פיוס היסטורי: פתח וחמאס יכוננו ממשלה זמנית
נציגי הממשלות בגדה וברצועה הגיעו להסכם דרמטי בקהיר. בהודעות הצדדים נאמר כי הדיונים בין חמאס לפתח, בתיווך מצרים, נגמרו בהסכמה "מוחלטת" על כל הנקודות - כולל כינון ממשלה זמנית עם יעדים ברורים וקיום בחירות תוך שנה
פיוס דרמטי בקהיר. בצל השעון שמתקתק לקראת הכרזה בינלאומית על מדינה פלסטינית בחודש ספטמבר, הודיעו הערב (יום ד') נציגי הממשלות בגדה המערבית וברצועת עזה, כי פתח וחמאס הגיעו בקהיר להסכם על כינון ממשלה זמנית ועל קביעת מועד מוסכם לבחירות כלליות ברשות הפלסטינית - בתוך שנה. בעקבות הפיוס, בתיווך מצרים, תתקיים מאוחר יותר הערב מסיבת עיתונאים משותפת.
"הדיונים נגמרו בהסכמה מוחלטת על כל הנקודות שבהן דנו, כולל כינון ממשלה זמנית עם יעדים ברורים וקביעת מועד לבחירות", נאמר בהודעת המודיעין המצרי. שיחות הפיוס בין פתח וחמאס התחדשו הבוקר בקהיר, והמצרים - המתווכים הקבועים במשא ומתן - שוב שימשו כמגשרים.
גורמים פלסטינים מסרו לכלי תקשורת ברשות כי רוב המחלוקות בין הצדדים נפתרו במהלך הפגישות בין הצדדים, דבר שהוביל לחתימה בראשי תיבות על ההסכם. על פי אותם גורמים, החתימה היתה בנוכחות שר החוץ המצרי נביל אל-ערבי וראש המודיעין הכללי במצרים, מוראד מוואפי.
משעל ואבו מאזן יחתמו בקהיר
דוברו של הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, אישר את החתימה על ההסכם, ואמר כי חמאס הסכים לקיום בחירות תוך שנה. חבר הלשכה המדינית של חמאס, עיזאת אל-רשק, אמר כי בתוך שבוע מצרים תזמן את אבו מאזן ואת ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, לחתימה סופית על ההסכם.
נציג חמאס הבכיר לשיחות הוא סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק, ומצד פתח עומד בכיר התנועה, עזאם אל-אחמד. על פי אבו מרזוק, כחלק מההסכם יבוצע ארגון מחדש באש"ף, כדי לאפשר את הצטרפות חמאס לתוכו.
שיחות הפיוס החלו בחסות עומר סולימאן, ראש המודיעין המצרי במשטר הקודם. לאחר שאלו לא הניבו תוצאות, חודשו השיחות לאחר ההפיכה. במשא ומתן הישיר, שהחל הבוקר, החליטו המצרים לפתוח מחדש את "המסמך המצרי" - הבסיס להבנות על פי מתווה שלטון מובארק - אלא שאף אחד מהצדדים לא היה אז מרוצה מהמסמך ולכן השיחות כשלו.
בחודשים האחרונים קיים לחץ גדול מצד גורמי שטח פלסטינים לסיים את הפיצול בין הגדה המערבית לרצועת עזה, שהגיע לשיאו כשרבבות פלסטינים יצאו להפגין בו זמנית בחודש שעבר בערים הגדולות בגדה וברצועה. מאז ההפגנות נבנו במרכזן של ערים רבות אוהלי מחאה, והיושבים בהם קראו לסיים את הפיצול.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הזהיר מוקדם יותר כי ההליכה של הפלסטינים לקראת הכרזה חד-צדדית על מדינה פוגעת במחויבותם לקיום משא ומתן עם ישראל והגעה להסכם. "ההסכם יושג רק במשא ומתן", אמר ראש הממשלה. נתניהו, שדיבר בפגישה עם סנטורים אמריקנים, אמר לאחרונה כי "פיוס פלסטיני יוביל להתמוטטות סופית של תהליך השלום".
Read this article in English