שתף קטע נבחר

 

צחוק מהחוק: הרשויות ימשיכו להרעיש עם מפוחים

תקנות השקט החדשות ייכנסו מחר לתוקף, אך בדיקת ynet מגלה שהעיריות ממש לא מתכוונות לחזור למטאטא ומגרפה. "זה יגדיל הוצאות", מתלוננים בשלטון המקומי, ומאיימים בבג"ץ. המשרד להגנת הסביבה: לא יעלה על הדעת שיפרו חוק

תקנות הרעש החדשות של המשרד להגנת הסביבה, שצפויות להיכנס לתוקפן מחר (יום ד'), ככל הנראה לא יביאו לשקט המיוחל. הסיבה: מבדיקת ynet עולה כי במרבית הרשויות המקומיות לא נערכו ליישום האיסור על שימוש במפוחי עלים, כפי שדורש החוק המעודכן. בשלטון המקומי אף בוחנים אפשרות להגיש בג"ץ נגד התקנות, ובמשרד להגנת הסביבה תוקפים את הפרת החוק הצפויה.

 

הרפורמה, שהוביל בשנה האחרונה השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, כוללת סעיפים רבים שעד כה לא זכו להתייחסות, בהם איסור על הפעלת מפוחי עלים בסביבת מגורים, איסור עתידי על אזעקות קוליות בכלי הרכב, וכן שורה של הגבלות על רעש באירועים ציבוריים, נגינה, שעות שיפוצים, ושימוש בנפצים וחזיזים.

 

סוגיית המפוחים, שהוצגה כבשורה משמעותית בחוק עבור תושבי הערים, נתפסה כבעייתית עבור הרשויות המקומיות עוד מהצעד הראשון. לפי שעה, עיריית חיפה היא הרשות המקומית היחידה שנערכה כראוי לנושא: בעיר עברו לטאטא את הרחובות כבר לפני מספר חודשים, ונטשו את מפוחי העלים במהלך מקיף. "זה לא עלה לעירייה ולו עובד נקיון נוסף, מה גם שהטאטוא נקי יותר מהשימוש במפוחים", ציינו בעירייה.

 

אולם במרכז השלטון המקומי מתעקשים כי נכון להיום אין תחליף למפוחים: "התקנות הן דרקוניות, וללא פתרונות חלופיים להפעלת המפוחים. על כך מתריעות הרשויות בשנה האחרונה. חזרה לטאטוא לאורך קילומטרים של רחובות, משמעותה פגיעה ברמת השירות לתושב וייקור ארנונה". עוד נמסר כי "אנו שוקלים את צעדינו, נוכח החוק".

 

איך ינקו 650 ק"מ עם מטאטא?

גורמים בשלטון המקומי אמרו ל-ynet כי נכון להיום מדובר ב"גזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה, שכן הרעש הוא מטרד יחסי לעומת העלויות שיוטלו עליו אם יוותרו על מפוחי העלים". גם במכתב ששיגר משרד הפנים לוועדת הפנים והסביבה בכנסת מספר חודשים לפני אישור החוק, נכתב: "מפוח עלים הוא כלי גינון יעיל ונפוץ, המשמש את הרשויות המקומיות לניקוי שטחים נרחבים דוגמת רחובות וגנים ציבוריים, בעוד שאין בנמצא אמצעי יעיל אחר לניקוי שטחים נרחבים אלו".

 

עוד צוין, כי "אם ייאסר על הרשויות המקומיות לעשות שימוש במפוחי עלים באזורי מגורים, יהא עליהן לשוב ולעשות שימוש בכלי גינון דוגמת מטאטא ומגרפה, שיגדילו את הוצאות הרשויות המקומיות בשל הצורך בהגדלת מצב כוח האדם של עובדי תברואה וגינון". בנוסף הובהר במכתב, כי האיסור הגורף יאלץ את העיריות לבטל את החוזים עם קבלני ניקיון שמשתמשים במפוחים - ולשאת בעלויות הנובעות מכך.

 

בשיחה עם ynet אמר עו"ד כפיר כהן, היועץ המשפטי של מרכז השלטון המקומי, כי "התקנות הללו נולדו בחטא. מראש לא שותפנו בנוסח המתגבש ולא נקלחו בחשבון הצרכים של הרשויות המקומיות. התרענו על כך חודשים רבים, כולל בתקופה האחרונה. לא יעלה על הדעת שרשות מקומית כמו עיריית ת"א, שיש לה 650 קילומטרים של רחובות לנקות, תחזור למטאטא ומגרפה".

  

התושבים מתעקשים: ניקח רשויות לבית המשפט

במשרד להגנת הסביבה תקפו בחזרה. "לא יעלה על הדעת שרשויות מקומיות אשר דורשות מתושביהן ציות לחוק לא תצייתנה בעצמן לחוק, כל שכן כאשר מדבר בתקנות שנועדו לשפר את איכות חיי התושבים. כל הפרה של התקנות תאכף ללא הבחנה בין הגורם המפר", נמסר מהמשרד.

 

כיצד ייאכפו התקנות החדשות? במשרד להגנת הסביבה מציינים כי האוכפים יהיו המשטרה ופקחי המשרד להגנת הסביבה, שעברו תדרוך ממוקד בנושא, וכי ייפתחו תיקי חקירה לכל גורם שיימצא מפר את החוק. בנוסף, החל ממחר יוזמן הציבור להודיע למוקד המשרד בכל מקרה של הפרה. מידע מדויק יפורסם ממחר בכלי התקשורת.

 

גם התושבים לא ממש רגישים לצרות של העיריות. יו"ר עמותת מלר"ז הפועלת לצמצום מטרדי הרעש בישראל,

 חיליק רוזנבלום, אמר בתגובה כי "אנו מאמינים שהשנה נטפל בהרבה רשויות מקומיות שלא התארגנו עד עתה לכניסת התקנה המונעת הפעלת מפוחי מרעישים לצורכי גינון וניקיון.

 

"אסור בתכלית האיסור להפעיל מפוחים אלו, והרבה אזרחים מחכים לכניסתה של התקנה לתוקף", הוסיף. "לצערי, חלק מאגפי התברואה והגינון ברשויות המקומיות טרם הפנימו את התקנות החדשות ואם לא יפנימו במהרה ייאלצו להתדיין עם הציבור בבתי משפט, דבר שהוא מיותר לחלוטין". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לירון מילשטיין
אין תחליף למפוח העלים?
צילום: לירון מילשטיין
גלעד ארדן. לא יעלה על הדעת
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
תושבים מוחים נגד המפוחים
צילום: עופר עמרם
מומלצים