מתוקות ובלי פשרות: עוגיות לפסח
רגע לפני שאתם יוצאים לתור את הארץ בחופשת החג, מיכל וקסמן מציעה לכם צידה מתוקה לדרך ומכינה עוגיות קוקוס, עוגיות שומשום, כדורי שוקולד-תמרים ועוגיות שוקולד עם נצנצים
בעודי שקועה כל כולי במחשבות על ארוחת החג ובהתרגשות מכל הירקות והירוקים הנפלאים שהציפו את השוק (מבטיחה פרטים ומתכונים בשבוע הבא) והצדיקו מעבר לכל ספק את העובדה שהוא נקרא חג האביב, התחשק לי להשקיע קצת גם באגף המתוקים, תחום שאני נוטה, בדרך כלל, להזניח. לטובת הסדר כהלכתו והטיול למדבר שיבוא ישר אחריו, חשבתי שיהיה נחמד וחגיגי למלא צנצנות בעוגיות טעימות ואם אפשר כאלה שלא נראות או מרגישות כמו פשרה של מצוקה בהעדר קמח.
פניתי לשלוש הנשים בחיי שהן אלופות בלתי מעורערות בכל הקשור באפייה. מי מכם שיצא לו לעלעל בספר שלי, "ארוחת ילדים", מכיר אותן היטב: סבתא עליזה המפורסמת שלנו, תחיה פרידלנד הידועה בכנויה סבתא תחיה גם בקרב מי שאינם נכדיה, ומירי, חברתנו הקונדיטורית, שעושה את ימיה בקנדה הרחוקה והקרירה. שלושתן לא אכזבו וסיפקו מתכונים פשוטים מאוד מאוד להכנה גם עבור מי שכמוני, לא ניחן בסבלנות יתרה להתעסקות באפיה. ועוד יתרון - העוגיות האלה כל כך טעימות שיש סיכוי טוב שתרצו להכין אותן גם בלי אילוצי ה"כשר לפסח".
לערבב, לאפות, לאכול (צילומים: מיכל וקסמן)
עוגיות קוקוס של סבתא עליזה
המרכיבים (40-50 עוגיות קטנות):
4 חלבונים מביצים גדולות8 כפות סוכר
21/2 כוסות קוקוס טחון
כל כך פשוט - עוגיות קוקוס (צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
- מקציפים את החלבונים במיקסר במהירות גבוהה. מוסיפים בהדרגה את הסוכר וממשיכים להקציף עד שמתקבל קצף יציב ומבריק. מוסיפים את הקוקוס ומערבבים בתנועות קיפול אל תוך הקצף.
- מרפדים תבנית שטוחה בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות על מנת שהעוגיות לא יידבקו.
- מעבירים את מסת הקצף והקוקוס לשקית זילוף או לשקית ניילון עבה שבאחת מפינותיה גוזרים פתח גדול יחסית. בעזרת השקית או שק הזילוף יוצרים עיגולים או מגדלים קטנים של קצף קוקוס. שומרים על מרחק של 2 ס"מ לפחות בין העוגיות. הצורה של העוגיות היא לא קריטית ולא צריך לייצר חיילים בתבנית.
- מכניסים לתנור שחומם מראש לטמפ' של 160 מעלות ואופים 15 דקות או עד שהעוגיות מתחילות להשחים. לא לאפות יותר מדי כדי שלא יתייבשו. מוציאים מהתנור, מקררים את העוגיות על גבי רשת אפיה ושומרים בצנצנת סגורה.
עוגיות קוקוס (צילום: מיכל וקסמן)
עוגיות שומשום של תחיה
המרכיבים (60-70 עוגיות קטנות):
500 גרם שומשום לא קלוי250 גרם שקדים מולבנים טחונים
6 כפות שמן זית (או שמן צמחי אחר)
5 כפות סוכר לבן
5 כפות סוכר חום
2 ביצים
מלא עוגיות לכל אירוע (צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
- שמים את כל החומרים בקערה גדולה. מערבבים היטב, רצוי בעזרת הידיים, עד לקבלת תערובת אחידה. נותנים לתערובת לנוח 20 דקות לפחות ומערבבים שוב.
- מחממים תנור ל-175 מעלות ומרפדים תבניות בנייר אפייה.
- בעזרת צמד כפיות יוצרים מהתערובת עוגיות לא גדולות. אל תתעסקו בלישה ועיצוב כדי שהעוגיות לא ייצאו כבדות ודחוסות. הניחו בתבנית עם מינימום התעסקות. המראה הפרוע מתאים לטעם ולקראנצ'יות של העוגיות האלה.
