מנהיגה הפוליטי הבא של טיבט: משפטן מהרווארד
ד"ר לובסנג סאנגיי נולד במחנה פליטים בהודו 9 שנים אחרי ההתקוממות הכושלת נגד סין. בצל הודעתו של הדלאי למה על פרישה מההנהגה הפוליטית, יהיה זה סאנגיי שיוביל את המדיניות הטיבטית לדרישה נחרצת יותר: לא אוטונומיה, רוצים מדינה
נכנס לנעליים גדולות: גולים מכל רחבי העולם בחרו בד"ר לובסנג סאנגיי לתפקיד ראש ממשלת טיבט הגולה - כך מסרו הבוקר (יום ד') ועדת הבחירות הטיבטית שבעיר ההודית דרמסלה. סאנגיי, דוקטור מאוניברסיטת הרווארד בן 43, עשוי להיות יורשו של הדלאי למה, מנהיגה הרוחני של טיבט, שכבר הודיע על כוונתו לפרוש מההנהגה הפוליטית אחרי עשרות שנים.
סאנגיי נחשב לבעל עמדות נוקשות יותר מהדלאי למה בכל הנוגע לדרישתו לאוטונומיה מסין, וכיהן בעבר הנשיא הקונגרס הצעיר הטיבטי. בחירתו מעידה גם על שינוי הצפוי באופי ההנהגה הטיבטית, מהנהגה דתית-מונרכית להנהגה דמוקרטית-אזרחית. סאנגיי, המתמחה בסוגיות משפטיות בינלאומיות הנוגעות לטיבט, זכה ל-55 אחוז מקולות הבוחרים וניצח בקלות את נציגו של הדלאי למה בארה"ב ופוליטיקאי טיבטי אחר.
מומחה לסוגיות המשפטיות של טיבט, סאנגיי בדרמסלה (צילום: AFP)
בחודש שעבר הודיע הדלאי למה כי הוא פורש מתפקידיו הרשמיים בממשלת טיבט הגולה, וכי בכוונתו למסור את סמכויותיו לנציג נבחר מבלי שינטוש את כס ההנהגה הרוחנית. בנאום שנשא לציון יום השנה להתקוממות הטיבטית הכושלת נגד השלטון הסיני ב-1959, ציין מנהיגה הרוחני של טיבט בן ה-75 כי ההחלטה תטיב עם העם הטיבטי בטווח הארוך. "אני לא פורש כי התייאשתי מהמאבק", אמר.
סאנגיי נולד ב-1968 במחנה פליטים בהודו ולאחר שבגר, זכה למלגה ויצא ללימודים בארה"ב.
במסגרת הכשרתו בהרוואד אף הצליח להפגיש פעמיים בין סטודנטים סינים לדלאי למה. בעקבות ניצחונו, הוא ישוב להתגורר בדרמסלה. הדלאי למה הגיב בסיפוק מהליך ההצבעה.
מי שאינה צפויה להיות מרוצה מבחירתו של סאנגיי, היא סין. בבייג'ינג מאשימים את הממשלה הטיבטית הגולה בליבוי האיבה ובניסיון להשיב על כנה את התיאוקרטיה הבודהיסטית, שהגיעה לקיצה עם תחילת השלטון הקומוניסטי. למרות דרישתו של הדלאי למה לאוטונומיה עבור טיבט ולא עצמאות - הסינים דוחים כל ניסיון להידברות בנושא, הן מצד גורמים טיבטים והן מצד הדיפלומטיה הבינלאומית. כעת, הם יעמוד מולם פוליטיקאי בעל עמדות נחרצות יותר, שאינו מוכן להתפשר על פחות מעצמאות.