הסדר חדש: 50 אלף צרכנים יחסכו חשמל
רשות החשמל החליטה לצרף כ-50 אלף צרכני חשמל גדולים, בהם מפעלים, בתי מסחר וצרכני חקלאות, להסדר שיעניק להם הנחה של 3%-12%, אך יחייב אותם לשלם פי 3 על צריכה בשעות השיא. מתי ייהנו מההסדר כל הצרכנים? לא בקרוב
החלטה של רשות החשמל תאפשר כעת לכ-50 אלף צרכני חשמל גדולים במשק להצטרף להסדר חדש שיאפשר להם לצמצם דרמטית את צריכת החשמל שלהם. ההסדר, המכונה "פסגה ניידת", יעניק הנחה של בין 3% ל-12% בתעריפי החשמל "הרגילים", אך יחייב את הצרכנים לשלם פי שלוש על צריכה בשעות ביקושי השיא.
הסדר "פסגה ניידת" פועל בהצלחה משנת 2008 על קבוצה מצומצמת של כ-25 צרכני ענק במשק - בהם מתקני המתפלה, מפעלי ים המלח ומתקנים של חברת "מקורות"- אך כאמור בשבוע האחרון אישרה מליאת רשות החשמל את פתיחתו גם לצרכני מסחרייים ותעשייתיים קטנים יותר.
"החיסכון של שתי הקבוצות הללו יכול בהחלט להסתכם בכ-300 מגוואט בשנה. מדובר בחיסכון מאוד משמעותי - המהווה בערך רבע מפעילותה של תחנת כוח חדשה", מסבירים ברשות החשמל.
ברשות מציינים כי משמעות המהלך היא גם הקלה בעומס על המערכת בשעות השיא, בעיקר בתקופות שיא הקיץ ושיא החורף, ומכאן שכמות הפסקות החשמל תקטן, לצד צמצום זיהום האוויר וירידה בצורך בהקמת מתקנים לייצור חשמל.
ככלל, תעריפי החשמל "הרגילים" כיום מחולקים לשלוש קטגוריות: התעריף הגבוה ביותר מכונה "פסגה", ולאחריו תעריף "גבע" הבינוני ותעריף "שפל" הנמוך. כל קטגוריה משקפת את הביקושים, ובהתאם גם את גובה התעריף. תעריף "פסגה ניידת" שהושק בשנת 2008, מהווה למעשה תעריף חדש, רביעי במספר.
"תעריף 'פסגה' הקיים עומד על בין 80 אגורות לבין שקל 1, והתעריף הנמוך ביותר עשוי להגיע ל-20 אגורות", מציינים ברשות. "תעריף 'פסגה ניידת' לעומת זאת, קובע תשלום של כ-3 שקלים - כלומר פי שלוש ויותר" עבור שעות שיא מסוימות במהלך השנה. במקביל מקבלים הצרכנים הנחה על התעריפים האחרים כשהמטרה היא לתמרץ את הצרכנים לחסוך.
אז באיזה שעות או תקופות בשנה יופעל התעריף החדש? ברשות מסבירים כי התעריף הגבוה יופעל על פי החלטת מנהל המערכת בחברת החשמל, במהלך 100 השעות המוגדרות בכל שנה כשעות ביקושי השיא הגבוהות ביותר. ברשות החשמל מציינים כי כ-4 שעות לפני כניסת התעריף לתוקף יקבלו הצרכנים התראה, וכי התעריף עצמו לא יופעל למשך יותר מארבע שעות בכל פעם.
הקבוצה החדשה מורכבת ברובה ממפעלי תעשייה, בתי מסחר וגם צרכנים גדולים מתחום החקלאות והמים. אז מדוע לא לפתוח את ההסדר גם לצרכנים הביתיים? "לפתוח את זה לכלל המשק זה מהלך בסדר גודל של פרויקט לאומי. צריך לבדוק את המשמעות הכלכלית שלו, להיערך לזה גם מבחינה פרוצדורלית. זה לא פשוט. קודם צריך לוודא שההסדר עובד עם עשרות אלפי הצרכנים החדשים", מסכמים ברשות.