שתף קטע נבחר

 

המהומות נמשכות: הפגנות בתימן, עצורים בירדן

עשרות אלפי תימנים הפגינו בערים צנעא וטאיז בעד ונגד המשטר. המשטרה ירתה באוויר כדי להפריד ביניהם, ובינתיים הביע הנשיא נכונות לקבל מתווה פשרה שהציעו מדינות שכנות. בירדן נעצרו 136 איסלאמיסטים סלפיים בחשד למעורבות בעימות בו נדקרו אזרחים ואנשי כוחות הביטחון לפני שבוע

העיניים נשואות היום (ו') בעיקר לעבר סוריה, שם יצאו רבבות מפגינים לרחובות במסגרת "יום שישי העצום", אבל גם בתימן נמשכות ההפגנות נגד הנשיא עלי עבדאללה סאלח, ששולט במדינה כבר 32 שנה.

 

 

בטאיז, העיר השלישית בגודלה, יצאו עשרות אלפי בני אדם להפגין נגד הנשיא שמסרב להתפטר למרות המחאה נגדו שנמשכת כבר שלושה חודשים. עדי ראייה מסרו כי שוטרים ירו באוויר כדי להפריד ביניהם לבין תומכי הנשיא. גם אמבולנסים נשמעו באזור, אך לא דווח על נפגעים.

 

בבירה צנעא הפגינו עשרות אלפי תומכים של סלאח במסגרת מה שכינו "יום שישי של פיוס". הם הניפו את דגלי תימן ותמונות של הנשיא. סמוך לאוניברסיטת צנעא הפגינו עשרות אלפים שדרשו את התפטרותו של סלאח, במסגרת מה שהם בחרו להגדיר "יום שישי של ההזדמנות האחרונה".

 

הנשיא, בינתיים, הביע נכונות לקבל את ההצעה להסכם הפשרה שהגישה אתמול מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ הפרסי (GCC). לפי ההצעה, חודש אחרי החתימה על ההסכם יעביר סלאח את סמכויותיו לסגנו. חודשיים לאחר מכן הוא ימנה איש אופוזיציה לעמוד בראש קבינט זמני, שיארגן את הבחירות שיתקיימו חודשיים לאחר מכן.

 

במסגרת התוכנית סלאח, בני משפחתו ועוזריו יקבל חסינות - ומתנגדיו יפסיקו את ההפגנות נגדו. הנשיא אמר שהוא מקבל בברכה את היוזמה, אך הבהיר שיש לבדוק אם אינה עומדת בסתירה לחוקה התימנית - מה שנתפש כניסיון שלו להתחמק.

 

המפגינים דורשים העמדה לדין 

גם מתנגדי השלטון לא מתלהבים מההצעה. "אנחנו לא סומכים על יוזמה שלא דורשת שהאיש

הזה יעזוב מיד", אמר אחד המפגינים, "אנחנו דבקים בדרישותינו להתפטרותו המיידית והעמדה לדין של מי שהרגו את חברינו". מפגין אחר אמר: "האיש הזה שקרן, אנחנו לא נאמין לשום דבר, גם אם האופוזיציה תקבל את היוזמה".

 

גם בזירה הירדנית חלו היום התפתחויות. שבוע אחרי ש-91 בני אדם, ביניהם אנשי כוחות הביטחון, נפצעו בעימותים בעיר הצפונית זרקא, הודיעה המשטרה כי 136 בני אדם נעצרו בחשד למעורבות באירוע. דובר המשטרה, מוחמד חטיב, אמר כי מאה חשודים נוספים טרם נעצרו.

 

חטיב סיפר כי חקירת האירוע העלתה כי החשודים - איסלאמיסטים סלפיים - תקפו אזרחים ואת אנשי כוחות הביטחון באמצעות חרבות, גרזנים, פגיונות, מקלות ומוטות ברזל. "הם גרמו נזק לרכוש פרטי וציבורי", סיפר, "הכריחו סוחרים לסגור את חנויותיהם והשתלטו על מסגד".

 

בניגוד למפגינים הירדנים שדורשים בשבועות האחרונים רפורמות פוליטיות בממלכה, המפגינים הסלפיים דורשים מהממשלה לשחרר מהכלא כ-90 אסירים איסלאמיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלאח. מנסה להתחמק מפשרה?
צילום: רויטרס
מפגינים בירדן (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים