שתף קטע נבחר
 

פישר רכש רבע מיליארד דולר - המטבע מתחזק

הדולר עולה ב-0.25% ונסחר תמורת 3.425 שקלים. אתמול התערב בנק ישראל בכ-100 מיליון דולר ומיתן את הנפילה של הדולר. היורו מתחזק ב-0.1% ולרמה של 4.965 שקלים

אחרי הפוגת עליות קצרה במיוחד, שנמשכה שני ימי מסחר בלבד, שב אתמול הדולר אל מסלול הירידות. במהלך המסחר היומי צלל שערו של המטבע האמריקני בשיעור חד של 0.8% ושערו היציג נקבע בנקודת שפל חדשה של 3.417 שקלים.

 

 

גם האירו נחלש אתמול מול השקל, אם כי בשיעור מתון יותר. שערו היציג של המטבע האירופי ירד ב-0.4% ונקבע ברמה של 4.9589 שקלים. אתמול, לאחר שבמהלך היום ירד שער הדולר ביותר מ-1%, שב בנק ישראל להתערב במסחר ורכש יותר מ-100 מיליון דולר, בהמשך למאות הדולרים שנרכשו על ידיו בשבועיים.

 

היום רכש בנק ישראל כרבע מיליארד דולר על פי מספר גורמים בשוק במט"ח, ובלם את היחלשות המטבע האמריקני. הדולר עולה ב-0.25% ונסחר תמורת 3.425 שקלים, היורו מתחזק ב-0.1% ולרמה של 4.965 שקלים. בעולם נסחר הדולר ברמה של 1.45 דולר לאירו. "ייתכן שבנק ישראל יכריז אחרי החגים על מיסוי זרים באג"ח ממשלתיות", אמר ל"כלכליסט" איתן אדמוני מנהל תחום מט"ח בבנק ירושלים.

 

הסיבה העיקרית להמשך התחזקות השקל מול המטבעות החשובים בעולם, ובמיוחד מול הדולר, היא העלאת הריבית המפתיעה בשיעור חריג של 0.5%, שעליה הודיע נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בסוף החודש שעבר. העלאה זו הרחיבה עוד יותר את פערי הריביות בין השקל לבין הדולר והאירו ועודדה את הספקולנטים הזרים להגדיל את כמויות מטבע החוץ שהם מעבירים כבר תקופה ארוכה לארץ במטרה לנצל את הריבית הגבוהה על השקל.

 

מחר יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מרס ההערכות כי המדד עלה בטווח של 0.1%-0.3%, הערכות הן שעלייה גבוהה במדד המחירים תוביל להאצת עליית הריבית. סיבה נוספת להיחלשות הדולר מול השקל היא המשך היחלשותו של המטבע האמריקני בעולם. מהיום שבו הודיע פישר על העלאת הריבית האחרונה, לפני שבועיים וחצי, נחלש הדולר מול השקל בשיעור מצטבר של 3.9%.

 

"צריך מהלך משולב"

גם שער סל המטבעות, שהוא למעשה הנתון שאליו מכוון בנק ישראל את מדיניותו בשוק המט"ח, נחלש מול השקל בפרק זמן זה (ללא הירידות של אתמול), אולם בשיעור מתון יותר של 2.1%. שער סל הטבעות, או בשמו הרשמי "שער החליפין האפקטיבי", מבטא את שווי השקל מול "סל" דמיוני המורכב מ־28 מטבעות של המדינות העיקריות שאיתן סוחרת ישראל.

 

מהלך נוסף שעשוי לתרום להחלשת השקל הוא הצעד שיוזם שר האוצר יובל שטייניץ, לביטול הפטור ממס, בשיעור של 15%, שניתן כיום למשקיעים זרים על רווחים במק"מ ובאג"ח ממשלתיות לטווח קצר. על כוונתו לבצע את המהלך הודיע שטייניץ כבר בסוף ינואר, והשבוע הוגשה הצעת החוק בעניין לאישור ועדת השרים לחקיקה.

 

בינתיים נכנסת יכולתו של בנק ישראל להגיב לאירועים בשוק המט"ח למצב המתנה ממושך למדי: בסוף השבוע הקרוב ישהה הנגיד פישר בוושינגטון, שבה הוא ישתתף במפגשי האביב השנתיים של קרן המטבע הבינלאומית ושל הבנק העולמי. בתחילת השבוע הבא יחול חג הפסח, ולאחריו יגיעו ימי חול המועד - שהפעילות בהם ממילא דלילה ביותר.

 

ורד יצחקי, מנכ"לית פריקו ניהול סיכונים, אמרה כי "הדולר מתחזק הבוקר קלות ונסחר סביב רמת 3.42. בנק ישראל התערב הבוקר במסחר ותמך בעליה הקלה של הדולר. עד אשר בנק ישראל לא ינקוט בצעדים משמעותיים יותר, ימשיך הדולר להיחלש. מהלך משולב של האוצר ובבנק ישראל אשר יגבשו שורה של צעדים על מנת לתמוך בפיחות השקל.

 

"שכן נכון להיות בנק ישראל הפנים שההתערבות 'המסורתית' בשוק המט"ח לא תניב לו תוצאות. כוחות השוק חזקים ויכולים לספוג גם יותר מרכישות של 300 מיליון דולר ביום. בשלב הנוכחי אין שינוי בתמונה – הדולר צפוי להמשיך ולהיחלש כאשר פריצת הרמה 'הפסיכולוגית' של 3.4 שקלים לדולר תסלול את הדרך להמשך ייסוף השקל אל עבר רמה של 3.3 שקלים לדולר כבר בטווח הקצר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר האסיפה השנתית מכון הייצוא יצוא
צילום: אסף שילה ישראל סאן
מומלצים