"אי אפשר להוכיח ברנטגן שתכננו לרצוח את קרפ"
בפרקליטות לא הופתעו מההחלטה שלא להרשיע את תוקפיו של אריק קרפ ברצח, אך ציפו שבית המשפט יסיק מסקנות אחרות. "אף אחד לעולם לא יידע מה גרם למותו של קרפ", אמר מומחה מטעם ההגנה. במחאה על ההחלטה, תתקיים בצהריים הפגנה
למרות מעשיהם האכזריים של חבורת התוקפים שהיכו את אריק קרפ שנמצא מת בחוף ימה של תל אביב, בית המשפט זיכה אותם מעבירה של רצח והסתפק בהריגה וחבלה בנסיבות מחמירות. השופטים, שהכרעתם נתפשת בעיני רבים כקשה וכואבת, במיוחד בעיני אשתו ובתו של המנוח, לא השתכנעו שמבחינה משפטית היו די ראיות להרשיע את המעורבים ברצח, ונמנעו מפסיקה תקדימית בפרשה הטראגית.
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
בעקבות המחלוקת הציבורית שעוררה הכרעת הדין תיערך ב-12 בצהריים הפגנה מול בית המשפט המחוזי בתל-אביב. בהפגנה ישתתפו חניכי תנועות מנהיגות של המכינה למנהיגות בנצרת עילית וחניכי "השומר החדש",
אליהם יצטרפו גם אנשי תנועת "ישראל שלי". "המחאה הינה תוצאה של שאט הנפש אותה חשים החניכים ואזרחי ישראל מאופן פעולת מערכת המשפט בישראל ביחסה לאלימות הרצחנית הקיימת בארץ", אמרו המארגנים, "השופטים חצו קו אדום והפקירו אזרחים רבים לאלימות רצחנית ובריונות, והחלטתם פוגעת בחוסנה של המדינה ובביטחון אזרחיה, אינה עושה מלאכתה נאמנה ומי שמשלם את המחיר הוא האדם החף מפשע".
בפרקליטות אמנם לא הופתעו מההחלטה, אך קיוו שהרכב השופטים - נורית אחיטוב, מרים דיסקין ורענן בן-יוסף - יפסוק בתיק אלימות כל כך קשה שכזה, שמדובר ברצח. זאת, למרות שעד כה לא התקבלה במערכת המשפט בישראל פסיקה שבה הרשיעו ברצח בתקיפת בידיים.
השופטים לא השתכנעו. שרה קרפ ובנותיה, אתמול (צילום: עופר עמרם)
עם זאת, כדי שבית משפט יחליט להרשיע ברצח הוא צריך להשתכנע "מעל לספק סביר" שהנאשמים התכוונו להמית את המנוח. "אי אפשר היה לבדוק מה עבר לחבורת התוקפים השיכורים בראש בעת המעשה, אי אפשר להוכיח ברנטגן או בהאזנת סתר שהם תכננו לרצוח", אמר ל-ynet גורם משפטי בכיר, "אך בפרקליטות ציפו שבית המשפט יסיק את המסקנות מהנסיבות וממסכת העובדות שמתארות את מעשיהם של הנאשמים".
בין היתר ניסו בתביעה להדגים, באמצעות ציטוטים של מקרי אלימות ברוטאליים בארצות-הברית, שאדם יכול לצפות ברמה גבוהה של הסתברות שמעשיו יביאו למותו של אדם. השופטים אמנם הסכימו עם העובדות בכתב האישום, אך הגיעו למסקנה אחרת. "לא ניתן לקבוע כי היה שם רצון להמית או כוונה. רצח צריך כוונה מיוחדת, הכנה ורצון להמית. שלושת האלמנטים האלה לא היו", כתבו בהכרעת הדין. לדבריהם, התוקפים שחבטו בקרפ בראשו, "לא רדפו אחריו, לא השתמשו בכלים ולא נתנו לו מכות במקומות רגישים".
מומחה מטעם ההגנה: "הממצאים מהזירה מעטים"
אבנר רוזנגרטן, מנהל המכון למדע פורנזי (משפט פלילי), שהעיד מטעם ההגנה, הציג לשופטים את חוות דעתו כמומחה על המשמעות של כל הממצאים שנמצאו בזירת הרצח, כמו גם על המשמעות של העדר הממצאים. לדבריו, הרבה שאלות נותרו פתוחות. "הממצאים המדעיים שנמצאו באזור הזירה הם מעטים, והם לא מספרים את כל הסיפור מפני שלא כל הממצאים הפורנזים התגלו".
