כמות דומה באזור עכו,
ובחדרה תזרים הרשות כ-300 אלף קוב מי קולחין. מעבר לבזבוז המים, ההזרמה המתוכננת צפויה לגרום גם לזיהום בשלושה נחלים: נחל נעמן, נחל חדרה ונחל שורק. "המים שיוזרמו לאפיקי הנחלים לא עומדים בתקנות ולכן צפוי זיהום", הסביר אלון זס"ק, ראש אגף מים ונחלים במשרד להגנת הסביבה.
השר ארדן: "ניתן היה לבנות מאגרי מים נוספים"
בשיחה עם ynet מתח השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, ביקורת על התנהלות רשות המים, אך גם על משרד האוצר. "האוצר מעלה את מחירי המים כל הזמן, אך לא משקיע את הכסף במקומות הנכונים. במקום להשקיע רק במתקני התפלה יקרים הצורכים חשמל רב, ניתן היה לבנות מאגרי מים רבים נוספים החסרים למשק. מדובר בחלמאות נוראית,
ובזבוז מים אדיר".
רשות המים והביוב אחראית על היערכות מאגרי הקולחין במדינת ישראל, אך במשרד להגנת הסביבה טוענים כי היערכות לא נכונה מצדם, הביאה לכך שבשבוע הקרוב צפויים מספר מאגרים בצפון הארץ ובמרכזה לעלות על גדותיהם.
במשרד מציינים כי הסיבות למצב נעוצות בין השאר באי בניית מאגרים בקצב מספק, אך גם בחישוב לקוי של הנפח החסר במאגרים. לכל אלו, יש להוסיף את העובדה כי השנה נמשכה עונת הגשמים עד לאמצע אפריל – מה שהוסיף כמויות של מים למאגרים.
"עקב המצב שנוצר, מתוכננות הגלשות יזומות של קולחין בכל רחבי הצפון לסביבה - לים ולנחלים, בכמות המוערכת בחצי מיליון קוב של קולחין", ציין ראש אגף מים ונחלים במשרד להגנת הסביבה. "המים הלו באיכות טובה ויכולים היו לשרת את החקלאות. רק לאור זאת שלא נעשתה היערכות נכונה אנו נאלצים להזרימם תוך בזבוז משווע של מים, במיוחד בתקופה של חוסר במים וחיסכון במשאב יקר זה".
בתוך כך, לפני כשבוע נודע כי בשל הגשמים הרבים, הוצף מאגר המים דלתון בצפון - מאגר המשמש את חקלאי הסביבה להשקיה - ומי הקולחין שהיו בו הוזרמו ישירות לאפיקו של נחל עמוד ומשם לכנרת. ראש מדור נחלים ברשות הטבע והגנים, הלל גלזמן, אמר ל-ynet עם היוודע דבר האירוע כי אנשי רשות הטבע פועלים יחד עם אנשי מקורות ורשות המים להסטת המים לבריכה סמוכה, במטרה למנוע מהם להגיע לכנרת.
מרשות המים נמסר בתגובה כי החודש האחרון היה רווי בגשמים ומדובר במצב קיצון. "חודש אפריל הנוכחי התאפיין בגשמים ובטמפרטורות נמוכות, דבר שייתר את ניצול מי הקולחים להשקיה החקלאית, והשאיר את המאגרים מלאים. הגשמים של אפריל, אשר היטיבו במיוחד עם הצפון, ממשיכים למלא את המאגרים ועל מנת למנוע הגלשה ונזקים יש לשחרר חלק מהמים ולהזרימם בנחלים".
ברשות הוסיפו כי מיחזור המים וניצול הקולחים בישראל הוא הגבוהה בעולם. "כ-80% מהביוב בישראל מטופל ומנוצל, בעיקר לצורכי החקלאות, ובשנים הקרובות אנו צפויים להגיע לטיפול וניצול של קרוב ל-90%. רק לסבר את האוזן, המדינה הבאה אחרינו בטיפול וניצול הביוב בעולם כולו היא ספרד, עם פחות מ-20% טיפול וניצול". ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "האוצר הקצה מעל 100 מליון שקלים לנושא תשתיות קולחין".