שתף קטע נבחר

 

טורקיה בעד הכרה בפלסטינים: "לא לעצום עיניים"

העיתון הטורקי "זמאן" פרסם כי בדיון שלשום במועצת הביטחון התייצב שגריר טורקיה לצד המהלך החד צדדי של הפלסטינים, שמיועד לספטמבר, לפיו האו"ם יכירה במדינתם גם בלי הסכם עם ישראל. "הרשות הוכיחה שהיא ראויה, הגיע הזמן שהעולם יזדהה עם הפלסטינים", אמר, והביע תמיכה גם במשט הקרוב לעזה

טורקיה הכריזה שלשום בדיון במועצת הביטחון של האו"ם על תמיכתה בכוונת הפלסטינים לבקש מעצרת האו"ם בספטמבר הקרוב להכיר בעצמאותה של מדינה פלסטינית. כך דיווח הלילה (שבת) העיתון הטורקי "זמאן". התייצבות הטורקים לצד הפלסטינים בסכסוך עם ישראל אינה חדשה אמנם, אך המהלך עלול להגביר את המתיחות בין ירושלים לאנקרה, שהגיעה לשיא בדיוק לפני שנה במשט הקטלני לעזה.

 

לפי הדיווח בעיתון הטורקי, שגריר טורקיה באו"ם, ארטוגרול אפקן, ניצל את הדיון העתי בענייני המזרח התיכון שהתקיים

שלשום כדי לומר שהגיע הזמן שהקהילה הבינלאומית תפגין הזדהות עם הפלסטינים, ותסייע להם "לחיות בשלום ובכבוד".

 

אפקן אמר: "במהלך מאמציה לבנות מדינה, הרשות הפלסטינית הוכיחה לכל הספקנים כי היא ראויה להשיג את המטרה שאליה היא נושאת עיניים זה כמה עשורים - מדינה שתזכה להכרה מהקהילה הבינלאומית, אף שהפלסטינים ממשיכים לסבול תחת הכיבוש". השגריר הטורקי אמר כי אם הפלסטינים הוכיחו באופן אובייקטיבי את מוכנותם לעבור ממעמדם הנוכחי - של משקיף באו"ם - למעמד של מדינה מלאה, על הקהילה הבינלאומית "להימנע מעצימת עיניים מול בקשתם הלגיטימית".


מועצת הביטחון. באירופה שוקלים לתמוך במהלך הפלסטיני (צילום: AFP)

 

זה כמה חודשים שהפלסטינים מדברים בגלוי על כוונתם לפנות לעצרת הכללית של האו"ם - גוף שהחלטותיו על פי רוב אנטי-ישראליות משום שלכל מדינה בו, כולל מדינות העולם השלישי ומדינות ערב, קול שווה - כדי שיכיר במדינה פלסטינית בגבולות 1967 גם מבלי השגת הסכם ישראלי-פלסטיני. ארה"ב הצהירה על התנגדותה למהלך חד-צדדי שכזה, אך השבוע הודיעה צרפת באותו דיון במועצת הביטחון כי אירופה שוקלת לתמוך בצעד.

 

עידוד גם למשט החדש לעזה

לפי הדיווח ב"זמאן", אפקן הדגיש בדיון במועצת הביטחון גם את הצורך בכך שצורכיהם של הפלסטינים החיים ברצועת עזה יזכו למענה. לאחרונה דחתה הממשלה באנקרה פנייה רשמית של ישראל בדרישה שתעצור את יציאת המשט לעזה בחודש הבא, שאמור להתקיים במלאות שנה למשט שבו נהרגו 9 פעילים טורקים בעימות עם חיילי צה"ל על האונייה מרמרה. טורקיה דחתה את פניית ישראל, בטענה כי אין באפשרותה למנוע את יציאת המשט, משום שמדובר ביוזמה אזרחית ולא ממשלתית.

 

אפקן הזהיר בדיון במועצת הביטחון כי אין להתייחס למשטים המבקשים לשבור המצור על עזה כאל פרובוקציה שנועדה להוביל לאלימות. "צריך לקחת בחשבון שלא ניתן להסביר את התופעה של שיירות הומניטאריות לעזה רק כפרובוקציות חד-צדדיות".


ה"מרמרה" בשובה לטורקיה. יוצאת לעזה לעוד "משימה" (צילום: AFP)

 

השבוע כתב נשיא טורקיה, עבדוללה גול, בטור "בניו יורק טיימס" כי ארצו מעוניינת לשוב לתפקידה כמתווכת אזורית, כדי להוביל לשלום בין ישראל לפלסטינים ולעולם הערבי כולו. הוא טען כי בעוד כמה עשורים הערבים יהיו רוב מכריע בין הים

לירדן, ולכן "ישראל לא תוכל להרשות לעצמה להיראות כאי של אפרטהייד, המוקף בים ערבי כועס ועוין". הוא התעקש כי מדינה פלסטינית רק תחזק את ביטחון ישראל, וכתב: "נשתמש בכל היכולות שלנו כדי לסייע למשא ומתן".

 

בשנת 2008 תיווכה טורקיה במשא ומתן בין ישראל לסוריה, אך הוא הופסק בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" של צה"ל בעזה, מבצע שגם הביא להידרדרות החדה ביחסים בין ירושלים לאנקרה. לאחר מכן אמרו גורמים רשמיים בישראל כי על רקע ההחרפה ביחסים עם טורקיה, היא אינה יכולה לפי שעה לשמש כמתווך אמין מול הסורים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. במעמד צד אחד
צילום: רויטרס
עבדוללה גול. "ישראל בסכנת אפרטהייד"
צילום: רויטרס
מומלצים