"הזירה לא נבדקה כמו שהייתה צריכה להיבדק" (צילום: ירון ברנר)
הממצאים שהתגלו בטיילת חוף תל ברוך, הסביר המומחה, הצביעו על מקומות ספציפיים שבהם היה אריק קרפ לאורך הטיילת. אחד מהם היה איכון הטלפון הנייד של קרפ שהצביע על תנועה שלו צפונה ודרומה, בפער זמנים בין התקיפה. "שעת הקטטה הייתה 12:26 בלילה, לפחות בין שעה אחת לאחת ורבע היו איכונים טלפונים של הנייד של קרפ ז"ל".
רונזגרטן הוסיף שהממצא האחרון שהתגלה על הגופה עצמה היה קצף שיצא מפיו של המנוח. "ממצא כזה שנמצא אצל אדם שנמשה מתוך מים מעיד על טביעה. מצד שני, התגלו הרבה מאוד חבלות בגופו, כולל בראשו".
בסופו של דבר, אומר רוזנגרטן, לא ברור אם קרפ מת מטביעה או מחבלה. "אי אפשר לדעת כיצד מת קרפ באופן חד משמעי. אף אחד לא יודע וגם לא יידע לעולם איך אריק קרפ הגיע למקום בו הוא נמצא בתוך שובר הגלים של רידינג, ומה הדרך שהוא עבר עד לשם, וזאת משום שלא נמצאו מספיק ראיות פורנזיות, והזירה לא נבדקה כמו שהייתה צריכה להיבדק".
לדבריו, "רק המשטחים שבין בית הקפה של תל ברוך לאתר של חברת החשמל נבדקו בשעות הלילה, אך השטחים מדרום לא נבדקו, למרות שניתן היה להגיע אליהם מהטיילת בה היה האירוע. אחת הסיבות לכך הייתה ההתמקדות במציאת הגופה, ופחות באיסוף הממצאים המדעיים, שיכלו להוביל לפענוח מה שהתרחש שם". זו הסיבה, אומר רוזנגרטן, שאף אחד אינו יודע מתי נכנס קרפ למים והיכן.
בה בעת, מסתייג רונזגרטן, ומוסיף כי "לא בטוח שגם אם היו עובדים נכון ניתן היה לפתור את השאלה הזו, כי לעיתים לא מוצאים דברים גם כשעובדים נכון ולפעמים הזירה משתבשת לא בגלל חוסר עבודה, אלא בגלל תנאים אובייקטיבים, במיוחד כשמדובר בזירה די מורכבת וגדולה מאוד".
אביו של אחד התוקפים: "איך קרפ הגיע לים?"
משפחת עדס מג'לג'וליה קיבלה את הכרעת בית המשפט באכזבה. אביו של עבד אל-רחמן עדס, אחד המורשעים, אמר ל-ynet כי הוא בטוח שבנו לא הרג את קרפ: "נכון שבית המשפט הרשיע בהריגה ולא ברצח, אבל זה לא מנחם אותנו כי גם להריגה יש עונש כבד".
במשפחה מקווים לטוב. עבד אל-רחמן עדס (צילום: עופר עמרם)
לדברי האב, הוא בטוח שלחבורה אין שום קשר למותו של קרפ. "בני וחבריו לא רצחו את אריק קרפ, ואני לא מבין איך הוא הגיע לים אחרי האירוע, יש משהו לא ברור בכל האירוע".
הוא סיפר כי הוא המשפט הארוך התיש את המשפחה, אך הם מקווים שהדברים ישתנו לטובתם. "אני אישית רוצה שבני וחבריו ישוחררו עכשיו מהכלא. אנחנו ממתינים לדיון הבא ומקווים שבית המשפט ישנה עוד כמה דברים לטובת הנאשמים מבני משפחתנו,
כי אנחנו משפחה טובה ולא מתעסקים במעשים פליליים".
עו"ד מנחם מזרחי, התובע במשפט מטעם פרקליטות מחוז תל-אביב, אמר אתמול לאחר הכרעת הדין כי הוא "מקבל אותה בהשלמה מקצועית". לדבריו, "בית המשפט הרשיע את הנאשמים בעבירה חמורה וקבע ממצאים חמורים, ומבחינתנו זו הצלחה". באשר לעונש, אמר עו"ד מזרחי כי התביעה תבקש ענישה מחמירה מאוד. לעומתו, עו"ד משה מרוז, שייצג את ג'מיל עדס, הביע תקווה כי על מרשו ייגזר עונש חד-ספרתי. "הנאשמים תקפו, ויותר מדי, אבל מעולם לרגע אחד לא התכוונו לגרום למותו של המנוח. אנו מקווים שבית המשפט יקל בעונשם. אנו מקווים שיינתן עונש חד ספרתי".