היום שיבושים: הרופאים יפגינו, ניתוחים יתבטלו
רופאים מכל הארץ יגיעו למשכן הכנסת למחות על מצב הרפואה הציבורית, וישאירו מאחור רק תורנים. המשמעות: ניתוחים לא-דחופים לא יתקיימו, מרפאות ייסגרו ותורים יתארכו. בפריפריה יסבלו יותר: "זו הפגנה היסטורית"
לפני שתגיעו לתור שנקבע, בדקו אם הרופא שלכם מפגין: ניתוחים ותורים יתבטלו, חלק ממרפאות החוץ אולי ייסגרו ורופאים רבים ייעדרו ממשמרותיהם ויפגינו מול הכנסת בשעה 11:00 בבוקר - זה מה שצפוי היום (ד') בבתי החולים ובמרפאות הקהילה של קופות החולים כללית ולאומית. הרופאים יעזבו את בתי החולים והמרפאות כבר בשעות הבוקר המוקדמות, כדי להגיע להפגנה, וחלקם - בעיקר הרופאים מהפריפריה - לא יחזרו לבתי החולים לפני השעה 15:00.
- מעדכנים גם את החברים - בעמוד הפייסבוק של ynet
מבחינת החולים, המשמעות היא שלא יתקיימו ניתוחים לא דחופים, ומומלץ
להתעדכן מראש בבתי החולים. במרפאות הקהילה ייעדרו חלק מהרופאים, והתורים לרופאים שכן נמצאים יתארכו עוד יותר.
"בכל מדינת ישראל לא יהיו ניתוחים אלקטיביים, אלא רק ניתוחים דחופים, משום שנשארים רק תורנים, ושאר הרופאים נוסעים לירושלים", הסביר ד"ר ריקרדו אלפיסי, מנהל המחלקה הכירורגית בבית החולים הלל יפה בחדרה ויו"ר האיגוד הישראלי לכירורגיה. "בעיקרון יישארו אצלנו בבית החולים רופאים תורנים וכונן. רופא שנמצא אחרי תורנות ייסע הביתה, ומי שלא - יעלה לירושלים. כבר הודענו למי שמוזמן לניתוח לא דחוף שלא להגיע לבית החולים".
לדבריו, גם ניתוחים אונקולוגיים לא יתקיימו, פרט לניתוחים דחופים ומצילי חיים. "היציאה להפגנה היא צעד דרמטי מאוד, כי חלק גדול מהרופאים עוזבים את האזור שלהם. יש כוננים ותורנים, אבל אם חלילה יהיה פיגוע - זו תהיה בעיה", הסביר.
להתקשר לפני שיוצאים מהבית
יושב ראש ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, ממליץ למטופלים לבדוק מראש אם הרופא המטפל בהם נמצא: "המטופלים צריכים להתקשר לבית החולים לפני שהם מגיעים למרפאות חוץ או לניתוח אלקטיבי ולבדוק, משום שרופאים יעזבו את בתי החולים ויגיעו להפגנה. גם במרפאות הקהילה חלק מהרופאים יעזבו ויספיקו לעשות רק חלק מהעבודה. רופאים מבתי חולים במרכז הארץ יחזרו לעבודה כבר ב-13:30 או 14:00, אבל בצפון ובדרום זה ייקח יותר זמן".
אידלמן התנצל בפני המטופלים על האי-נעימות: "אני מקווה שהם מבינים אותנו. אנחנו חייבים לנקוט צעדים, כי אין התקדמות ממשית במשא ומתן, ואנחנו חייבים להביא לרפורמה ממשית ולהקצאת משאבים רבים יותר למערכת הבריאות. אנחנו עושים כל מאמץ למזער את הנזק, אבל אין ספק שחולים ורופאים סובלים. היחיד שלא סובל זה האוצר, שמעוניין
למשוך זמן".
אידלמן העריך שההפגנה היום תהיה היסטורית בהיקפה: "אני לא חושב שהפגנה כזו היתה אי פעם ב-99 שנות קיומה של ההסתדרות הרפואית בישראל. זה מפגן של נחישות של הרופאים להציל את מערכת הבריאות הציבורית".
ד"ר אפרים זוהב, מנהל היחידה לאולטרסאונד מיילדותי בבית החולים ברזילי באשקלון ויו"ר ועד הרופאים בבית החולים, העריך שכ-30% מהרופאים בו ייצאו להפגנה בירושלים: "יש לנו הזכות המלאה להפגין, למרות שזה יגבה מחיר מסוים מבריאות המטופלים. מטרת ההפגנה היא לרפא את מערכת הבריאות הקורסת. כבית חולים פריפריאלי, המשמעות היא שרופאים כאן ייעדרו כשש שעות מיום העבודה. אני צופה שלאורך כל היום יהיו שיבושים - אמנם יישארו רופאים תורנים במחלקות, אך המתכונת היא של עיצומים".
על מצב הרפואה הציבורית אמר ד"ר זוהב: "זו מלחמה שנופלים בה טילים, כמו הטילים שנופלים על אשקלון. הממשלה אטומה מול הטילים שנופלים על מערכת בריאות. מה צריך לקרות כדי שיבינו? אם רופא נשים נמצא בחדר לידה ומבצע ניתוח, ובמקביל הוא צריך לטפל בעוד שני עוברים במצוקה, הוא לא יכול לנתח את שניהם. יש מרדים אחד ורופא אחד. הברירה היחידה היא להחליט מי יחיה, ומי במקרה הטוב יסבול מפגיעה מוחית ובמקרה הרע ימות".
תורים ארוכים? "אנחנו רגילים"
ד"ר יעל גזית, רופאת ילדים ומנכ"לית ארגון מרש"ם לשיפור מעמד המתמחים, תהיה בין המפגינים היום. "אנחנו מאוד רוצים שיימצא פיתרון שישפר את מערכת הבריאות בישראל, פיתרון רחב של תוספת תקנים ותוספת מיטות, שיאפשר לנו
היא התייחסה לסוגייה הבוערת של קיצור תורנויות המתמחים: "בעינינו, יותר מ-12 שעות תורנות זה יותר מדי, אבל קיצור תורנות ל-12, 16 או 18 שעות לא יעבוד ללא תוספת של תקנים. זה הדבר הכי משמעותי. אחר כך אפשר לשבת ולחשוב כמה שעות רופא יכול לעבוד. ברגע שיהיו מספיק תקנים, גם יגיעו רופאים שנושרים מהמקצוע או הולכים לעבוד בחו"ל. היום אחד מכל ארבעה סטודנטים לרפואה נושר מהמקצוע".
ד"ר משה קוסטינר, יושב ראש ארגון רופאי קופת חולים כללית וסגן יו"ר ההסתדרות הרפואית, מסביר כי נציג אחד מכל מרפאה ייצא להפגין, ובירושלים יעזבו כל הרופאים את המרפאות בשעה 10 בבוקר: "רופאים שיישארו יטפלו בחולים
שהרופא שלהם נמצא בהפגנה. יש חשש שהתורים יהיו ארוכים יותר, אבל גם כך אנחנו עובדים במחסור של רופאים, בעומס ובלוח זמנים צפוף, אז אני לא חושב שזה יורגש".
"הפגנה זה לא אקט שכיח של רופאים, וזה רק מראה עד כמה מצב הרפואה הציבורית קשה", אמר קוסטינר. "זה אקט שמטרתו לעורר את דעת הקהל. מערכת הרפואה הציבורית קורסת מרגע לרגע, ואנחנו לא רוצים להגיע למצב דומה לזה של שירותי הכבאות, ושרק כשיהיה אסון תקום ועדת חקירה".