שתף קטע נבחר

אבק זה לא חמץ: ניקיון פסח כשר - וירוק

הקפידו על חומרי ניקיון ידידותיים לסביבה, קיימו את מצוות ביעור החמץ בסיוע הקומפוסטר, והניחו ירקות אורגניים בקערת הסדר - הלילה הזה כולנו ירוקים

חג החירות והגאולה בפתח, אך כולנו בשיא השיעבוד בבישולים וניקיונות של הטבח ושאר חלקי הבית. כדי שתוכלו לחגוג את הפסח באופן כשר, שפוי וירוק, ליקטנו בעבורכם מספר טיפים:

 

אבק זה לא חמץ

כולנו מכירים את הנטייה הישראלית לנקות את ה"חמץ" במדפים העליונים, בתוך האנציקלופדיות או בארון התרופות, ורצוי עם חומרים המסוגלים להרוג. ובכן, אבק זה לא חמץ, אז אפשר להירגע ולהסתפק בניקיון המטבח.

 

אבל אם כבר מחליטים שזה הזמן המתאים למבצע הניקיון השנתי - הקפידו על חומרי ניקיון ידידותיים לסביבה כמו ECOVER וארץ פרנדלי (Earth friendly), או אפילו לעשות ניסוי מהפכני ולנקות בעזרת מטלית טבולה במים בלבד.

 

ביעור חמץ בקומפוסטר

ביעור החמץ שכולנו גדלנו עליו, עלול לגרום למפגעים סביבתיים רבים, בעיקר בשל שריפת ניילונים ונייר כסף, והשארת מדורות כמפגע נופי בכל פינות הרחוב.


 

ביעור חמץ בירושלים (צילום: AP)

 

בפסיקה חדשנית פסק הרב שרלו, כי מאחר שעיקרה של מצוות ביעור חמץ היא שלא ייראה ולא יימצא חמץ בשליטתנו - אפשר לטמון את החמץ בקומפוסטר לפחות שלושה ימים קודם ערב ליל הסדר. הכוונה היא לטמון ממש ולכסות בעשב או פסולת אורגנית אחרת, כך שעד זמן ביעור חמץ, החמץ נפסל לאכילת כלב ומבוער מן העולם.

 

אם בכל זאת מחליטים לבער את החמץ בשריפה, כדאי לעשות זאת בחביות שמציבות הרשויות העירוניות - מידע על מיקומןן אפשר לקבל במוקד 106. אפשרות אחרת היא להצטרף למדורה שכבר בוערת. זכרו: גם ניילונים זה לא חמץ, ולכן הוציאו את החמץ מהניילון והשליכו אותו לפח.

 

מסר בקערת הסדר

שולחן הסדר אינו שולחן בלי קערת הסדר המפורסמת - זו שמונחים עליה זרוע, ביצה, מרור (אצלנו חסה), חרוסת, כרפס וחזרת. כל אחד מהמאכלים בקערה מעביר מסר ייחודי לפסח, אך אפשר להעשיר את המסרים הללו באופן שיתרום לסביבה, בעזרת כמה רעיונות פשוטים:

 

זרוע, ביצה - החליטו שבליל הסדר קונים רק ביצי חופש, ולמהדרין - זרוע של תרנגולת חופש. בכך תעבירו את המסר שאינכם מוכנים שחיות ישועבדו וייפגעו ביום בו אנו חוגגים את יציאתנו לחופשי.


מימין לשמאל: לולים רגילים ולולי חופש (צילום: באדיבות אנונימוס)

 

מרור, חרוסת, כרפס - מיני הירקות המונחים על שולחן הסדר משמשים לנו כמתאבנים ומזכירים לנו את השעבוד. אפשר להחליט שבליל הסדר מקפידים על קניית ירקות ופירות לקערת הסדר אצל בעל עסק קטן ומקומי אותו אנו מכירים, ולא משתעבדים בערב זה לתאגידים ולרשתות המזון.

 

כל דכפין ייתי וייכל

ליל הסדר מתחיל במשפט: "כָּל דִכְפִין יֵיתֵי וְיֵיכל, כָּל דִצְרִיךְ יֵיתֵי וְיִפְסַח", שמזמין את כל הרעבים והנזקקים אלינו לשולחן הסדר.

 

אפשר להחליט שהשנה אנחנו מעניקים למשפט זה משמעות ומזמינים לשולחן הסדר את השכן שאין לו משפחה, עולים חדשים או חייל בודד. אם איננו מכירים נזקקים ולא מקושרים לארגונים שונים, אפשר להאכיל את הרעבים בעזרת תרומה ערב ליל הסדר לעמותות כגון מאיר פנים. 

 

אז שיהיה פסח שמח וירוק. 

 

הכותבת היא מנהלת "טבע עברי - אחריות סביבתית יהודית "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים