ב-2050 יחסרו 850 מיליון מ' מעוקבים של מים
מסמך המבוסס על נתוני רשות המים מעריך כי הפער בין הביקוש להיצע במשק יהיה כמיליארד ו-740 מיליון מטרים מעוקבים - כמעט פי 9 מהכמות הנשאבת בשנה מהכנרת. תוכניות ההתפלה הקיימות יצמצמו את הפער רק באופן חלקי. המסמך משרטט מפת התפלה עתידית, ומציע: 5 מתקני התפלה ענקיים נוספים
מסמך חדש שגובש במינהל התכנון במשרד הפנים מגלה, כי בשנת 2050 יחסרו למשק המים הישראלי 850 מיליון מטרים מעוקבים (מלמ"ק) של מים וכי לא יהיה מנוס אלא להקים חמישה מתקני התפלה חדשים וענקיים, בנוסף לאלו הקיימים והמתוכננים.
- בבנייה: מתקן ההתפלה שיחליף את הכנרת
- לא מתבלבלים מהגשם: תוכנית חירום למשק המים
- בואו להתעדכן בסרטונים ותמונות בלעדיות בפייסבוק שלנו
המסמך גובש לצורך תוכנית המתאר הארצית בנושא התפלה והוא מבוסס על נתוני אגף התכנון ברשות המים. על הכנתו שקדו נציגי ממשלה שונים - בהם אנשי רשות המים, המשרד להגנת הסביבה, משרד הפנים ומשרד האוצר. המסמך יוגש בישיבה הבאה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה בשבועות הקרובים.
מנתוני המסמך עולה, כי הפער בין הביקוש למים לבין ההיצע הצפוי בשנת 2050 עומד על כמיליארד ו-740 מיליון מטרים מעוקבים של מים. לשם השוואה, בכל שנה שואבת מדינת ישראל כ-200 מיליון מטרים מעוקבים מהכנרת, כך שמדובר בפער של כמעט פי 9 מהכמות המופקת מהכנרת.
פער זה, כך על פי התחשיבים שבוצעו, ניתן לצמצום חלקי בלבד על ידי הרחבת פעילותם של המתקנים הקיימים. "לכאורה, ניתן להפיק 900 מיליון מטרים מעוקבים של מים מכלל המתקנים המאושרים, לאחר שהורחבה יכולת ההפקה", נטען במסמך. אולם גם לאחר כל הצעדים שיינקטו, עדיין צפוי מחסור של 850 מיליון מטרים מעוקבים.
במרכז הארץ: שלושה מתקני התפלה חדשים
על פי המסמך, על מנת להתגבר על הבעיה הצפויה יהיה צורך כאמור להקים חמישה מתקני התפלה חדשים, בנוסף לאלו הקיימים והמתוכננים. המחסור הגדול ביותר במים צפוי לשרור באזור מרכז הארץ, שם יהיה על פי ההערכה פער של 290 מיליון מטרים מעוקבים. כדי להתגבר על הפער, מוצע להקים באזור זה שלושה מתקנים חדשים עם יכולת הפקה של 150 מיליון מטרים מעוקבים בשנה - כל אחד, שיספקו גם תוספת לאזור הדרום.
המלצה להקמת מתקן התפלה חדש הועלתה גם בנוגע למחסור המים שצפוי באזור השרון, שם ישרור פער של כ-208 מיליון מטרים מעוקבים.
בצפון הארץ צפוי פער של 200 מיליון מטרים מעוקבים, והכותבים ממליצים להקים מתקן התפלה גדול על שטח של 200 דונם, במרחב החוף של הגליל המערבי. מתקן זה יחליף את הקמתם של שני מתקני התפלה קטנים המתוכננים להיבנות בשנים הקרובות במפרץ חיפה ובקיבוץ שמרת, ואשר כותבי המסמך ממליצים לבטלם.
מאגר המים של מתקן ההתפלה בחדרה - הגדול מסוגו בעולם
המתקן המתוכנן בשמרת היה מתוכנן לספק למשק המים בצפון כ-30 מיליון מטרים מעוקבים בלבד, ותוכנן להשתרע על פני 38 דונם בשטח הממוקם מזרחית לקיבוץ. עם זאת, למרות שהמכרז יצא זה מכבר לדרך, הקמת המתקן נותרה "תקועה" בשל קשיי מימון.
מתקן ההתפלה המתוכנן במפרץ חיפה, הממוקם דרומית לקריית חיים בשטח שהיה בעבר שייך למפעל "דור כימיקלים". גם מתקן ההתפלה הזה יצא לדרך אך הקמתו נעצרה, לאחר שההתקשרות בין הזכיין למדינה בוטלה עקב אי עמידה בתנאים. במסמך צוין עוד כי הקרקע באתר זה מזוהמת וכי ממילא היקפו של המתקן היה אמור להיות מצומצם מדי.
חשוב לציין, כי גודלם של מתקני ההתפלה המוצעים ענק במיוחד. לשם השוואה מתקן ההתפלה בחדרה, שנחשב לגדול מסוגו בעולם, מתפיל כיום 127 מיליון מטר מעוקבים בשנה.
החברה להגנת הטבע: להשקיע בצמצום צריכה
אורית סקוטלסקי, רכזת המים בחברה להגנת הטבע מסרה בתגובה למסמך
: "מתקני התפלה הם פתרון חשוב וחיוני להגדלת היצע המים ולכן חשוב לאתר ולשמור על אתרים ייעודיים להקמת מתקנים אלה בעתיד. עם זאת, מדובר במפעלים תעשייתיים גדולים, הנבנים על חשבון שטחים פתוחים לאורך חופי המדינה, שחלקם ערכיים ורגישים, ולכן יש להשקיע יותר מאמצים לאומיים בצמצום צריכת המים ובחיסכון, בעיקר במגזר הביתי, שעשויים להביא להפחתה של מתקני ההתפלה שיידרשו בעתיד".ברשות המים ציינו כי המסמך מבוסס על עבודת אגף התכנון ברשות, במסגרת העבודה על תוכנית האב לשנת 2050.