אלפים נבדקו במטרה למצוא מח עצם לטל בן ה-8
התגייסות בצפון: יותר מחמשת אלפים איש נבדקו במטרה לאתר תורם מתאים לטל שטרית בן השמונה, שחלה לפני שנתיים בלוקמיה ורק השתלת מח עצם עשויה להציל את חייו. בשל מחסור בתקציב נערך מבצע ההתרמה בנקודות בודדות בלבד. "הלוואי ואחד מהם יציל את חייו של בני", אמר ל-ynet אביו
טל נגע לליבם של אלפים - והם התגייסו למענו: במבצע ההתרמה שערכה עמותת "עזר מציון" להצלת חייו של טל שטרית בן השמונה, החולה בלוקמיה, הגיעו חמשת אלפים איש לתחנות ההתרמה, שם נלקחו מהם דגימה לבדיקת התאמה לתרומת מח עצם. הדגימות יועברו לבדיקה בארצות הברית והתשובות יתקבלו בתוך מספר שבועות.
עמותת עזר מציון עדיין נאלצת להסתמך על תרומות, למרות החלטת הממשלה להעביר מידי שנה חמישה מיליון שקלים לטובת מאגרי מח העצם השונים. בשל היעדר התמיכה הכלכלית, לא היה בידי עזר מציון לקיים מבצע התרמה ארצי ותחנות הבדיקה היו בודדות בלבד - רק באיזור צפון הארץ.
"חבל שזה לא היה מבצע ארצי", אמר היום (ד') ל-ynet עופר שטרית, אביו של טל. "אנחנו עדיין בבית החולים עם טל, כך שלא יכולנו להיות מעורבים במבצע ההתרמה, אך אני מקווה שהייתה היענות. ככל שנגדיל את המאגר, יש יותר סיכוי למצוא תורם, כך שיימצא הפתרון להצלתו של טל. אנחנו מקווים שהמעט הוא זה שיציל אותו. אנחנו אסירי תודה לכל מי שהגיע והקדיש מזמנו, והלוואי ואחד מהם יציל את חייו של בני".
"אנחנו רוצים להחזיר לטל את הילדות"
טל שטרית, תושב קיבוץ נחשולים, חלה לפני כשנתיים במחלת הלוקמיה מסוג ALL (סרטן דם). "זה התחיל בחוסר תיאבון שנמשך שלושה חודשים", משחזר האב, "אבל לא יחסנו לכך חשיבות כיוון שהוא לא היה אכלן גדול. לקראת פסח החלה להופיע בטן תפוחה, אך חשבנו שזה מהמצות. בסוף החג כבר הופיעו סימנים כחולים, ואז הלכנו לרופאה, בדיקות הדם היו לא תקינות ופינו אותנו לשניידר".טל שטרית. ההורים סועדים אותו ללא הפסקה (צילום: עופר שטרית)
את הכניסה המרגשת לכיתה א' החליף טל בהתמודדות עם המחלה: טיפולים, תרופות וניתוחים במחלקה האונקולוגית. כתוצאה מהמחלה נשאר טל שנה נוספת בגן חובה ואחרי מאבק מר וארוך נסוגה המחלה.
בעוד טל חוזר לגן, לשחק, להיות שוב ילד ולתכנן יחד עם חבריו את הכניסה לכיתה א', שבה וחזרה המחלה. ימיו נטולי הדאגות של טל ומשפחתו חזרו לסיוט הטיפולים הקשים ולהשתלת מח עצם עצמית שהחזיקה מעמד רק שלושה חודשים.
כעת, אומרים הרופאים, רק השתלת מח עצם מאדם אחר תעזור לטל להבריא. ראשונים נבדקו בני המשפחה מקרבה ראשונה אך אף אחד מהם לא נמצא מתאים. אולם, גם מתוך למעלה מחצי מליון תורמי מח עצם פוטנציאליים הנמצאים במאגר מח עצם של "עזר מציון" ולאחר חיפוש בכל המאגרים העולמיים, לא נמצא תורם מתאים לטל.
עתה מנסים כולם את המוצא האחרון שעשוי להציל את חייו של טל: השתלת מח עצם. "בשבילכם זה שתי דקות, בשביל טל זה חיים שלמים", אמר האב לפני ההתרמה, בתקווה לדבר אל ליבותיהם של כמה שיותר אנשים. "אנחנו רוצים להחזיר לטל את הילדות ממנה הוא לא הספיק ליהנות. מהגן הוא נמצא בטיפולים קשים ומכאיבים, אנחנו חייבים להציל אותו, והציבור יכול לסייע לנו כדי שימשיך את חייו".
בנוסף לטל ממתינים היום עשרות חולים ישראלים בצפייה למח עצם מתאים שיוכל להציל את חייהם.
תוך כדי המחלה גם מצבה של המשפחה הלך והסתבך וההורים אף נאלצו לעזוב את עבודתם. עופר, האב, שימש מנהל איכות במפעל ואיריס, האם, עבדה כעוזרת גננת בקיבוץ, אולם המחלה של טל אילצה אותם לעזוב את העבודה בכדי לסעוד אותו. "לא היתה לנו ברירה", אומר עופר. "כדי להיות שם בשביל טל היינו חייבים לעזוב את העבודה. השנתיים האחרונות היו קשות מאוד, אתה לא יודע איך ייגמר כל יום, איזה סיבוך יתקוף היום והאם הטיפול יצליח. המצב הכלכלי לא טוב, המינוס תופח, אנחנו חיים ממעט החסכונות ומעזרה מחברים ומשפחה. אך המצב לא טוב".
התחייבו לממן את כל הבדיקות שנאספו
כאמור, מבצע ההתרמה נערך ברמה מקומית בלבד בשל העלות הכספית העצומה של מבצע ארצי. למרות שורת הבטחות של הממשלה וראש הממשלה לממן את מאגר מח העצם, עד כה לא התקבל כל תקציב מהמדינה למימון המאגר מציל החיים, והעלות כולה, שחצתה כבר את רף מאה מיליון השקלים, הושגה כולה מתרומות מהציבור ומאנשים פרטיים. ארגון עזר מציון התחייב עוד בטרם החל המבצע כי יממן את כל הבדיקות שייאספו, עד האחרונה שבהן, כדי שלא יהיה אדם שיטריח עצמו לתחנה לשוא.
בארגון ביקשו כי מי שכבר תרם בעבר ונמצא במאגר ימנע מתרומה כפולה, גם בעתיד. כדי לבדוק האם אתם נמצאים במאגר ניתן פשוט להקיש תעודת זהות באתר עמותת "עזר מציון" (לאתר העמותה לחצו כאן).
לאור העובדה כי עלות כל בדיקת מבחנה עומדת על 250 שקלים מבקשים ב"עזר מציון" את עזרת הציבור במימון המבצע. לתרומות כספיות ולמידע על מוקדי איסוף הדגימות ניתן להתקשר לטלפון 1-800-236-236 או באתר העמותה.