שתף קטע נבחר

 

יש לך אזעקה: בתרגיל הגדול נקבל הודעה לסלולרי

המערכת של פיקוד העורף אמורה להשתלט על הרשתות הסלולריות ולהעביר לכל התושבים התרעה על "נפילת טילים" - כחלק מתרגיל "נקודת מפנה 5" שייערך ביוני. בפיקוד העורף גם הזהירו כי 3.5 מיליון איש עלולים להישאר ללא ערכות מגן

בפיקוד העורף מבטיחים כבר שנים להתריע על טילים שמשוגרים על ישראל באמצעות הטלפון הסלולרי. עוד כמה שבועות זה יקרה - בתרגיל. בחודש יוני ייערך תרגיל העורף השנתי הגדול, "נקודת מפנה 5", במסגרתו יקבלו לראשונה תושבי ישראל הודעות כתובות למכשירים הסלולריים שלהם בעת הישמע אזעקה במקום בו הם נמצאים.

 

 

השיטה שפיתח בשנים האחרונות פיקוד העורף נעזרת בטכנולוגיה שאינה זהה לזו של הודעות SMS רגילות, במסגרתה המערכת משתלטת לרגע על הרשתות הסלולריות ומעבירה הודעה עם צליל מקדים שונה, לכל המכשירים בדור שני ומעלה. המטרה היא לבחון בפעם הראשונה את יעילותה של המערכת, במקביל לאזעקות ולשאר האמצעים הקיימים, כדי שתוכל לפעול בזמן אמת כבר בתוך שנה עד שנתיים. מי שעומד מאחורי השינוי בהכנת העורף הוא השר מתן וילנאי, שהדגיש כי לאחר שישראל בנתה חזית צבאית, היא בונה בשנים הבאות חזית נוספת, אזרחית, במטרה להכין את האוכלוסייה וכל הגורמים הנוגעים בדבר למצב חירום.

 

במסגרת מסע ההסברה השנתי שלהם מדגישים בפיקוד העורף כי הפיקו לקחים ויעבירו לציבור מסרים לאורך פרק זמן ממושך, כשהמסר המרכזי הוא להכין מרחב מוגן ולהיות מוכנים לחירום. את המסר מקווים בפיקוד העורף להעביר גם באמצעות הילדים בבתי הספר שיצפו כיצד גיבורים שונים שהם מכירים מעולם הטלוויזיה נערכים לחירום.

 

חלוקת ערכות המגן: נס ציונה בראש, בני ברק בתחתית

נושא נוסף שעדיין לא נפתר לחלוטין הוא חלוקת ערכות המגן לאזרחים. שנה בדיוק לאחר תחילת הפרויקט חולקו בארץ כ-2.4 מיליון ערכות (כ-31% מהאוכלוסייה). על פי הערכות פיקוד העורף, עד תחילת 2012 יחולקו עוד כ-1.8 מיליון ערכות ואם לא יימצא התקציב להשלמת מלאי המסכות שעומד על כ-1.2 מיליארד שקל,

יישארו כ-3.5 מיליון איש ללא ערכות מגן.

 

בפיקוד העורף ציינו כי באזורים שחוו ירי טילים ורקטות, בצפון הארץ ובדרומה, ההיענות לחלוקת הערכות הייתה גדולה יותר. לעומת זה, במרכז הארץ קיימת היענות נמוכה להגיע לקחת את ערכות המגן. מעיון בנתונים עולה כי בנס ציונה הגיעו כ-70% מהתושבים לקחת את ערכות המגן, באשדוד כ-65%. לעומת זאת בחיפה לקחו את הערכות לפי שעה רק כ-50% מהתושבים, כך גם ברחובות ואילו בתל אביב מעט יותר משליש מהתושבים. את רשימת הערים הגדולות סוגרת בני ברק שבה רק כעשירית מהתושבים הצטיידו בערכות מגן חדשות.

 

ללא קשר לנתון האחרון החליטו בפיקוד העורף לחזק במהלך מסע ההסברה הנוכחי את כל הקשור להעברת מידע לאוכלוסיה החרדית ולמגזר הערבי, שבהם התגלו פערים גדולים בנושא של מודעות האזרחים.

 

התרגיל הגדול: "האזרחים לא נבהלים בקלות"

התרגיל הגדול שיחל ב-19 ביוני ינוהל לפי תרחיש של נפילת מאות טילים ורקטות ביום בכל רחבי המדינה. יתורגלו בו כלל משרדי הממשלה ואף שרי הקבינט הביטחוני,

שיצטרכו לדון בדילמות השונות בזמן אמת.

 

במהלך התרגיל יושמעו גם לראשונה שתי אזעקות, בבוקר ובערב, על מנת לתרגל את האזרחים להיכנס למרחב מוגן גם כשהם בבית ולא רק בעבודה או בבתי הספר. יתורגלו כ-85 רשויות מקומיות וייפתחו כמה מקלטים המוניים לצורך בחינת פינוי אוכלוסייה גדולה.

 

אלוף פיקוד העורף, יאיר גולן, אמר כי המסר לציבור הוא הצורך להבין את המציאות ולדעת כיצד להיערך אליה. "אנחנו לא מפחידים אף אחד. אזרח שיודע ומבין יוכל גם להתמודד טוב יותר בחירום. האזרחים לא נבהלים בקלות. הם יודעים להבדיל בין שגרה לחירום ולכן צריך להיות מוכנים לכל אפשרות", ציין גולן.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
sms עולה ויורד
צילום: undex open
אלוף פיקוד העורף, יאיר גולן
צילום: אבי מועלם
מומלצים