שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, Getty Images imagebank

"יום הנחישות" בסוריה: רבבות קוראים לחופש

בדומה לשבועות האחרונים, יצאו אלפי סורים בתום תפילות יום שישי לרחובות דמשק, דרעא, בניאס וערים נוספות. בדמשק התגודדו מאות סמוך למסגד סלאם וקוראים בגנות אסד. הפגנה אלימה גם בירדן בין אנשי הזרם הסלאפי לבין נאמני המלך עבדאללה

המפגינים בסוריה קראו ל"יום של נחישות" - ותושבי המדינה נענים שוב לאתגר: עשרות אלפי מפגינים שסיימו את תפילות יום שישי יצאו בצהריים (יום ו') לרחובות דמשק, דרעא, בניאס, לטקיה והעיר דיר א-זור שבמזרח המדינה.

 

פעילי זכויות אדם דיווחו כי בדמשק התגודדו כ-250 מפגינים בפתח מסגד סלאם וקוראים סיסמאות בגנות משטרו של הנשיא, בשאר אסד, וזכות החופש והחירות. בבניאס - שהפכה בימים האחרונים למוקד מאבק מרכזי - מתגודדים אלפים חרף נוכחות כוחות הביטחון בעיר. בדרעא, לעומת זאת, החיילים והשוטרים אינם מוצבים בתוך העיר בעקבות סיכום שהושג בין אסד למנהיגים המקומיים.

 

"ברוח ובדם נפדה אותך, דרעא" הפגנה נגד המשטר בלטקיה, היום

 

הפגנות יום הנחישות נתפסות כמבחן משמעותי עבור המשטר הסורי, שכן כפי שהתברר בשבועות האחרונים ימי שישי, המהווים ימי שבתון והתקבצות לתפילה, מהווים זרז משמעותי להפגנות. ההפגנות הפעם באות כשברקע סבב המינויים שביצע אסד בממשלתו והמחוות שביצע בדמות מתן אזרחות למיעוט הכורדי, שחרור מאות מפגינים ומחוות משמעותיות לטובת המחנה הדתי.

 

ארגון זכויות האדם Human Rights Watch פרסם הבוקר דו"ח ולפיו מאז החלו המהומות בסוריה לפי כחודש, עצרו שירותי הביטחון מאות אזרחים באופן שרירותי, עינו אותם והאשימו אותם בפעילות למען המודיעין הישראלי והלבנוני. בין העצורים: פעילי זכויות אדם, סופרים, ולפחות שבעה עיתונאים שדיווחו או תמכו בגלוי בהפגנות נגד אסד.

 

קורעים כרזה של אסד בכפר לאהא, סמוך לחומס

 

"אין סיכוי לרפורמות אמיתיות בסוריה, כל עוד שירותי הביטחון מתעללים באזרחים וזוכים לחסינות", אמר ג'ו סטורק, סגן מנהל מחלקת המזרח התיכון ב-HRW. "באמצעות השתקת אלה שכותבים על האירועים, מקוות הרשויות בסוריה להסתיר את האכזריות שלהן. הפשיטות של השלטונות על עיתונאים ופעילי זכויות אדם רק מדגישות את פעילותו הפושעת".

 

לפחות 200 בני אדם נהרגו מאז פרצו המהומות בדרעא ומשם התפשטו בשבועות האחרונים לערים נוספות - בהן הבירה דמשק. בראיונות שהעניקו ל-HRW 19 סורים שנעצרו באופן שרירותי, הם סיפרו על מכות, עינויים באמצעות שוקים חשמליים, מניעת שינה ומניעת מים ומזון. עוד סיפרו המשוחררים כי מהם הואשמו בסיוע לשירותי המודיעין של ישראל ולבנון ומהם אחרים הוצאו הודאות בכוח. 

 

ובמקביל להפגנות בסוריה, גם בירדן לא שקט. עשרות מפגינים המזוהים עם הזרם האיסלאמי הסלאפי נפצעו בעימותים עם תומכיו של המלך עבדאללה מעיר זרקא. ההפגנה הפכה לאלימה אחרי שהאיסלאמים הקיצונים קראו לרפורמות פוליטיות ותקפו את קבוצת נאמניו של המלך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בדרעא (ארכיון)
צילום: רויטרס
מפגין סורי. עינויים ומכות בחקירות
צילום: EPA
מומלצים