שתף קטע נבחר

סכנה: הונאת פישינג מתחפשת להוצאה לפועל

"נפתח נגדך תיק בהוצאה לפועל, מסור את מספר הזהות שלך" נאמר בשיחת טלפון מפחידה שקיבלו עשרות ישראלים. בדיקה של גולשת עירנית הראתה שמדובר בניסיון פישינג. איך נזהרים מהונאות ומלכדות בסלולרי?

<< סאות'פארק נכנסת באפל

 

הונאות פישינג הן ניסיונות של נוכלים להשיג פרטים אישיים שלכם – כמו סיסמאות מייל, מספרי זהות ומספרי אשראי. שיטות הפישינג רבות ומגוונות: מיילים, אתרים מזויפים, אפליקציות בפייסבוק ועוד. אבל לפעמים יוצאות מלכודות הפישינג מן המחשב ומגיעות אלינו לכיס.

 

בשבוע שעבר צלצל הטלפון הנייד של ה', תושבת תל אביב. מעברו השני של הקו נשמעה הודעה מוקלטת מאיימת מאוד לפיה נפתח נגד ה' תיק בהוצאה לפועל. היא התבקשה ללחוץ על 1 כדי להגיע לנציג שירות ולשמוע פרטים נוספים. לאחר שלחצה, היא נדרשה להקיש את מספר הזהות שלה. בשלב זה חשדה ה', וניתקה את השיחה. "זה היה אחד הדברים הכי נבזיים ומפחידים שקרו לי", סיפרה ל-ynet מחשבים.

 

גנבי מידע או ספאמרים?

הצצה זריזה בפורום ההוצאה לפועל של תפוז גילתה שה' ממש לא לבד: ישראלים נוספים נתקלו בניסיון ההונאה המפחיד. מדובר בהונאה פשוטה אבל חכמה מאוד. הישראלי הממוצע אוהב לחשוב שהוא לא פראייר, ושאותו לא יפילו בקלות בהונאות וברמאויות למיניהן. מצד שני, הישראלי הממוצע גם יודע טוב מאוד שלא כדאי להסתבך עם ההוצאה לפועל.

 

בפורום העידו ישראלים נוספים שנפלו קורבן לפישינג באותה השיטה. חלקם טענו שבמוקד הטלפוני של ההוצאה לפועל לא ידעו על מה מדובר. לפי אחד המגיבים בפורום, שזכה אף הוא לקבל את השיחה, לא מדובר בהונאת פישינג אלא בספאם: לדבריו, מאחורי ההודעה המטרידה עומדת חברה שמספקת שירותי ייעוץ משפטי עבור אנשים שנפתח נגדם תיק בהוצאה לפועל.

 

עם זאת לא ידוע מה נעשה עם הפרטים שנאספים: עקרונית, חברה מסחרית צריכה לקבל מכם אישור מפורש כדי לאסוף ולשמור מידע אישי שלכם. אחד מקורבנות הפישינג הגיש תלונה במשטרת פתח תקווה. אזרחים שקיבלו את השיחה ומסרו פרטים אישיים יכולים להצטרף לתלונה (שמספרה 164528/2011).

 

איך תדעו אם מנסים לעבוד עליכם?

על אף ההתקדמות באיכות השירות שביצעו מספר משרדים וגופים ציבוריים, עדיין מסתמכת ממשלת ישראל על הדואר כדי להעביר לכם מסמכים רשמיים שונים, ביניהם התראות על פתיחת תיק בהוצאה לפועל. רשות האכיפה והגבייה לא מתקשרת אליכם כדי לספר שנפתח נגדכם תיק; במקרה אמת, תישלח לביתכם אזהרה בדואר רשום.

 

במקרים בהם תקבלו שיחות, סמסים, מיילים או הודעות מקוונות אחרות מגוף ממשלתי - מומלץ להימנע מלמסור פרטים אישיים בצורה אוטומטית, ולברר מי עומד מאחורי ההודעה. שימו לב גם למה לסוג המידע שמבקשים מכם למסור. למשל, משרד ממשלתי לא זקוק למספר הזהות שלכם - יש לו גישה חופשית לנתון הזה.

 

 

נתוני האשראי שנגנבו מחנות סוני מוצעים למכירה >>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סכנת פישינג: לא רק במחשב
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים