הפלסטינים בונים על אובמה, בישראל מזלזלים
אבו מאזן משדר נחישות לקדם את מהלך ההכרה הבינלאומית במדינה בגבולות 67'. לפני פגישה עם סרקוזי הוא הזכיר את בטחונו בנשיא האמריקני. בי-ם לא מתרגשים: "איום סרק". ארה"ב: הרעיון של הכרה באו"ם והכרזה חד-צדדית לא מועיל
הפלסטינים מאותתים כי הם ממשיכים לחתור למהלך שבסופו הכרזה חד צדדית על מדינה, בגיבוי האו"ם. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, שאמור להיפגש היום (ד') עם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, הדגיש בביקור בתוניסיה כי הרשות הפלסטינית מוכנה וערוכה להקמת מדינה: "אנו סומכים על דברי הנשיא האמריקני ברק אובמה שהצהיר שחזונו הוא לראות מדינה פלסטינית כבר במהלך ספטמבר הקרוב, על פי המועד שהציב הקוורטט".
אבו מאזן הוסיף כי 130 מדינות כבר הכירו ב"פלסטין" בגבולות 1967, ואם הפלסטינים ימשיכו במאמציהם יגיעו גם ל-140 או 150 מדינות. לדבריו, מדינות מערב אירופה מקבלות אף הן את ההנחה שמדינה פלסטינית קום תקום, גם אם הן עדיין לא הכירו בה.
הנשיא מרמאללה אמר שהוא דוחה את כוונת ראש הממשלה בנימין נתניהו - לפי דיווחים בתקשורת - לחתור להקמת מדינה פלסטינית בגבולות זמניים. "הדיבורים על כך משמעותם אחת - והיא שהסכסוך הישראלי-ערבי יימשך לאורך דורות".
לקראת הביקור בפריז, גורמים בהנהגה הפלסטינית אינם מפתחים ציפיות גדולות מכך שהמפגש עם סרקוזי יוביל להצהרה מדינית חשובה מצד הנשיא הצרפתי. עם זאת, הם מעודדים מציטוטים של שר החוץ אלן ז'ופה לפיהם צרפת והאיחוד האירופי עובדים על יוזמות אשר ישיבו את הישראלים והפלסטינים אל שולחן המשא ומתן, בדרך שעשויה להוביל להכרה במדינה פלסטינית בסתיו הקרוב.
הפלסטינים אומרים שהם שבעו מהצהרות תומכות של מדינות המערב ומעוניינים כעת בצעדים ממשיים. חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, ציינה כי הפרסום ב"לוס אנג'לס טיימס" שלפיו מדינות הקוורטט עשויות להכיר במדינה פלסטינית שבירתה ירושלים הן ספקולציות בלבד. "על הקוורטט מוטלת האחריות להכיר במדינה פלסטינית ולא רק לאיים בכך שהם יכירו בה", אמרה.
גם סאיב עריקאת הצטרף לדבריה וטען כי המפתח נמצא כעת בידי ארצות הברית, צרפת, בריטניה, גרמניה ומדינות נוספות ועליהן להכיר מיידית במדינה פלסטינית. חבר הוועד המרכזי של פתח, נביל שעת', רמז כי הפלסטינים עדיין לא נואשו מהאפשרות לחזור לשולחן המשא ומתן - ודיבר על שורת תנאים להצלחתו, הראשון שבהם הקפאת ההתנחלויות.
אמש נשאל דובר מחלקת המדינה האמריקנית, מארק טונר, בתדרוך היומי אם ארה"ב משוחחת עם הפלסטינים על תוכניתם להכריז על מדינה או לקדם הכרה במדינה פלסטינית באו"ם בספטמבר, והשיב: "אנחנו ממשיכים ללחוץ על שני הצדדים להתחיל לדבר במסגרת משא ומתן ישיר. זו ממשיכה להיות האמונה שלנו". על הכרזה פלסטינית חד-צדדית על מדינה ועל הכרה מטעם האו"ם אמר: "היינו שקופים מאוד בנושא הזה, ואמרנו שאנחנו לא מאמינים שזה רעיון טוב, אנחנו לא מאמינים שזה מועיל".
אחרי החג, בירושלים נשמעו אופטימיים יותר לגבי מה שהפך למאבק מול הפלסטינים על תמיכה עולמית, ולקראת נסיעתו של ראש הממשלה נתניהו לוושינגטון. סגן שר החוץ,
דני אילון, אמר ל-ynet: "האיום הפלסטיני למהלך חד צדדי באו"ם זה איום סרק. אני מעריך שגם האירופים לא יצביעו בעד בסופו של דבר".
גורמים מדיניים טענו ש"אבו מאזן מסתובב בעולם ומנסה לגייס תמיכה, אבל ברשות לא כולם חושבים שזה המהלך הנכון עכשיו לפלסטינים. כולם מבינים שהצבעה בעד הקמת מדינה לא תשנה את המציאות בשטח. האירופים כלל לא בטוח יצביעו בעד הפלסטינים. אם ההצעה תדבר על גבולות ברורים, ועל זכות השיבה - הם לא יקבלו את התמיכה של האירופים".
Read this article in English