מהי חירות? חילונים: נישואים, דתיים: התיישבות
כמעט כל יהודי בישראל יחגוג את ליל הסדר, אך כמעט חצי מהציבור סבור שבעוד כולם מטיפים לחירות - יש מעבידים ועבדים בתוכנו. קרוב ל-40% חושבים כי המאבק למען השכבות החלשות הוא החשוב ביותר בימינו
בדיקת חמץ, ביעור, בישולים, הכנות אחרונות - והנה מגיע ליל הסדר. כמעט כל יהודי בישראל יחגוג אותו - בשביל המפגש המשפחתי או לשם מצווה, ועל הדרך אולי יהרהר גם על משמעותה של החירות במילניום השלישי: סקר ynet ועמותת "יסודות" בדק ומצא כי מאבק השכבות החלשות לחירות כלכלית הוא החשוב ביותר בישראל 2011, ואילו חופש הדת נתפס כחירות המנוגדת ביותר ליהדות.
הסקר נערך על ידי מכון המחקר "פאנלס" בקרב 503 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל (טעות הדגימה המירבית: 4.4%).
חירות מול יהדות
95% מהנשאלים בסקר אמרו כי יחגגו את הסדר, בהם 92% מהחילונים ו-100% מהמסורתיים,
הדתיים והחרדים. בין החוגגים, 51% מצפים לסדר בעיקר בגלל המפגש המשפחתי (60% מהחילונים ו-48% מהמסורתיים), 23% בגלל הגדת הפסח והארוחה החגיגית (43% מהדתיים ו-44% מהחרדים), 15% מחכים בעיקר לאווירת החג במדינה כולה, והיתר מצאו סיבות אחרות או שהם חסרי דעה.
בהמשך התבקשו המשתתפים לבחור איזה מתוך שלושה היגדים המתייחסים לחירות, מהם משקף טוב יותר את דעתם. 48% אמרו כי "אנשים מטיפים לחירות, אך יש מעבידים ועבדים גם בתוכנו" (56% מהחילונים ו-41% מהמסורתיים), 38% בחרו לציין כי החירות היא "ערך יהודי מקורי וחשוב" (56% מהחרדים, 54% מהדתיים ו-43% מהמסורתיים), 11% אמרו כי "יש ביהדות ערכים חשובים יותר", ו-3% פסקו: "החירות מסוכנת ומובילה למתירנות, אנרכיה ופשע".
בפרק נוסף הוצגו לנשאלים ארבעה ערכים מודרנים, והם נתבקשו לומר אילו מהם עומדים לדעתם בסתירה ליהדות. 35% טענו כי החופש להינשא למי שרוצים הוא הבעייתי ביותר (56% מהחרדים ו-53% מהדתיים), 35% נוספים אמרו כי "החופש שיש לאדם לממש את יהדותו
בכל דרך, מהווה סתירה חזקה יותר" (ובאופן פרדוקסלי, כך ציינו גם 38% מהחילונים ו-40% מהדתיים), 16% בחרו ב"חופש לבחור את אופי יום המנוחה" ו-3% ב"חופש לעבוד במה שאני עוסק". 11% הנותרים הצביעו על ערכים אחרים כסותרים את היהדות.
ו"איזה מאבק לחירות נראה בעיניך הכי חשוב כיום?" 37% ביכרו את מאבק השכבות החלשות לחירות כלכלית (42% מהחילונים ו-36% מהמסורתיים), 22% את "המאבק על זכותנו לגור בכל מקום בארץ ישראל" (58% מהדתיים ו-56% מהחרדים), 22% את המאבק על הפרדת דת ממדינה, 15% את המאבק של המדינה להתנהל ללא תכתיבים חיצוניים ו-4% בחרו במאבקים אחרים.
"העבדות לא נעלמה"
המנהלת החינוכית של "יסודות", שושי בקר, אומרת כי: "מהסקר עולה כי ערך החירות הוא ערך חשוב עבור כל חלקי האוכלוסיה, והוא נתפס גם כערך יהודי. אולם כנראה שאנשים שונים מפרשים את הערך באופן שונה. אם בעיניי החילונים החרות הכלכלית היא הכי חשובה, הרי שבעיניי המסורתיים זו החירות המדינית, ואילו אצל הדתייים והחרדים - החירות
להתיישב בארץ.
"נראה שחלקים גדולים בצבור מרגישים שתופעת העבדות לא נעלמה מהעולם, ועלינו לבחון את דרכי ההתמודדות שלנו עצמנו כעובדים וכמעבידים, ולהיזהר מ'עבדות מודרנית'. לקראת חג החירות נאחל שנצליח לממש את החירות בכל המובנים שלה.
"מהסקר עולה כי רוב מוחלט של הישראלים יחוגו את חג הסדר, ומזדהה מאוד עם ערכים יהודיים, אבל בולט כי לחילונים מפריעה מאוד הכפייה הדתית - ובעיניהם החירות הזו עומדת בניגוד ליהדות. אם הציבור הדתי לא רוצה לעמוד מול תביעה להפרדת דת ממדינה, שבה תומכים חילונים רבים, לפי הסקר - הם צריכים להמשיך ולקדם פשרות והסכמות שיאזנו בין החירות לבין המסורת היהודית. חג חירות שמח לכל בית ישראל".