התביעה נגד מובארק: נענה לישראל ופגע במדינה
מובארק גרם להפסדים של יותר מ-700 מיליון דולר בגין עסקאות הגז עם ישראל - כך טוענת התביעה במצרים. על פי החשד נמכר הגז לישראל במחיר מוזל תוך קיצוץ באספקה המקומית. "מובראק הגיב תמיד לדרישות של ישראל, מבלי להתייחס לרחוב המצרי"
נשיא מצרים המודח, חוסני מובארק, נחקר היום (שבת) בשני נושאים שעלולים לגרור אישומים כבדים נגדו: מכירת גז טבעי מוזל לישראל, והחשד שהורה על הרג מפגינים בכיכר א-תחריר. בחקירה, שהתקיימה במרכז רפואי צבאי ליד קהיר בו הוא מאושפז, נכח גם עורך דינו של הנשיא לשעבר. אם יורשע, צפוי מובארק לעמוד מול עונש של מאסר עולם או גזר דין מוות.
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
התביעה במצרים מנסה להוכיח שהשליט המודח "פגע באינטרסים של המדינה" על-ידי מכירת גז לישראל במחירים נמוכים, שגרמו להפסד של 714 מיליון דולר. בפרשת הגז נעצרו שישה בני אדם נוספים, ובהם שר הנפט לשעבר, סמיה פאהמי.
על-פי החשד, הגז נמכר לישראל במחיר נמוך על-ידי ממשלת מצרים, תוך קיצוץ באספקה לצרכנים מקומיים, כשהמתווכים משלשלים לכיסם את הרווח. לצורך השוואה, המחיר עליו התנהל המו"מ מול ישראל בשנת 2008 עמד על 4 דולר למיליון BTU (יחידות תרמיות), לעומת מחיר של 7 עד 10 דולר בעסקאות גז אחרות שנעשו במזרח התיכון עם איטליה, יוון וטורקיה.
המרכז הרפואי בו שוהה מובארק (צילום: AFP)
האחראי לעסקה היה ידידו של מובראק, חוסיין סלאם, יחד עם שותפו הישראלי יוסי מימן, בעלי חברת הגז שתיווכה בין מצרים לבין חברת החשמל בישראל ולקוחות נוספים.
מנסור מנסור, פרופסור לעברית ופרשן ליחסי מדינות ערב עם ישראל, אמר לעיתון "ניו יורק טיימס" כי "מובראק הגיב תמיד באופן מלא לדרישות של ישראל, מבלי להתייחס כלל למה שהאיש ברחוב רוצה". לדבריו, סביר שגם עם השלטון החדש, המציאות הזו לא תשתנה לחלוטין. "אבל הממשלה החדשה תצטרך להתחשב יותר בדעת הקהל", הבהיר.
הוועדה קבעה: מובארק אשם
אתמול האריך התובע הכללי של מצרים את מעצרו של הנשיא המודח ב-15 ימים נוספים, לצורך המשך חקירתו. מובארק מאושפז עדיין בשל בעיות בלב ובלחץ הדם, והשבוע יחליטו הרופאים האם הוא כשיר לעזוב את בית החולים ולעבור לבית הכלא טורה שמדרום לקהיר.
עומאר סולימאן, שלמשך זמן קצר בתקופת המהומות שימש סגנו של מובארק, טען בחקירתו כי מובארק הנחה את כוחות הביטחון בבירור לשמור על איפוק ולרסן את המפגינים בדרכי שלום. סולימאן הפיל את האשמה בהרג המפגינים ב-28 בינואר על שר הפנים לשעבר, חביב אל-אדלי. "למרות ההוראות שקיבל הוא העדיף להורות לכוחות הביטחון לפתוח באש על המפגינים כדי להגן על עצמם", טען.
גמאל מובארק, בנו של הנשיא המודח שכלוא כעת בכלא טורה ביחד עם אחיו, עלא מובארק, הכחיש בחקירתו כי הוא שאמר לשר הפנים להורות על ירי לעבר המפגינים. "מעולם לא הייתי גורם רשמי בענייני המדינה, ולכן מעולם לא הייתה לי סמכות לחלק הוראות למישהו", הבהיר גמאל בחקירתו.
גם הנשיא המודח הכחיש בחקירתו כי אישר לאל-אדלי להורות על פתיחה באש, אולם ועדת חקירה שבדקה את האירועים קבעה כי אל-אדלי לא יכול היה להורות על ירי אם לא קיבל את הסכמתו המלאה של הנשיא לכך.
בדו"ח שפרסמה הוועדה נקבע כי גם מובארק וגם אל-אדלי לא הורו על פתיחה בחקירת ההרג, ולא חיפשו את האשמים בירי, ולכן יש לראות בהם אשמים, במעורבות ישירה או עקיפה באירוע.