מהומות בניגריה: מעל 200 הרוגים ורבבות פליטים
המתיחות בין הנוצרים למוסלמים שוב צפה על פני השטח אחרי נצחונו של גודלאק ג'ונתן בבחירות לנשיאות. המהומות שהחלו בצפון המוסלמי התפשטו לעוד מחוזות ומניין הנספים מטפס. ניצולים סיפרו שהותקפו במאצ'טות ואלות: "ההרג בלתי ייאמן"
יותר מ-200 בני אדם נהרגו וכ-40 אלף נעקרו מבתיהם בעקבות המהומות האלימות שפרצו השבוע בניגריה בעקבות תוצאות הבחירות לנשיאות, בהן גבר גודלאק ג'ונתן על מוחמדו בוכרי - כך הודיע אמש (יום ד') ארגון זכויות אדם. המהומות שהחלו בצפון, המוסלמי ברובו, התפשטו בינתיים ל-14 מ-36 המדינות בניגריה.
הרשויות הודו כי רבים נהרגו, אך סירבו לתת מספר מדויק, בין היתר בשל חשש מפעולות תגמול. לפי דיווחים מהמדינה, גופותיהם של חלק מהקורבנות הוצתו והושלכו לבארות. מאות בני אדם נפצעו, והניצולים סיפרו כי הותקפו במאצ'טות ובאלות. פליטים מצאו מחסה בבסיסים של הצבא והמשטרה.
כלי רכב שרופים באזור קאדונה בצפון ניגריה (צילום: רויטרס)
"ההרג הוא בלתי ייאמן וההרס הוא קולוסאלי", אמר מנהיג אחת הקהילות בראיון לתחנת רדיו מקומית. אתמול נראה היה שהמהומות נרגעו, לאחר שהרשויות הטילו עוצר וכוחות הביטחון ערכו סיורים באזורים המועדים לפורענות.
רוטימי אג'אי, בן 42 שאושפז בבית חולים בעיר קאנו בצפון, סיפר כי עשרות צעירים תקפו אותו והעלו את החנות שלו באש לאחר שבזזו אותה. "מישהו השתמש במאצ'טה כדי להכות אותי במצח בפעם הראשונה, ובפעם השנייה ניסיתי להשתמש ביד שלי כדי להגן על הראש וספגתי חתך רציני", שיחזר כשהוא חבוש בראשו ובזרועו.
אחד המבנים שהוצתו בצפון. גם כנסיות הועלו באש (צילום: רויטרס)
ניצחונו של גודלאק ג'ונתן, נוצרי מהדרום, על יריבו מוחמדו בוכרי, מוסלמי ושליט צבאי לשעבר
מהצפון, העלה שוב אל פני השטח את המתיחות בין הנוצרים למוסלמים במדינה האפריקנית בה מתגוררים 150 מיליון בני אדם.
ביום שני, אחרי שנודע להם על ניצחונו של של ג'ונתן בבחירות שהתקיימו בסוף השבוע, יצאו מפגינים למחות ברחובות הצפון והחלו להצית בתים, כנסיות ומכוניות. ג'ונתן רמז כי יריבו בוכרי אחראי לאלימות, אך האחרון הכחיש זאת.
בוכרי, שטוען כי אנשיו של ג'ונתן רימו בבחירות, טען כי אינו יודע מה הוביל למהומות האלימות. "זה היה כל-כך ספונטני שלא ידעתי על זה", אמר לעיתונאים, "לא ביקשתי מהם להתחיל את זה,
אבל ביקשתי מהם להפסיק, במיוחד לשרוף כנסיות ומקומות דתיים אחרים".
משקיפים חיצוניים שיבחו את הבחירות שהתקיימו בניגריה ואמרו כי מדובר בצעד משמעותי קדימה, אחרי שנים ארוכות של זיופי בחירות ומאבקים פוליטיים אלימים. עם זאת, הם הודו שגם מערכת הבחירות האחרונה לא הייתה חפה מפגמים.