טורקיה החלה לפרק את פסל הענק בגבול ארמניה
הפסל, שהוקם כסמל לידידות המתחדשת בין שני העמים, עורר ביקורת בשל העובדה שהוא גבוה יותר ממסגד הנמצא באזור. רה"מ ארדואן אף כינה אותו "מפלצת". כעת, חרף קמפיין שניהלו אמנים והאופוזיציה החילונית, החלו העבודות הפירוק
טורקיה החלה אתמול (יום ג') בפירוק פסל ענק המוצב סמוך לגבול ארמניה, כסמל לידידות המתחדשת בין העמים אחרי כמאה שנות עוינות. הפסל, פרי יצירתו של האמן הטורקי מהמט אקסוי, מציג דמות אדם מחולקת לשניים, כשמחלק אחד נמשכת יד לעבר החלק השני. צוותים של עיריית קארס, שבתחומה הוצב הפסל, כבר החלו בעבודות והסירו באמצעות מנוף את אחד הראשים מגובה של 35 מטרים.
למרות המסר שמבטא את כאב הפירוד ואת התקווה לפיוס בין הטורקים לארמנים, זכה הפסל לביקורת רבה עד שבנייתו הופסקה לפני כמה שנים. הרשות המקומית טענה כי הפסל הוצב בטעות על אתר היסטורי מהמאה ה-16. ואולם, בביקור שערך במקום בחודש ינואר ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, התברר כי הסיבה האמיתית להפסקת בנייתו של הפסל היא העובדה שהוא גבוה יותר ממסגד המצוי בקרבות מקום.
גבוה יותר מהמסגד (צילום: AFP)
ארדואן כינה את הפסל "מפלצת" המעליבה את מסגד חסן הרקני, שנבנה במאה ה-11 ונחשב לאחד הקדומים באזור. "הם שמו מפלצת ליד מסגד. הם יצרו משהו מוזר. הרשות המקומית תהפוך את המקום הזה לפארק נחמד", צוטט ארדואן על-ידי העיתון "הורייט".
דבריו של ארדואן עוררו זעם רב בקרב אמנים, גורמים באופוזיציה החילונית וכן את זעם המיעוט הארמני, ואלה פתחו בקמפיין להצלת הפסל. בשבוע שעבר נדקר ואושפז הצייר בדרי בייקאם, שגינה בפומבי את כוונת הרשויות להסיר את הפסל. אקסוי מצדו צוטט בעבר כמי שמעוניין מאוד לסיים את הרכבת הפסל, והבטיח כי אם גם אז מטרתו לא תהיה מובנת - הוא יסייע בעצמו להריסתו.
הוויכוח על הפסל בא בשעה שטורקיה וארמניה נמצאות בעיצומו של תהליך לנרמול יחסיהן, שנותקו בעקבות רצח כמיליון וחצי ארמנים בידי חיילי האימפריה העות'מנית במהלך מלחמת העולם הראשונה. בדומה לעמדת ארמניה, מומחים והיסטוריונים רבים ועצמאיים מרחבי העולם טוענים כי "השואה הארמנית" אכן נכללת בהגדרה המשפטית של רצח עם. טורקיה מצדה דוחה את האשמות נגדה וטוענת כי מספרי הנרצחים מנופחים וכי מדובר באנשים שנהרגו במהלך מהומות או מלחמות אזרחים.
במסגרת תהליך נרמול היחסים, נפתחו הגבולות בין טורקיה לארמניה לראשונה מאז 1993. המהלך נתפס כמפלה דיפלומטית קשה לאזרבייג'ן, בת בריתה ההיסטורית של טורקיה, המסוכסכת מזה שנים עם ארמניה על השליטה בחבל נגורנו-קרבאך. ואולם, טורקיה דורשת שארמניה תוציא את חייליה מהחבל, צעד שאליו ירבאן מתנגדת. בעקבות כך, הוקפא בחודש אפריל האחרון המשך תהליך הנורמליזציה. יודגש כי במפת הדרכים לסיום הסכסוך עם ארמניה, לא הכירה טורקיה ברצח העם ונקבע כי הנושא יועבר לבדיקת ועדת מומחים משותפת.