סוער בת"א: קריאות "בוגדים" מול תומכי פלסטין
אקדמאים ויוצרים, בהם חתני וכלות פרס ישראל, התכנסו בשדרות רוטשילד וקראו לקבל בברכה את הכרזת העצמאות הפלסטינית. עשרות אנשי ימין הסתערו וקראו "שכחתם את הילדים שנשחטו באיתמר", במקביל לחילופי מהלומות והתערבות משטרה
"הכרזת העצמאות מהכיבוש" הפכה לזירת עימות סוערת בין ימין לשמאל. שורת אנשי שמאל בהם 17 חתני וכלות פרס ישראל ערכו בצהריים (יום ה') טקס בשדרות רוטשילד בתל-אביב, ליד המקום שבו הוכרזה מדינת ישראל, לתמיכה בהקמת מדינה פלסטינית על בסיס גבולות 1967. עשרות פעילי ימין שיבשו את תחילת האירוע וניסו להסתער על הנוכחים בקריאות "בוגדים". כוחות משטרה הפרידו בין הצדדים.
העימותים הקולניים גלשו לחילופי מהלומות. פעילי הימין ניסו למנוע את הנאום ולגדף את הפעילים בהם השחקנית חנה מרון, שנאומה נקטע מספר רב של פעמים. "יהודית ונאצית", "בוגדת", "שכחת מה עשו לך באולימפיאדת מינכן", קראו לעברה.
מול עשרות צוותי תקשורת מהארץ ומהעולם (צילום: עופר עמרם)
המפגינים מהצד הימני נחסמו על ידי כוחות משטרה. הם עמדו על מדרגות הכניסה לבית הכרזת העצמאות, הניפו דגלי ישראל וקראו לפעילי השמאל והאמנים "גיס חמישי", "לכו הביתה", "שכחתם את הילדים שנשחטו באיתמר", "זו הארץ שלנו וזכותנו לחיות כאן". למרות ההתפרעות והסערה, איש לא נעצר.
מנגד, מול עשרות צוותי תקשורת מהארץ ומהעולם - בהם רשתות ערביות - קראה חנה מרון את ההצהרה: "עצמאות שני העמים מחזקת זו את זו, היא צורך מוסרי וקיומי כאחד, והיא הבסיס לאפשרות לשכנות טובה". היא וחבריה קראו "לכל אזרחי ישראל, לכנסת, לממשלה, לכל האזרחים בעולם ולממשלותיהם להכיר בשתי המדינות, בהן צריכות להתבטא זכות ההגדרה העצמית של שני העמים, כמו גם העקרונות הכלליים של הדמוקרטיה והשוויון".
עימות קולני - וגם אלים (צילום: עופר עמרם)
האירוע התקיים ברקע המשך מאמצי הפלסטינים לגבש תמיכה בעולם להכרזה חד-צדדית על מדינה, לקראת ההצבעה הצפויה בעצרת האו"ם בספטמבר.
המארגנים הם שורת אנשי רוח שבשנה האחרונה פרסמו כמה עצומות והזהירו מה"פשיזם" המתעורר בכנסת ובממשלה. ביניהם השרה לשעבר שולמית אלוני, הסופר סמי מיכאל, הפסל דני קרוון, המחזאי יהושע סובול, האמן יאיר גרבוז, הקולנוען ארי פולמן, יוצר המחול אוהד נהרין, פרופ' זאב שטרנהל ואחרים.
"נתכנסנו כאן, ביום 21 לאפריל 2011, י"ז בניסן תש"ע, כדי לקדם בברכה את הכרזת העצמאות הצפויה של המדינה הפלסטינית, המדינה השכנה למדינת ישראל,
על פי גבולות העצמאות שלנו – שהתעצבו עם סוף מלחמת העצמאות ב-1949. הגבולות המכונים גבולות 67'", הם כתבו בהצהרה. "עצמאות שני העמים מחזקת זו את זו, היא צורך מוסרי וקיומי כאחד, והיא הבסיס לאפשרות לשכנות טובה".
סגן שר החוץ, דני אילון, הגיב ליוזמה ואמר ש"צעדים כאלה רק מרחיקים את הסיכוי לפיוס ולהקמת מדינה פלסטינית, ויוצרים תקוות שווא בקרב הפלסטינים על כך שיוכלו להקים מדינה בצעדים חד-צדדיים ללא משא-ומתן עם ישראל. היה טוב יותר לו המפגינים היו משכנעים את ההנהגה הפלסטינית להגיע לשולחן המשא ומתן".