מצרים חוגגת את מעצר מובארק: "צעד חשוב"
אחרי עימות אלים עם הצבא, בו נהרג מפגין לראשונה מאז הדחת מובארק, קיבלו הפעילים במצרים איתות חיובי מהגנרלים. מעצר מובארק ובניו הוא סימן עבורם שהרודן אינו סולל את דרכו חזרה לארמון הנשיאות, אך הם מדגישים: הדמוקרטיה עדיין לא כאן
חודשיים עברו מאז נמלט חוסני מובארק במסוקו מקהיר לארמון שלו בשארם א-שייח. חודשיים שבהם, למרות רוחות השחרור, היו במצרים לא מעטים שעדיין חששו - כדרכם של מי שנפטרו זה עתה ממשטר רודני - שהנשיא המודח לא רק שלא יעמוד לדין בגין השחיתות ומעשי הרצח שבהם הם מאשימים אותו, אלא אף ימצא את דרכו חזרה לשלטון, באדיבות הצבא ששולט כעת במדינה. לתפישתם, הצבא הזה לא עשה די כדי למצות את הדין עם ראשי המשטר הקודם.
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
אבל ההודעה אתמול על מעצרו של מובארק ל-15 יום לפחות, הפיחה סוף-סוף מעט אופטימיות באנשי משטרו. לפי הודעה שפרסם משרד התובע הכללי ב"פייסבוק", מובארק ירצה בינתיים את מעצרו בבית החולים, משום שהוא סובל מבעיות בלבו. מובארק חשוד בתקיפות, מעשי רצח ופציעות שקורבנותיהם היו המפגינים נגד משטרו, וכן בשחיתות, בזבוז כספי ציבור וניצול סמכות למטרות של רווח אישי. הערב מסרה הטלוויזיה הממלכתית במצרים כי מובארק ובניו יופיעו בפני בית משפט בקהיר לתשאול ביום שלישי הקרוב.
"כל כך שמחתי הבוקר כששמעתי את החדשות", אמר אחמד מהר, ממייסדי קבוצת 6 באפריל, אחת התנועות שהובילו את 18 ימי המחאה שהביאו לנפילת שלטון מובארק. "כולם שמחים, כי הצעד הזה הרגיע אותם אחרי תקופה של ספקות וקיפאון", אמר מהר בהתייחסו לספקות שהועלו בנוגע לכוונות הצבא, שנטל את השלטון במדינה מידי מובארק. הספקות האלה גברו אחרי שבסוף השבוע פיזר הצבא בכוח הפגנה בכיכר א-תחריר, ובאירועים נהרג אדם אחד.
מתנגדי מובארק: לא כל דרישותינו מולאו
למרות שמצרים צועדת לעבר העמדת נשיאה המודח לדין, מהר אמר כי בפני ארצו ניצבת עדיין דרך ארוכה כדי להבטיח
שתקופת המעבר תוביל לדמוקרטיה אמיתית. "העמדה לדין של מובארק ומשטרו היא צעד חשוב מאוד, אבל דבר חשוב עוד יותר הוא העתיד הפוליטי של מצרים והשאלה איזה סוג של מערכת פוליטית אנחנו רוצים שתהיה לנו", הסביר את עמדתו.
הכרזת התובע הכללי על מעצר מובארק הצליחה לרכך, לפחות לפי שעה, את המתח בין הצבא למפגינים. בעקבות הודעתו נמסר מקואליציית ארגוני הצעירים שיזמו את ההפגנות נגד מובארק כי הם מבטלים את הפגנת הענק שתכננו לקיים ביום שישי הקרוב בכיכר א-תחריר בקהיר, בקריאה להעמיד את הנשיא לשעבר לדין.
עם זאת, הקואליציה הבהירה כי לא כל דרישותיה מולאו עדיין, כולל התביעה לפזר את מפלגת השלטון לשעבר ולהדיח את
המושלים שמינה מובארק, ואת דיקאני האוניברסיטאות ומועצות הערים, שמזוהים עם משטרו. הפעיל עמר בסיוני אמר בהודעה שפרסם ברשת "טוויטר" כי לא מעצרו של מובארק היא מטרתם העיקרית של המפגינים, אלא "חופש הביטוי, חופש ההתכנסות, חופש העיתונות - לא עינויים, דמוקרטיה אמיתית, סוף לשקרים".
מאז הדחת מובארק בפברואר התלוננו פעילים כי המועצה הצבאית העליוניה, הגוף העליון ששולט כעת במצרים, אינה מתייעצת עמם, ובשבוע האחרון פורסמו דיווחים על התעללויות של הצבא במפגינים שנעצרו. הן הזכירו לרבים את ההתעללויות שבוצעו תחת משטר מובארק. המפגינים גם מתחו ביקורת על כך שהצבא קרוב מדי למשטר הקודם, ואינו ממהר להעמיד את מובארק לדין.
גם סוזן מובארק נחקרה?
מאז שהודח לפני חודשיים שמר מובארק על פרופיל נמוך. הוא חי במתחם יוקרתי בשארם א-שייח, ויחד עם בניו משפחתו הושם במעצר בית. נכסיהם הוקפאו. השבוע פרסם מובארק קלטת שמע לראשונה מאז הדחתו, ובה הגן על עצמו ואמר כי הוא חש פגוע לנוכח ההאשמות בדבר שחיתות נגדו ונגד משפחתו. הוא הזמין את החוקרים לבדוק את נכסיו.
זמן קצר אחר-כך זימן התובע הכללי את מובארק להתייצב לחקירה, ואתמול הוא הגיע אליה אך חש ברע - ולפי פרסומים אף לקה בלבו. אחרי האשפוז, שלשום בלילה, ובסימן לכך שמובארק לא סבל מבעיה חמורה, הודיע משרד המשפטים כי הנשיא
נחקר בסוויטה שלו על תפקידו באלימות נגד המפגינים בימי המחאה.
גם שני בניו של מובארק, גמאל ועלא, נעצרו לחקירה, והועברו לבית הכלא "טורה" בקהיר, שם מוחזקים כמה מראשי המשטר הקודם, כולל מי שכיהנו כראש הממשלה ויו"ר מפלגת השלטון. לפי דיווחים, גם רעיית הנשיא המודח, סוזן מובארק, נחקרה בחשד לשחיתות, אך התובע הכללי הכחיש זאת. היום הודיעה התביעה הכללית גם על מעצרו של יו"ר הפרלמנט לשעבר, אחמד פתחי סרור, דמות בולטת במפלגת השלטון. גם הוא נעצר ל-15 יום בחשד לשחיתות.