- אופים עד שהעוגיות משחימות, בערך 20 דקות. מוציאים מהתנור, מקררים את העוגיות על גבי רשת אפיה ושומרים בצנצנת סגורה.
עוגיות שומשום (צילום: מיכל וקסמן)
כדורי שוקולד-תמרים של מירי
מדובר בלהיט. מעט מרכיבים, דקה וחצי עבודה, בלי אפייה וממש ממש טעים. אם לא תגלו לילדים שיש בפנים בעיקר תמרים, אין סיכוי שיעלו על זה בעצמם. אצלי חוסלו הכדורים תוך יום על ידי ילדים שיישבעו שהם לא נוגעים בתמרים.
המרכיבים (20-25 כדורים קטנים):
11/2 כוסות אגוזי מלך15 תמרים מסוג מג'הול (הגדולים שהם מאוד רכים ולחים יחסית)
1/2 כוס אבקת קקאו
קורט מלח
1 כף מייפל טבעי
1 כוס קוקוס טחון
אופן ההכנה:
- טוחנים את האגוזים במעבד מזון עד שהם הופכים לאבקת אגוזים.
- מגלענים את התמרים ומוסיפים אותם לאגוזים הטחונים יחד עם הקקאו והמייפל.
- טוחנים הכל ביחד עד לקבלת תערובת אחידה וחלקה. אם התערובת יבשה ומפוררת מדי אפשר להוסיף כף של מים חמים ולערבב שוב.
- יוצרים מהתערובת כדורים לא גדולים. מגלגלים את הכדורים בקוקוס הטחון וזוללים.
כל כך קל להכין - כדורי שוקולד-תמרים (צילום: מיכל וקסמן)
עוגיות שוקולד עם נצנצים של מירי
אלה שלי אומרת שהן עוגיות של נסיכות בגלל שהן מנצנצות וטעימות מאוד וגם בגלל שהגיעו אלינו ממירי, אמא של יולי, שהיא חברה של כבוד במסדר הנסיכות בעלות ייחוס-העל של אלה. אני אומרת שיש לעוגיות האלה מראה וטעם של חטא ושכדאי להכין אותן בלי שום קשר לפסח וממש קרוב לארוחה כי הן נעלמות מהר מאוד.
המרכיבים (25-30 עוגיות):
360 גרם שוקולד מריר 70% מוצקי קקאו
3 ביצים גדולות
1/2 כוס סוכר
1/3 כוס (70 גרם) חמאה מומסת
1 כוס אבקת שקדים (שקדים טחונים)
1 כף דבש
1 כפית אבקת קקאו
קורט מלח
1 כוס סוכר לציפוי העוגיות
אופן ההכנה:
- ממלאים מעט מים בסיר לא גדול ומביאים לרתיחה. מניחים מעל הסיר קערה חסינת חום ושוברים לתוכה את קוביות השוקולד. ממיסים את השוקלד מעל אדי המים. מניחים בצד להתקרר מעט.
- בקערת המיקסר מקציפים את הביצים עם 1/2 כוס סוכר עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים דבש ומערבבים. מוסיפים חמאה מומסת ומערבבים. מוסיפים שקדים, אבקת קקאו ומלח ומערבבים. מוסיפים את השוקולד המומס ומערבבים.
- מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים במקרר לכמה שעות עד שהתערובת מתייצבת ואפשר לגלגל ממנה גלילים.
- מחממים תנור ל-175 מעלות.
- יוצרים מתערובת השוקולד גלילים בקוטר 4-5 ס"מ. מגלגלים את הגלילים בסוכר עד שהם מצופים מכל הצדדים. פורסים כל גליל לפרוסות בעובי 1-1.5 ס"מ וטובלים כל פרוסה בסוכר כך שהיא מצופה מכל צדדיה.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה. מסדרים את העוגיות המצופות במרחק קטן זו מזו (הן לא מתרחבות כמעט) ואופים 10 דקות או עד שהעוגיות מתחילות להיסדק. לא לאפות יותר מדי על מנת שלא יתייבשו. מניחים לעוגיות להתקרר ומעבירים לצנצנת. הן יוצאות קראנצ'יות מבחוץ ופאדג'יות, רכות ושוקולדיות מאוד מבפנים. ממכרות!
עוגיות שוקולד עם נצנצים (צילום: מיכל וקסמן)
- לבלוג האוכל
של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"