מחקר: היהודים נוטשים את הערים המעורבות
נתונים של הלמ"ס שהוצגו בכנס רמלה, העוסק ביחסי היהודים והמיעוטים בישראל, מגלה כי בערים המעורבות נרשמת ירידה במספר היהודים לעומת עלייה במספר הערבים. עוד בכנס: מהי עמדת ההלכה לגבי היישובים הבדואים
מעורבות, אבל פחות: מחקר שנערך לקראת כנס רמלה "בין ישראל לעמים" מגלה כי נרשמת ירידה במספר היהודים בערים מעורבות, לעומת עלייה במספר הערבים. מנתונים שמסרו מארגני הכנס עולה כי בין השנים 2003-2009 נרשמה בלוד עלייה של כ-24% במספר התושבים הערבים, במקביל לירידה של כמעט 8% באוכלוסייה היהודית.
בשש שנות המחקר עזבו את נצרת עילית כ-1,000 יהודים (ירידה של כ-7%), והתווספו כ-200-300 ערבים (עלייה של קרוב ל-40% באוכלוסייה הערבית בעיר). בעיר חיפה פחת מספר היהודים ב-7,000 בין השנים 2003-2009.
ממארגני הכנס נמסר כי לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ירידות דומות נרשמו בעכו, רמלה, יפו, חיפה וירושלים.
ככלל, מהמחקר עלה שהרוב היהודי במדינת ישראל מצטמצם באיטיות מידי שנה: קצב הגידול של הציבור הערבי והלא-יהודי גבוה מקצב הגידול של הציבור היהודי בכ-1.1%. במחוז הצפוני מצטמצם הרוב היהודי בקצב של 3.17% לשנה, ובמחוז הדרומי - ב4.3% לשנה (פי 3.2 מהקצב הארצי).
עיון בנתוני הלמ"ס מגלה כי הסיבה לכך היא הגירה מאסיבית של הציבור היהודי מאזורים אלה ליישובי יהודה ושומרון ולמרכז.
הגירה ליישובי השומרון
כנס רמלה הרביעי נוסד על ידי תנועת "קוממיות", בשיתוף הגרעין התורני ברמלה ובחסות עיריית רמלה. אחד המושבים בכנס עוסק בפסיקת הלכה ובחקיקה לשמירת האינטרס הלאומי, זאת בעקבות מכתבי הרבנים
שפורסמו בחודשים האחרונים.
מושב מיוחד יוקדש לבעיית היישובים הלא מוכרים (הבדואים) בנגב לאור ההלכה, בעקבות המלצות ועדת גולדברג להסדרת היישובים הבדווים הלא חוקיים. במושב זה יציג רבה של קריית ארבע, דב ליאור, את פירוט השיקולים וההכרעה בשאלות הנוגעות ליישום ההמלצות. בין היתר: האם יש בתוכנית משום איסור "לא תחונם", והאם מותר לקדם תוכנית אחת כדי למנוע תוכנית גרועה יותר.