שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

התקוממות פוליטית בסוריה: 2 מחוקקים התפטרו

לראשונה מאז פרצו ההפגנות האלימות בסוריה, מצטרפים באופן גלוי חברי פרלמנט למאבק: חליל אל-ריפעי ונאסר אל-חרירי, המייצגים את מחוז דרעא, עלו לשידור ברשת אל-ג'זירה והודיעו: "מוחים על פשעי המשטר, נאמנים לדם החללים". לפחות 11 הרוגים ביום של הלוויות בכל סוריה

אחרי ההתקוממות ברחוב, האם נשיא סוריה מתחיל לאבד גם את המערכת הפוליטית? שני חברי פרלמנט סורים, חליל אל-ריפעי ונאסר אל-חרירי, הודיעו בצהריים (שבת) על התפטרותם במחאה על הרג לפחות 88 מפגינים במהומות "יום שישי העצום" ברחבי המדינה. אל-ריפעי ואל-חרירי, שדיברו ברשת "אל-ג'זירה", מייצגים את מחוז דרעא והם שני המחוקקים הראשונים שפורשים מתפקידם מאז החלה ההתקוממות העממית בסוריה ב-18 במרס.

 

 

"אם אינני יכול להגן על עמי מפני הירי של כוחות הביטחון - אין כל משמעות לישיבתי בפרלמנט", אמר אל-חרירי לרשת החדשות הקטארית. לדבריו, התפטרותו באה "כמחאה על פשעי המשטר וכאות נאמנות לדם החללים". אל-ריפעי ציין כי הוא מתפטר מסיבות דומות וקרא לנשיא אסד "להתערב" במצב. "הפיתרונות הביטחוניים שמציע השלטון - לא עובדים", הוסיף. גם המופתי של דרעא, עבד אל-ראחים ריזיק אבזיד, הודיע היום על התפטרותו ודרש מהשלטונות לעמוד בכל דרישות המפגינים.

 

 

חשוב להדגיש כי כל המפלגות הפועלות בסוריה עושות זאת בהסכמה ובהרשאת מפלגת הבעת', ולכן אין משמעות אמיתית לשיוכם הפוליטי של אל-ריפעי ואל-חרירי. הבעת' תפסה את השלטון ב-1963 ומאז שולטת בכל מנגנוני המדינה ובכלל זה שלוש הרשויות, התקשורת הסורית ויתר המגזרים. למעשה, מרבית אזרחיה של סוריה חברים במפלגת השלטון, צעד הכרחי לכל אדם המבקש לקבל תפקיד במגזר הציבורי, ללמוד באוניברסיטה ועוד.

 

החוקה הסורית מבטיחה את מעמד הבכורה של מפלגת השלטון הסורית, אולם מתירה את קיומן של עוד שש מפלגות בנוסף אליה. כל אלה יוצרות את "החזית הפרוגרסיבית הלאומית", אולם שוב, מדובר בעניין צורני ולא מהותי. מפלגת הבעת' שולטת בכל החיים הפוליטיים בסוריה, על אחת כמה וכמה בממשלה ובפרלמנט, ולכן ניתן לראות בפרישתם של אל-ריפעי ואל-חרירי כפרישה מתוך מוסדות מפלגת השלטון.

 

יום ההלוויות נמשך, גם ההרג

בתוך כך, נמשכות הלוויות הרוגי מרחץ הדמים אתמול בהשתתפותם של רבבות בני אדם. האבלים צועדים בתהלוכות ענק וקוראים סיסמאות בגנות אסד, ובהן: "להפיל את המשטר", "חופש לסוריה", "אסד, אתה בוגד!" ו-"תחי סוריה, הלאה בשאר". פי דיווחים שונים, כוחות הביטחון פתחו בירי על משתתפים בכמה מההלוויות והרגו לפחות 11 בני אדם. לפחות שישה נורו למוות בהלוויות שהתקיימו בברזא, פרבר של הבירה דמשק, ובכפר איזרע שבדרום המדינה. לפחות חמישה נוספים נהרגו בדרעא, בה נהרגו מאז תחילת המהומות יותר מ-100 בני אדם - כשליש ממניין ההרוגים הכולל.

 

מאות בני אדם, בהם זקנים וילדים, נפצעו בהפגנות יום השישי שהתקיימו גם בערים לטקיה, חומס, חמאת, וזכו כבר על-ידי ארגוני המפגינים לכינוי "הטבח של יום שישי הטוב". זאת, כפרפרזה על "יום שישי הטוב" שצויין אתמול על-ידי הנוצרים לזכר צליבתו של ישו. הממשלה שבה והזהירה כי לא תאפשר התגודדויות, ואכן, בדמשק ובכמה מפרביה בחרו רבים להישאר בבתים. ואולם, במקומות אחרים, המרו המפגינים פעם נוספת את פי השלטונות, וחרף איומי צלפים, שבו להפגין.

 

בפרבר ארבין הסמוך לדמשק החלה שביתת שבת "עד לשחרורם של האסירים הפוליטיים". אחר המפגינים אמר לסוכנויות הידיעות רויטרס: "מה שקורה בסוריה הוא כמו כדור שלג שצובר תאוצה מיום ליום. הזעם גובר, הרחובות רותחים".

 

בתוך כך, דחתה איראן את האשמות נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לפיהן המשטר הסורי מסתייע בבני בריתו בטהרן על-מנת לדכא את המהומות. בדברים שנשא הלילה האשים אובמה כי אסד כי ביקש מאיראן סיוע "לדיכוי אזרחים סורים, באותה טקטיקה ברוטאלית שבה משמשים בני בריתו האיראנים. במקום להקשיב לעמו, אסד מאשים גורמים חיצוניים, אבל מבקש עזרה איראנית. ארה"ב מתנגדת לערעור היציבות באזור באופן כללי".

 

דובר משרד החוץ האיראני, ראמין מהמנפרסט, אמר לרשת "אל-עלאם" כי טהרן דוחה את ההצהרות האמריקניות והדגיש: "מדיניות החוץ שלנו ברורה: אנחנו לא מתערבים בעניינים פנימים של מדינות אחרות". עם זאת, הדובר מתח ביקורת מרומזת על השימוש בכוח מצד המשטר הסורי וציין: "אנו מכבדים את ריבונותן של מדינות אחרות ואנו מכבדים גם את רצון תושביהן. אנו חושבים שהשימוש באלימות כלפי אזרחים בכל מדינה שהיא, הוא דבר בלתי מקובל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בחומס, אתמול
צילום: AP
הפגנת המונים בדרעא
צילום: רויטרס
מומלצים