מדריך שומרי כשרות: האם התרופה כשרה לפסח?
ויאגרה כשרה לפסח? ומה לגבי ויטמינים או משחות שצריך למרוח על הפנים או על השפתיים? מכבי וכללית מפרסמות פסקי הלכה רפואיים עם כל הסוגיות המטרידות את שומרי הכשרות לפסח
חג הפסח מעלה אצל רבים קושיות לא רק בתחום ההגדה, אלא גם בתחום נטילת התרופות. השאלה אם התרופות השונות כשרות לפסח ומה עושים אם הן לא היא לעתים אקוטית עבור שומרי הכשרות. "רוב התרופות כשרות לפסח, ובאופן כללי חולים כרונים לא צריכים להפסיק את נטילת התרופות, אלא אם מדובר על דברים לא חיוניים כמו ויטמינים, אותם בדרך כלל ניתן להפסיק ליטול בתקופת הפסח", מרגיע ד"ר יצחק לויסמן, רופא משפחה בקופת חולים "מכבי" באופקים ובמושב תפרח. "גם חולי סוכרת שנוטלים כמה תרופות ומתקשים להגיע לאיזון, או חולים שנוטלים תרופות פסיכיאטריות, חשוב שלא יפסיקו גם כאשר התרופה לא כשרה. הסיבה לכך היא שהם אינם ניתן להגיע לאיזון ללא נטילת התרופות. זה מותר גם מבחינה הלכתית, גם הפסוקים יודעים שכאשר קשה להגיע לאיזון או כאשר מדובר בחולה קשה, זה נחשב כפיקוח נפש".
ד"ר לויסמן מציין כי ישנם מקרים שבהם ניתן להחליף תרופה לא כשרה בתרופה כשרה ונותן כדוגמה את הסטטינים להפחתת כולסטרול ותרופות משולבות להורדת לחץ דם. לדבריו, במקרים אלו ניתן להשתמש בתרופה זהה כשרה לפסח, אם התרופה ה"קבועה" אינה כשרה.
איך תדעו אם התרופה שאתם נוטלים היא כשרה? לקופות החולים ישנם מאגרי מידע ובהם רשימת התרופות הכשרות.
רשימת התרופות הכשרות לפסח – מאגר מכבי שירותי בריאות
רשימת תרופות כשרות לפסח – מאגר הכללית
במכבי שירותי בריאות הפעילו לפני החג מוקד מידע טלפוני שפעל ממרפאת מכבי באשדוד ובו ענו רופאים ורבנים לשאלות הציבור בנושא. הנה מקבץ מתוך מאות השאלות שהגיעו:
מה יעשה מי שנוטל תרופה המכילה חמץ ולא קיים תחליף?
תשובה: במקרה ומדובר בתרופה שיש לה טעם, מותר רק לאנשים אשר נוטלים על בסיס קבוע ויש בכך פיקוח נפש. אם אין טעם לתרופה מותר לנטול אותה.
האם מותר ליטול תרופת ויאגרה?
תשובה: לא – הויאגרה איננה כשרה. זוג שנמצא במהלך טיפולי פוריות ועל כן אינו יכול להמתין שבוע שלם - אפשר להתייעץ עם רופא מומחה בנוגע לתחליפים כשרים אשר קיימים בשוק, סיאליס ולויטרה.
האם בהזנה באמצעות זונדה, במקרים של אשפוז – האוכל חייב להיות כשר לפסח?
תשובה: במקרה זה מותר לאכול חמץ. למי שבכל זאת מתעקשים, אסור להחליף סוג הזנה ללא התייעצות עם הרופא קודם.
האם ויטמינים כשרים לפסח?
תשובה: כיוון שזו לא תרופה מצילת חיים, רצוי להפסיק את הנטילה למשך שבוע. ישנם סוגים של ויטמינים שהינם כשרים – מומלץ להתייעץ עם רופא.
האם מותר לנטול תוספי מזון או ברזל?
תשובה: מי שחייב על פי חוות דעת רפואית ימשיך לקחת, אך במרבית המקרים אין חובה בכך לכן אפשר להפסיק בנטילה למשך שבוע.
מה יעשה מי שנאסר עליו מסיבות בריאותיות לשתות יין?
תשובה: חולי סכרת יכולים לשתות יין יבש ללא סוכר או מיץ ללא סוכר, ולמי שנאסר עליו מסיבות אחרות - מותר מיץ תפוזים סחוט טבעי.
לגבי מצוות "כזית מצה ומרור" – מה יעשה מי שעבר ניתוח קיצור קיבה? יש עניין שצריך לאכול מצה תוך זמן מסויים. תוך 9 דקות. הכמות היא מאד קטנה.
תשובה: מי שעבר ניתוח לקיצור קיבה צריך לאכול לא במיוחד. ניתן לאכול את המצה תוך 9 דקות ובכל מקרה מדובר בכמות קטנה מאד "כזית". מצה – חייבים כזית, ניתן לאכול לאט. מרור – שישתדל כמה שאפשר.
האם מותר להשתמש במשחות שמורחים על השפתיים או על הפנים? תשובה: משחות ללא טעם מותר ואם יש טעם מותר אך ורק לצרכים רפואיים.
רבנים שהשתתפו בקו הפתוח: הגאון הגדול הרב שמואל דוד הכהן גרוס רבם של חסידי גור באשדוד ומרבני הקריות, הגאון רבי משה פנחס זנדר שליט"א, הרה"ג יחזקאל סלמון שליט"א, הרב שמואל יוסף שטיצברג, הגר"ש שבדרון שליט"א.
מומחי מכבי שהשתתפו בקו הפתוח: ד"ר ולדיסלב ליטצבסקי -מומחה ברפואה פנימית וזיהומית, ד"ר הרב יצחק לויסמן – מומחה ברפואת משפחה, ד"ר שמעון גינת – מומחה ברפואת נשים, ד"ר אנדרי איצקוביץ –מומחה ברפואת ילדים, ד"ר מיכאל חנני –מומחה ברפואת ילדים, סופי רבינוביץ רוקחת קלינית, ד"ר אנדרי איצקוביץ – מומחה ברפואת ילדים