דיווח בסוריה: גל מעצרים לילי נגד מפגינים בדמשק
אחרי סוף שבוע עקוב מדם בסוריה, בו נהרגו כ-120 מפגינים מירי כוחות הביטחון, פרצו שוטרים חשאיים לבתים בדמשק ועצרו מתנגדי שלטון. ניסיון הדיכוי ממשיך גם באינטרנט: הרשויות מאשימות את פייסבוק וטוויטר בשקרים. הכירו את מובילי המהפכה
בחסות הלילה פתחה המשטרה החשאית בדמשק בגל מעצרים נגד מתנגדי השלטון - כך מסרו היום (א') ארגוני זכויות אדם בסוריה. עדי ראייה סיפרו כי השוטרים, לבושים בביגוד אזרחי וחמושים ברובים, פרצו לבתים בפרוור עיר הבירה זמן קצר לאחר חצות, ועצרו מספר פעילים המתגוררים באזור.
רק בשבוע האחרון הסיר הנשיא בשאר אל-אסד את חוקי החירום בסוריה לאחר 48 שנה, בניסיון לפייס את המפגינים. עם זאת, גורמי האופוזיציה הבהירו היום כי נוכח גל המעצרים האחרון, הם רואים את המהלך כריק מתוכן.
במקביל, מנסות הרשויות בסוריה לדכא את ההתקוממות גם בזירה הקיברנטית: כלי תקשורת אמריקניים ציטטו את סוכנות הידיעות הממלכתית הסורית שטענה כי בדמשק זועמים על הרשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר וכן על אתר שיתוף הסרטונים יוטיוב ומאשימים אותם בשקרים.
"פייסבוק, יוטיוב וטוויטר משקרים ביחס לאירועים במדינה. כוחות חיצוניים מנהלים קמפיין תקשורתי שמטרתו להטעות ולנפח כל דבר הקשור להפגנות", נכתב. עם זאת, חשוב להדגיש כי שלטונות סוריה אינן מציגות תמונה משלהן לנעשה במדינה. הן אינן מפרסמות צילומים רשמיים, עבודת העיתונאים נאסרה ומרבית המידע מגיע מהמפגינים עצמם או מארגוני זכויות אדם הנמצאים בקשר עם גורמים בחו"ל. פייסבוק, טוויטר ויוטיוב אגב, טרם התייחסו להאשמות מדמשק.
מאז החלו המהומות בסוריה מנסה הממשל הסורי להוכיח בכל דרך כי הסרטונים המופצים באינטרנט וברשתות החברתיות מקורם במזימה של ארגוני פשיעה או סוכנים זרים. כך לדוגמא היום, פרסמה סוכנות הידיעות הסורית תמונות של בקבוקים מלאי דם, שאותם הביאו לטענתה מתנגדי המשטר להפגנות המחאה, כדי לביים תמונות של רצח מפגינים והתעללות בהם.
לטענת סוריה, טלפונים סלולריים שהם המקור לרבים מהסרטונים המועלים ליוטיוב, מכילים במקרים רבים כרטיסי SIM לא-סוריים. אותן מצלמות, כך לפי המשטר בדמשק, נישאים על-ידי גורמים המקושרים ל"ארגון פשיעה חמוש" שתקף חיילים באזור דרעא.
דוגמא אחרת היא פרשת סרטון ההתעללות הקשה שצולם לפני שבוע בעיירה ביידא. השלטונות הסורים טענו בעקשנות כי מדובר בסרטון "מפוברק שצולם עבור טלוויזיה או קולנוע, אך עבר שיבוש ועריכה מכוונת כדי להיראות כאילו צולם בטלפון נייד". הטלוויזיה הסורית אף הביאה "ראיות" בדמות אזרחים הטוענים כי הסרטונים מפוברקים. ואולם, השבוע, אחרי שלא הצליחו לעצור את הסערה שיצר הסרטון, כבר עצרו שלטונות סוריה את הממונה על "הביטחון הפוליטי" באזור ביידא, שנראה מתעלל באזרחים, והוא יועמד ככל הנראה לדין.
בדומה להתקוממות העממית במצרים שניצלה את הרשתות החברתיות ואת יוטיוב לארגון המפגינים ולהעברת מסרים, כך גם המצב בסוריה. BBC דיווח בסוף השבוע כי בסוריה פועל מעין "צבא" של פעילי אינטרנט העוסק בשיתוף מידע בין תושבי הערים השונות, ומייעץ להם כיצד לפעול בעלטה התקשורתית שכופה השלטון.
עמוד הפייסבוק של נחלא. מסייעים למפגינים בשטח
כך לדוגמא, לפני פחות משבוע נפתח חשבון טוויטר תחת הכינוי SyRevoSlogans, המעניק למפגינים הצעות לסיסמאות שהם יכולים לכתוב על כרזות. חשבונות אחרים - כמו wissamtarif למשל - מעניקים דיווחים שוטפים על הפגנות סטודנטים ועל מעצרים שרירותיים שמבוצעים בדמשק. עמודי פייסבוק תחת השם "Syrian Revolution" או "'Syrian Revolution 2011" מפרסמים קריאות לאזרחים לצאת לרחובות ומציעים כתובות אימייל אליהם ניתן לשלוח צילומים וסרטונים אליהם יש לאמצעי תקשורת בינלאומיים גישה.
לפעילות הזו יש שתי שכבות: האחת - האנשים שנמצאים בשטח ומארגנים את ההפגנות היומיומיות ברמה המקומית, והשנייה - קהילות אינטרנטיות המסייעות להפגנות בהיבט הלאומי שלהן. אלו הם פעילי רשת שאינם משתתפים בהפגנות הלכה למעשה, אלא מסייעים למפגינים לשמור על קשר.
וכך, כמו שלמצרים היה את גיבור הרשת שלה בימי המהומות בכיכר א-תחריר, אותו וואיל ראנים, מנהל השיווק של גוגל במזרח התיכון וצפון אפריקה שארגן את המפגינים הצעירים ברשת, כך עולה עכשיו שמו של ראמי נחלא - סטודנט למדע המדינה בן 28, שפועל מאז 2006 ברשת תחת הכינוי Malath Aumran, עד שבשנה שעברה נחשף ונאלץ להימלט לביירות.
מאחת השכונות הנוצריות בביירות, חזר נחלא לכינוי שלו ופתח בקמפיין להפצת מידע כיצד לעקוף את הצנזורה האינטרנטית שמפעיל המשטר הסורי. הוא נחקר 40 פעם ונשאל אם הוא מכיר את Malath Aumran, שהפך בחודשים האחרונים ל"מבוקש האינטרנט" מספר 1 בסוריה.
"המחאה שאנו רואים כעת החלה בפייסבוק, אך כעת פייסבוק אינו מהווה אפילו אחוז אחד מהמחאה", סיפר נחלא בשיחה עם BBC. את החודש האחרון, שבו התמלאו רחובות סוריה בזעם המפגינים ובאש כוחות הביטחון, הוא מעביר בשיחות בלתי פוסקות עם שותפיו הווירטואליים למאבק ובהעברת מידע על מספר ההרוגים, המעצרים והמחאות לסורים עצמם ולעולם החיצון. על אף החשיבות הרבה של פעילותם, גם נחלא וגם עמיתיו מסכימים כי הם אמנם מסייעים למהומות להיראות ולהישמע, אך בסופו של דבר היו אלה האזרחים הסורים שיצאו באופן ספונטני לרחובות - ובלעדיהם "מלחמת הרשת" שמתנהלת בסוריה עוד היתה רחוקה מתוצאות.