קריאה לאחמדינג'אד: החזר שר המודיעין לתפקידו
נשיא איראן החליט לפטר את חיידר מוסלחי מתפקידו כשר האחראי על סוכנויות הביון. המנהיג הרוחני חמינאי ממש לא אהב את זה, גם הפרלמנט. ואחמדינג'אד? עדיין לא נכנע, אך שוב נקלע למבוכה הקשורה לשינויים פרסונליים שהוא מבקש לבצע
סערה באיראן בעקבות חילוקי דעות פומביים בין המנהיג העליון לנשיא: רוב מוחץ של חברי הפרלמנט בטהרן קרא היום (ד') לנשיא, מחמוד אחמדינג'אד, לחזור בו מהחלטתו לפטר את שר המודיעין, חיידר מוסלחי, ולהשיבו לממשלה לאלתר.
בתחילת השבוע דיווחו כלי תקשורת באיראן כי מוסלחי פוטר מתפקידו ומונה לתפקיד אחר - יועצו המיוחד של אחמדינג'אד לענייני מודיעין. ואולם, זמן קצר לאחר מכן דווח כי מנהיגה הרוחני העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, מתנגד למהלך. בצעד נדיר צפו חילוקי הדעות בין השניים על-פני השטח, דבר שהוביל לסערה בתוך הקלחת הפוליטית האיראנית.
בשלושת הימים האחרונים סירב אחמדינג'אד לחזור בו באופן רשמי מפיטורי מוסלחי, ומאתר האינטרנט הנשיאותי לא הוסרה הידיעה אודות "פיטורי השר". אמש עדיין דיווחו כמה אתרי אינטרנט המזוהים עם הממשל האיראני כי אחמדינג'אד כבר לא רואה במוסלחי כשר שלו.
היום, הגיע תורו של הפרלמנט האיראני לומר את דברו. בצעד שצפוי להגביר את הלחץ על אחמדינג'אד, קראו 219 מתוך 290 חברי הפרלמנט לנשיא (העומד גם בראש הממשלה - ד.כ) "לנקוט עמדה ברורה התומכת בשר המודיעין ושמה קץ לניצול המצב לרעה מצד האויבים". עוד נכתב בקריאה לאחמדינג'אד כי "מבחינת הפרלמנט, מוסלחי הוא עדיין שר המודיעין" וכי המג'לס שבע רצון מהתערבותו של חמינאי בעניין.
בעוד שמתנגדיו של אחמדינג'אד מאשימים אותו בקבלת החלטות ללא התייעצות עם חמינאי, שהוא בעל המילה האחרונה בניהול ענייני הרפובליקה האיסלאמית, טוענים תומכי הנשיא כי יריביו הפוליטיים מנצלים את ההזדמנות שנקרתה בדרכם לנגח אותו. "הנשיא מחויב לקבל מראש את חוות דעתו של מנהיג המהפכה, אבל הוא לא עשה זאת", אמר חבר הפרלמנט אחמד תבאקולי, ממבקריו החריפים של אחמדינג'אד.
חמינאי מצדו פרסם מכתב תמיכה פומבי בשר המודיעין, הנחשב לאחד המשרדים החשובים ביותר בממשלה האיראנית וממונה בין היתר על סוכנויות הביון והסיכול הנגדי.
"אני קורא לך (מתייחס למוסלחי) להשקיע מאמצים יותר מאי פעם בביצוע משימות המשרד בתוך איראן ומחוצה לה, תוך תמיכה של הממשלה ובשיתוף פעולה עם שאר גופי המודיעין. אל תיתן לשום דבר ולו הקטן ביותר להפריע לך בביצוע החובה החוקית של המשרד החשוב הזה", כתב חמינאי.
ובתוך כך, דיווח האתר רפורמיסטי "פרלמן ניוז" כי הסיבה למחלוקת בין אחמדינג'אד לשר המודיעין נעוצה בפיטוריו של בכיר במשרד המודיעין. לפי הדיווח, מוסלחי התנגד לפיטורי הבכיר, שנעשו תוך התערבות חיצונית מכיוון אנשיו של אספנדיאר רחים משאי, מקורב לאחמדינג'אד וראש לשכתו לשעבר.
אין זו הפעם הראשונה שמשאי הוא מושא למחלוקת פומבית בין אחמדינג'אד לחמינאי. רק לאחרונה התעמתו השניים אחרי שחמינאי הורה לאחמדינג'אד "להזיז" את משאי מתפקיד סגן הנשיא. משאי, הנחשב לדמות שנויה במחלוקת בפוליטיקה האיראנית, מונה במקום זאת לתפקיד ראש לשכתו של אחמדינג'אד אך פוטר גם ממשרה זו ונותר בתפקיד יועצו המיוחד של אחמדינג'אד לענייני המזרח התיכון.