שתף קטע נבחר
 

אושר: חיסון ל'חיידק האלים' מנינגוקוק לפעוטות

בשורה חשובה להורים: ה-FDA האמריקני אישר לראשונה את שיווקו של חיסון לתינוקות המגן בפני החיידק מנינגוקוק הגורם למוות בתוך שעות ספורות. החיסון צפוי להגיע לישראל בתוך מספר חודשים

מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר את שיווקו של החיסון Menactra המגן בפני "החיידק האלים" מנינגוקוק בתינוקות. עד כה ניתן היה לחסן ילדים מגיל שנתיים ועד מבוגרים בגיל 55. החיסון החדש עשוי למנוע אלפי מקרי מוות ופגיעה קשים בשנה מהחיידק האלים הגורם לדלקות קרום המוח, זיהומי דם ותמותה בשיעור גבוה.

 

החיסון החדש מגן בפני ארבעה זנים של החיידק נייסריה מנינגיטידיס הקרוי גם מנינגוקוק: זן A, C, Y וזן W-135. זיהום על ידי חיידק המנינגוקוק גורם למחלה קטלנית. החיידק מגיע לזרם הדם, גורם לזיהום כללי (ספסיס), לזיהום במוח ובעמוד השדרה (מנינגיטיס).

 

המחלה היא הסיבה המובילה לדלקת קרום המוח בילדים קטנים. גם טיפול אנטיביוטי מוקדם ואישפוז בטיפול נמרץ, אינם תמיד מביאים מזור: 10 עד 15 אחוז מאלה שיידבקו במנינגוקוק ימותו מהחיידק. כ-10 עד 20% יסבלו מסיבוכים קשים כמו נזק מוחי, כריתת גפה או חירשות.

 

תינוקות ופעוטות רגישים במיוחד למחלה הנגרמת על ידי מנינגוקוק שכן אצלם מתפשט החיידק במהירות ועלול לגרום למוות בתוך שעות. התסמינים המוקדמים לעתים אינם ספציפיים ומקשים להבדיל בין מחלה ויראלית כמו שפעת ומחלות אחרות, לבין זיהום במנינגוקוק.

 

כאמור, החיסון מנקטרה, אותו מייצרת חברת סנופי-אבנטיס, אושר עד כה לשימוש בבני שנתיים ומעלה כשלפעוטות לא היה כל חיסון המגן עליהם בפני החיידק. בניסויים שערכה החברה בתינוקות בני 9 חודשים בארבעה מחקרים קליניים שכללו מעל 3,700 תינוקות שקיבלו את החיסון, נמצא כי החיסון מגן בשיעור גבוה מאוד בפני הדבקה בחיידק.

 

מנקטרה ניתנת בשתי מנות, הראשונה בגיל 9 חודשים והשנייה שלושה חודשים לאחר מכן. הניסויים הראו כי החיסון גורם ליצירת נוגדנים בזרם הדם המגנים כאמור בפני המחלה. החיסון החדש טרם הוגש לאישור משרד הבריאות הישראלי, אולם יש להניח כי הוא יאושר, שכן משרד הבריאות פועל במקביל ל-FDA ונוטה לקבל את אישוריו.

 

בישראל נדבקים מידי שנה עשרות ישראלים ובהם תינוקות ופעוטות בחיידקי המנינגוקוק, אולם הזן השכיח אצלנו הוא זן B, שהחיסון כנגדו נמצא בשלבי פיתוח מתקדמים. החיסון נגד הזנים A, C, Y, W-135 ניתן לרוב לאלה היוצאים למדינות אנדמיות כדרום אמריקה והמזרח הרחוק, ולחיילים בעת הגיוס.

 

"אף שבארץ 75% ממקרי ההדבקה הם של זן B, כל ילד שיחוסן בפני הזנים של מנקטרה ירוויח", אומר ל-ynet פרופ' רון דגן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בסורוקה ואחד המומחים הגדולים בעולם בתחום חיסוני הילדים, "יש להניח שהחיסון יאושר גם אצלנו בעקבות ארצות הברית אולם הוא לא ינתן ככל הנראה לכל התינוקות, אלא לאלה שהוריהם יחליטו לחסנם, או כאלה הנוסעים עם הוריהם לארצות שבהם שכיחות המנינגיטיס גבוהה כשבהם גם חלק ממדינות אירופה וארצות הברית. באופן כללי אנחנו תמיד מעודדים לתת את כל החיסונים הטובים לילדים שיגנו בפני מחלות קשות ותמותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לראשונה - חיסון לתינוקות נגד החיידק האלים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים