רץ, מלכה וצריח: בקרוב בחינת בגרות בשחמט
משרד החינוך אישר לקיים לראשונה בחינת בגרות ב"משחק המלכים", שתכלול 3 יחידות עיוניות ו-2 יחידות מעשיות הכוללות תחרויות מול תוכנת מחשב. "השחמט מפתח את החשיבה, מחדד את הזיכרון ואת היכולת שלו לתכנן מהלכים"
תלמידי ישראל, הכינו את הלוחות והכלים: יוזמה חדשה של רשת החינוך "עמל", שאושרה לאחרונה על-ידי משרד החינוך, תאפשר לתלמידי בית הספר התיכון "שבח-מופת" בתל-אביב לקיים בחינת בגרות ראשונה ב"משחק המלכים" - הלא הוא שחמט.
על-פי המסתמן, הבחינות יחלו בעוד כשנתיים ויכללו 3 יחידות לימוד עיוניות שיעסקו בתיאוריות של המשחק, ו-2 יח"ל מעשיות שיכללו תחרויות בין התלמיד לתוכנת מחשב בהתאם לדרגות הקושי השונות. "אין ספק שלימודי שחמט ברמה של 5 יח"ל יכולים לפתח מאוד את יכולת החשיבה של התלמיד, לחדד את הזיכרון ואת היכולת שלו לתכנן מהלכים לטווח הרחוק", אומר ד"ר דב אורבך, מנהל בית הספר שבח-מופת.
לדבריו, לפני כשנתיים פתח בית הספר אקדמיה ללימודי שחמט לתלמידי חטיבת הביניים. בעקבות כך, הוחלט לנסות ולהרחיב את הפרויקט באופן שיאפשר לתלמידים להמשיך בלימודי המשחק כמקצוע מוגבר לבגרות. כעת, שוקד צוות מומחים מטעם בית הספר על איסוף מחקרים וביבליוגרפיה לקראת הכנת תוכנית הלימודים לבחינה.
"האינדיקציה הטובה ביותר להצלחה של לימודי השחמט היא שהתלמידים לא מחסירים אף שיעור, וגם בהפסקות הם יושבים אחד עם השני ומנתחים את מהלכים שלמדו עם המורה. לנו, כיהודים, יש יתרון יחסי במקוריות ואסטרטגיות חשיבה ולכן זה לא מקרה נבחרת ישראל בשחמט זוכה להישגים בינלאומיים רבים", אומרת לובה אלטרמן, אמנית שחמט ומנהלת האקדמיה בשבח-מופת.
לדבריה, בחלק העיוני ילמדו התלמידים טקטיקות של "פתיחה" ו-"סיום" של משחק ויערכו ניתוחים ופרשנויות על קרבות שחמט מפורסמים מן העבר. "השחמט הוא ספורט בינלאומי וכפי שיש בגרות במחול וקפיצה לגובה, כך צריכה להתקיים גם בחינת בגרות בשחמט", פוסקת אלטרמן. "בעזרת השחמט, התלמידים יכולים לפתח מיומנויות של משמעת עצמית ויכולת ריכוז ברמה גבוהה. בנוסף, הם לומדים לקבל החלטות שלא רק נוגעות ישירות לחיילים שלהם אלא הן גם בעלות השלכה ישירה על חיילי היריב. לצערי, ישנם תלמידים רבים בגיל התיכון שנאלצים לנטוש את השחמט כדי להתרכז בלימודים לבגרויות האחרות. אני מקווה שהתוכנית החדשה תעודד אותם להישאר בתחום".
סתיו ברנר, תלמיד כיתה ח' בשבח-מופת, משחק שחמט מגיל 6 וכבר הספיק להשתתף באליפות ישראל לנוער. בקיץ הקרוב הוא אף עשוי להגשים חלום ולטוס לניו-יורק כדי להשתתף בטורנירים הפופולריים המתקיימים בסנטרל פארק. "אני מאמין שאם השחמט יכנס לבגרויות זה ייתן דחיפה לענף כולו וגם בתי ספר אחרים יקימו כיתות שחמט ויעודדו את תלמידיהם לגשת לבחינות", הוא אומר. "זה יהיה שילוב של לימודים עם משחק, זה יתרום להנאה של התלמידים וגם לפיתוח כישורי החשיבה".