שתף קטע נבחר

 

האיסלאם בשוק: סרט ערבי אאוט, סרט טורקי אין

הערכים והמסורת עומדים למבחן כאשר עוד ועוד טלנובלות טורקיות כובשות מעריצים - ובעיקר מעריצות - במדינות ערב. מטיף סעודי כבר השווה את זה למלחמה

הטלנובלות הטורקיות סחפו את הקהל הערבי עם דרמה, רומנים ושערוריות. בכמה מקרים, ההתמכרות הובילה אף לזניחת אופרות הסבון הערביות הוותיקות - והשמרניות. הסדרות הטורקיות עוסקות לרוב בנושאים שבעולם הערבי נחשבים לטאבו, כמו אלכוהול, סקס לפני הנישואים והפלות.

 

"הסדרות הערביות כבר לא מעניינות אותי, הן חוזרות על עצמן", אמרה לרשת "אל ערביה" מארווה אל-קובנג'י, לונדונית מעיראק, מעריצה נלהבת של טלנובלות טורקיות. "מתמקדים שם באלימות ומוסר, כמעט מחנכים אותנו מה נכון ומה לא נכון לעשות בחיים - זה יותר מדי פטרוני ומשעמם".

 

במקום זאת, לדברי אל-קובנג'י, הסדרות הטורקיות מעמיקות יותר, ומתמקדות בדילמות רגשיות וקונפליקטים של הלב. כל זה מתגבר בעלילות שעוסקות בנורמות מערביות המתנגשות עם ערכים מסורתיים של דמויות מוסלמיות, היא אומרת.

 

"נור" בדיבוב לערבית: סיפור סינדרלה

 

"הייתי בהלם שדברים כאלה משודרים בערוצים ערביים", הוסיפה העיראקית מלונדון, על המפגש הראשון שלה עם הסדרה הטורקית "נור" לפני כשלוש שנים. נור (במקור הטורקי: גומוש) הייתה אופרת הסבון הטורקית הראשונה שדובבה לערבית.

 היא תיארה את סיפור הסינדרלה של צעירה שהתחתנה עם בן למשפחת עשירים ואחר כך נדחתה על-ידי בעלה שמצא אהבה במקום אחר.

 

נור סחפה יותר מ-85 מיליון צופים בני יותר מ-15 בעולם הערבי - מתוכם כמעט 50 מיליון נשים, לפי דו"ח שפורסם בעיתון הטורקי "הורייט". הנתון על 50 מיליון הנשים שווה ערך ליותר ממחצית הצופות בכל דרמה ערבית אחרת בשנים האחרונות. הפופולריות של הסדרות הטורקיות בקרב הקהל הערבי אינה מפתיעה, טוענת פרופ' סנול אוזרקן, פרשנית תרבות וחוקרת טלוויזיה מאיסטנבול. "טורקיה תמיד הייתה מעין מתווכת בין המערב למזרח התיכון", היא צוטטה בדו"ח של מכון המחקר "יורו מוניטור" בשבוע שעבר.

 

התשוקה מתעוררת במצרים

מנגד, יש מי שמבקש לעצור את הסחף. "אל ערביה" מדווחת שהמטיף הסעודי השייח סאלח אל-לוהיידן יצא נגד "נור" וטען שהסדרה מייצגת "מלחמה" על הערכים המוסלמיים מאחר שהיא מתארת דמויות מוסלמיות בטורקיה, מדינה חילונית בעיקרה.

 

אינס מוחמד, תסריטאית מלונדון וצופה אדוקה בדרמות טורקיות, מסבירה שלמרות שאופרות הסבון הערביות עדיין תפלות ומעודנות יחסית - הן משלימות פערים. "אנחנו מתחילים לראות תסריטים נועזים יותר בסרטים מצריים, גם באלו שמופקים לטלוויזיה. חלקם מתמקדים בנושאי תשוקה מזוויות רגשיות".

 

מוחמד ציינה את הסרט המצרי "אל-שאוק", שעוקב אחר אשה שנאלצה לקבץ נדבות ברחובות כדי לפרנס את שתי בנותיה ובעלה החולה.

 הסרט זכה ב"פירמידת הזהב" בפסטיבל הקולנוע הבינלאומי ה-34 של קהיר, בדצמבר האחרון, ממש לפני ההפיכה במצרים.

 

ועדיין, זו טורקיה שמובילה את הדרך עם המלודרמות הסוחפות מכולן - לפחות שש מתוכן מוקרנות בימים אלה בערוצים ערביים. בשנה שעברה, 22 מדינות "ייבאו" סדרות טורקיות, ולפי הדו"ח שפורסם ב"הורייט", מאז החלה טורקיה לייצא תוכן טלוויזיוני ב-2006 ההכנסות לתעשיית הטלוויזיה צמחו בכ-3 מיליון דולר בשנה בממוצע, כשהלקוחות הבולטים באו מהעולם הערבי, יוון וברזיל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הסדרה "נור"
כובשת את הלבבות הערביים
מומלצים