שתף קטע נבחר
 

לא רק כרפס: מתכוני סלרי

הוא לא נחשב ללהיט הגדול של צלחת הסדר, וגם בחיים האזרחיים לא עושים לו יותר מדי כבוד - אבל הסלרי יכול להיות מעדן של ממש. מרב ברזילי מדגימה איך

כרפס. מה כבר יש בו בכרפס, חושב לו אדם כשהוא בוהה בעיניים כלות בקערת הסדר. אפילו הביצה הקשה עדיפה, הוא מהרהר תוך שעיניו מדלגות בין שקערוריות צלחת החרסינה של אמו שנשלפת אחת לשנה, מדפדף בקוצר רוח אל השולחן ערוך לראות כמה עוד נשאר. שלא לדבר על הפולקע, הוא מפנטז ופיו בריר, זו המכונה היום "זרוע": קצת עייפה, קצת בודדה הרחק מגופה השחום של יתרת התרנגולת שריחה כבר נישא באוויר, אבל תנו לנו פולקע ודיינו דיינו דיינו. רק לא כרפס.

 

אבל האדם הזה אינו יודע מה הוא מפספס. הכרפס, המכונה בימים כתיקונם סלרי, הוא מועמד מוביל למלוכה – ממש כך: מלוכה – על כל הירקות הירוקים. מה חשבת? סתם כך בחרו בו לקערת הסדר, להתברך ב"בורא פרי האדמה"?

 

ובכן, אם אתה סתם גרגרן, זאת עליך לדעת: אם יודעים איך לטפל בו, הסלרי טעים נורא. גם הפקעת (היא השורש), גם הגבעולים וגם העלים, כל אחד בתורו. אם אתה מהבריאים, גם זאת עליך לדעת: הוא עשיר מאוד בסידן, בברזל, בוויטמין A, בוויטמין C ובאשלגן. הוא מוריד לחץ דם, והוא מכיל חומר פעיל שמרגיע שרירים סביב עורקים ומאפשר להם להתרחב. אם אתה מהחטובים, כי אז ככל שתוסיף ותזלול ממנו, הרי זה משובח, שכן, כך אומרים, הקלוריות שנשרפות בעיכולו רבות מהקלוריות שמתווספות בזכותו.

 

אצלנו במשק הוא תופס מקום של כבוד בשדה במשך כל השנה, אבל במיוחד באביב. גם זה המכונה סלרי שורש, עם הפקעת הגדולה והגבעולים הקטנים, וגם זה המכונה סלרי עלים, בעל הפקעת קטנה והמון הגבעולים והעלים המתנשאים עד לגובה של 70 ס"מ.

 

זהו ידידי. הגעתם בשעה טובה לשולחן הערוך. תפוס לך שורש סלרי עסיסי לפני שלא יישאר.


(צילום: דניאל לילה)

 

פסטו סלרי

המרכיבים:

2 חבילות גדולות של סלרי עלים (עלים בלבד. גבעולים - במתכון הבא)

4 שיני שום

4 כפות לימון

1/2 כפית מלח, קורט סוכר

3/4 כוס שמן קנולה

100 גרם גבינה בולגרית

50 גרם צנוברים

 

אופן ההכנה:

  1. קוצצים את עלי הסלרי דק ושמים במעבד מזון.
  2. מוסיפים מיץ לימון, שום ומלח, וטוחנים תוך שמזלפים פנימה את שמן הקנולה, עד שמתקבלת משחה.
  3. מוסיפים את הגבינה הבולגרית והצנוברים וטוחנים שוב, עד למרקם אחיד וחלק.


פסטו (צילום: דניאל לילה)

 

אנטי-פסטי שורש סלרי

המרכיבים:

5 ראשי סלרי גדולים

4 שיני שום

4 כפות שמן זית

1/2 כפית מלח

עלים מענף תימין

1 כף דבש

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את שורשי הסלרי. חותכים אותם לעיגולים לרוחב השורש, וכל עיגול מחלקים לחצי.
  2. שמים את שורשי הסלרי בקערה ומוסיפים לקערה את כל החומרים הנוספים. מערבבים היטב.
  3. מעבירים לתבנית וצולים בתנור בחום גבוה במשך כ-20 דקות.


אנטי-פסטי שורש סלרי (צילום: דניאל לילה)

 

סלט וולדורף

המרכיבים:

2 סלרי גדולים עם גבעולים גדולים ויפים

4 תפוחי עץ, עדיף חמוצים

1 כוס אגוזי מלך

לרוטב איולי:

1 ביצה בינונית

1 כפית חרדל

1 שן שום

קמצוץ מלח

1 כפית דבש

מיץ מ-1 לימון

1-1/2 כוס שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את גבעולי הסלרי, שוטפים אותם וקוצצים לפיסות קטנות.
  2. חותכים את התפוחים לחתיכות קטנות.
  3. שמים בקערה את התפוחים, הסלרי והאגוזים.
  4. הרוטב: במערבל מזון שמים ביצה, שום, לימון, חרדל ודבש. טורפים במהירות גבוהה. מוסיפים באיטיות את שמן הזית בעוד המעבד עובד במהירות גבוהה רק עד שהרוטב מתחיל להסמיך.
  5. מוסיפים רוטב לקערה לפי הטעם (אם נשאר רוטב אפשר לשמור במקרר ולהשתמש גם בסלטים אחרים).


סלט וולדורף (צילום: דניאל לילה)

 

  • מרב ברזילי היא בעלת "משק ברזילי" - מסעדה צמחונית אורגנית במושב ירקונה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים