שתף קטע נבחר
 

פורום ראשי המשק: אין ריכוזיות יתרה בישראל

בחוות דעת שהוגשה לוועדה הממשלתית לבחינת הריכוזיות, ממליצים אנשי העסקים כי לא ייקבעו תקנות או חוקים המונעים מבעלי שליטה להשפיע על ניהול החברות הגדולות באמצעות גרעין שליטה. בנוסף, מומלץ לחזק את מעמד הדירקטורים

בפורום ראשי המשק דוחים את הטענה כי קשרים בין בעלי הון לנציגי השלטון הם כר פורה לשחיתות וטוענים כי הם תומכים בהקשחת הענישה על עבירות שחיתות ובהגדלת השקיפות בנושא יחסי הון-שלטון. אמש (ד') פורסמה חוות הדעת של פורום ראשי המשק לוועדה לבחינת הריכוזיות במשק. במסמך, שזכה כבר לכינוי "מכתב הטייקונים", מביע הפורום, המייצג את המשפחות השולטות בחברות הגדולות במגזר העסקי, תמיכה ב"הגדלת הענישה על כל הפרות החוק הנוגעות לשחיתות שלטונית".

 

 

הדו"ח שהגיש הפורום לוועדה מבוסס בעיקרו על מחקרו של הכלכלן יעקב שיינין. חשוב לציין כי מחקרו של שיינין מומן על ידי קונצרן אי. די. בי שבשליטת כמה אנשי עסקים ובראשם נוחי דנקנר וכי החברה של שיינין "מודלים כלכליים" מציעה את שירותיה לכמה מבכירים המשק, לרבות דנקנר ותשובה.

 

חוות הדעת של פורום ראשי המשק היא שאין ריכוזיות יתרה במשק הישראלי. עם זאת, כוללת חוות הדעת מספר המלצות לוועדה לבחינת הריכוזיות, כיצד ניתן לטפל בסוגיית הפערים בחברה, שכר הבכירים, ומבנה המשק:

 

ראשי המשק ממליצים לקבוע תקנה לפיה בעל הון יצטרך להחזיק ב-20% לפחות ממניותיה של חברה בורסאית כדי להיחשב בעל השליטה. המלצה זו מבוססת על הוראה קודמת של בנק ישראל בתחום האחזקה בבנקים. עוד בנושא מבנה המשק, ממליצים הטייקונים כי לא ייקבעו תקנות או חוקים המונעים מבעלי שליטה להשפיע על ניהול החברות הגדולות באמצעות גרעין שליטה (מספר גורמים המחזיקים יחדיו ברוב המניות ושולטים למעשה בהחלטות הדירקטוריון).

 

הפורום ממליץ גם לחזק את מעמד הדירקטורים החיצוניים דרך העלאת שכרם. במקביל הוא מבקש לאפשר ביטוח והגדרת פיצויים בהסכם השכר בגין קנסות מנהליים במטילות הרשויות על דירקטורים שקיבלו החלטות לא חוקיות "בשוגג". עוד מבקשים ראשי המשק, להגדיל את טווח הזמן שניתן לחברות לצורך יישום הוראות של הרשויות (רשות ניירות ערך, הממונה על ההגבלים, רשות המסים והמפקח על וק ההון והביטוח).

 

"אי השוויון בישראל - קריטי"

ראשי המשק גם הביעו את התנגדותם לחקיקה בנושא מכירת נכסי מדינה וזיכיונות לשימוש באוצרות טבע. לדבריהם, "רכישתם של נכסים ממשלתיים, כמו גם קבלת רישיונות לזיכיונות, מיועדת לתועלות כלכליות ספציפיות בתחום מסוים...פורום ראשי המשק איננו מאמין כי נכון למדינה להחליט מראש על תנאים קשיחים לכל מצב".

 

מנגד, מציע הפורום לטפל בסוגיית הפערים בחברה דרך מתן תמריצים ואפליה מתקנת לעסקים קטנים ובינוניים, החמרת הענישה על עבירות שחיתות והקמת וועדה שתבחן דרכים חדשות להתמודדות עם האי-שוויון בחברה הישראלית. "אי השוויון בישראל - קריטי ומחייב טיפול" נכתב בחוות הדעת.

 

לדברי נציגי הפורום, לראשי המגזר העסקי יש עניין עסקי בהגברת השקיפות לצורך מניעת קשרים פסולים בין הון לשלטון. "אין לנו עניין בשחיתות – היא פוגעת בנו", אמר היום ל-ynet, דובר הפורום ניצן כהן. "ריבוי עבירות שחיתות יוצר לישראל תדמית של מדינה מפגרת ופוגע ברצון של משקיעים מחו"ל להזרים הון למשק הישראלי".

 

"אין חסמים בפני מי שרוצה להתקדם"

בחוות הדעת שהוגשה לוועדה הממשלתית, מלינים גם ראשי המשק על מה שהם מכנים, "אווירה של 'כולם חשודים ע שלא הוכחה צדקם כביכול'". לטענת נציגי הפורום, התחושה שטייקונים משפיעים על החלטות מדינה יוצרת פחד אצל אנשי שלטון אשר נמנעים מלתאם מהלכים עם ראשי המשק. "אם כולם כל כך מודאגים ממה טייקון כזה או אחר אומר לחבר כנסת או לשר, בואו נחליט שחייב להיות פרוטוקול מפגישה בין איש עסקים גדול לנציג ציבור. אז הכל יהיה גלוי ולא במחשכים", אומר כהן.

 

לדבריו, דעת הציבור בישראל בנוגע לריכוזיות רחוקה מן העובדות. "מי שמסתכל על ההתפתחויות שעבר המשק הישראלי בעשורים האחרונים רואה שאין באמת חסמים בפני מי שרוצה להתקדם. מי היו נוחי דנקנר ויצחק תשובה לפני 20 שנה?! איש נדל"ן בסדר גודל בינוני וקבלן מנתניה, ותראה כמה כוח הם צברו בזמן קצר. זו הוכחה לכך שאין חסמים".

 

עם זאת, בפורום דוחים את הטענות כי המחקר של שיינין הוא "מוזמן" ומתעקשים כי הנתונים שלהם, לפיהם אין ריכוזיות במשק הישראלי – מדויקים. "אף איש מקצוע לא יסכים להכתים את היושר המקצועי שלו תמורת תשלום כזה או אחר מצד איש עסקים פרטי", אומר כהן בנוגע למחקרו של שיינין.

 

לדבריו, בהתחשב בעובדה שהמשק הישראלי קטן ואין בו ציבור צרכנים שיכול לפרנס מאות חברות, הריכוזיות בישראל נמוכה. "לאחרונה פתחו את שוק הסלולר לעוד ספקים. בכוונה לא הבענו את דעתנו כי אין לנו התנגדות לתחרות בריאה, אבל ימים יגידו מה יהיה גורלן של החברות החדשות הללו. אין מקום בישראל ל-200 חברות, זה משק קטן מטבעו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עידן עופר בעל השליטה בחברה לישראל
צילום: ירון ברנר
מומלצים