שתף קטע נבחר
 

עומר חולה בלוקמיה - אמו בחרה בעובר שיציל חייו

עומר חסון בן ה-9‬ החלים מלוקמיה, אך יש סכנה שיחלה בשנית ויזדקק להשתלת מח עצם. מאחר שאין במאגר תורם פוטנציאלי, החליטו הוריו "לייצר" עבורו אחד: אח קטן שתואם לו גנטית ויוכל להיות תורם עתידי. "ידעתי שזו ההזדמנות שלי להציל את בני", אמרה ל"ידיעות אחרונות"

עומר בן התשע מחבק את הבטן הגדולה של אמו, לימור, וידיו מלטפות אותה באהבה גדולה. בתוך הבטן הזו גדל ומתפתח עכשיו אחיו התינוק, במיוחד בשבילו: בבוא היום הוא עשוי להציל את חייו של עומר, שחלה בסרטן הדם (לוקמיה‭.(‬

הוא נבחר בקפידה מבין כמה עוברים לאחר שהרקמות שלו נבדקו ונמצא שהן תואמות באופן מושלם את אלה של אחיו הבכור, ורק אז הושתל ברחם אמו. אם יהיה בכך צורך, יוכל האח הצעיר לתרום מוח עצם לאחיו ולהציל את חייו.

 

 

"עולמי חרב עליי"

עומר, תלמיד כיתה ב' בירושלים, חלה בלוקמיה כשהיה בן ארבע וחצי. סבתו הבחינה שהילד הנמרץ בדרך כלל נראה חיוור מהרגיל ואינו אוכל. אמו לקחה אותו לבצע בדיקות דם בקופת חולים. "עוד באותו יום הייתה לו נפילה גדולה‭,"‬ היא מספרת. "הוא הרגיש רע, לא אכל כלום ונרדם בגן. לקחתי אותו לרופא, ומיד שלחו אותנו להדסה. בשש הגעתי לבית-החולים, ובשמונה כבר אמרו לנו שיש לו לוקמיה. עולמי חרב עליי".

 

הרופאים קבעו כי עומר צריך לעבור סדרה אגרסיבית של טיפולים כימותרפיים. "ראיתי את המוות מול העיניים‭,"‬ מספרת לימור. "היה ברור לי שאני נפרדת מהבן שלי. שלושה חודשים הסתובבתי כמו זומבי. רק כשעומר התחיל לעבור את הטיפולים הבנתי שיש גם אפשרות אחרת, שהוא יירפא".

 

בתום שנת טיפולים קשה התבשרו הוריו שאחרון התאים הסרטניים נעלם מגופו. זה שנה וחצי שהוא מוגדר כמי שמחלתו נמצאת בהפוגה. אבל הסכנה טרם חלפה: יש סיכון גבוה שהמחלה תחזור. אם זה יקרה, יידרש עומר לעבור השתלת מוח עצם מיידית כדי להציל את חייו.

 

הזדמנות להציל את הבן

מאחר שלא נמצא תורם מתאים בקרב משפחתו וגם לא במאגר התורמים הציבורי, החליטה לימור להביא לעולם ילד שהרקמות שלו מתאימות באופן מושלם לאלה של אחיו, מה שהופך אותו לתורם מוח עצם פוטנציאלי, אחד ויחיד עבורו, אם בעתיד יהיה צורך בהשתלה כזו.

 

"שוחחתי עם האונקולוגית של הבן שלי וסיפרתי לה שאני משתוקקת להביא לעולם עוד ילד. היא זו שסיפרה לי שאפשר לבחור ילד בהתאמה גנטית, שיהיה תורם מושלם לעומר. ידעתי שזו ההזדמנות שלי להציל את בני‭,"‬ מספרת לימור.

 

את טיפולי ההפריה החוץ-גופית עברה חסון בבית-החולים אסף הרופא. העוברים עברו סריקה גנטית יסודית במרכז הרפואי שערי צדק, שנועדה לוודא את התאמת הרקמות שלהם לאלה של עומר. לאחר שהתגלתה התאמה מלאה הושתל העובר בגופה.

 

לימור בת ה‭,43-‬ הנמצאת בתחילת החודש השביעי להריונה, מספרת: "ידענו שזה לא יהיה קל, אבל להפתעתי הצלחנו כמעט מיד. בפעם הראשונה שניסינו עברתי הפלה. בפעם השנייה ההריון נקלט, והעובר החזיק מעמד".

 

בעוד התינוק המיוחד מתפתח יפה ברחמה של לימור, נאבק עומר להשלים את הפער הלימודי והחברתי שכפתה עליו המחלה. הוא נשאר כיתה לאחר שהפסיד כמעט את כל שנת הלימודים הראשונה שלו בגלל הטיפולים.

 

"הוא ילד חכם וחברותי, אבל המחלה הקשתה עליו מאוד‭,"‬ אומרת אמו. "גם כיום הוא מאוד רגיש לזיהומים. בחג היינו איתו בבריכה, והוא חזר הביתה חולה. אני מאושרת שעשינו תינוק בריא, שיגרום לכולנו הרבה אושר ויוכל בעת הצורך להציל את חייו של עומר, ומתפללת שלעולם לא נזדקק לזה".

 

הצלת חיים עם דילמה אתית

חסון היא אחת הנשים הראשונות בישראל שתלד תינוק ש"תוכנן גנטית" כדי לתרום מח עצם לאחיו. שני ילדים שחלו במחלות קשות כבר עברו השתלה מדמו של אח שהובא לעולם בנסיבות כאלה - והבריאו.

 

ההליך שבאמצעותו נבחר העובר המתאים נקרא "אבחון טרום השרשתי‭."‬ האם עוברת תהליך רגיל של הפריה חוץ-גופית, שבמהלכה נשאבות מהשחלות שלה ביציות אשר מופרות בזרע האב במעבדה.

 

כשהעוברים שהתפתחו מגיעים לגודל של שמונה תאים, נשאב מכל אחד מהם תא בודד אחד, ועליו מבוצעות בדיקות לשלילת מחלות גנטיות שונות - ובמקרה הצורך גם להתאמת רקמות. רק העוברים המתאימים והבריאים מוחדרים לרחם, בתקווה להשיג הריון. כך נולדים תינוקות שאינם נושאים מחלות קשות של הוריהם, או כאלה שמתאימים לתרום מח עצם לאח חולה.

 

"במקרה הנוכחי, נבדקו בעובר 26 נקודות שונות באזור שמכריע אם הרקמה תואמת לרקמה של אדם אחר, או לא‭,"‬ מסבירה ד"ר גאונה אלטרסקו, מנהלת היחידה לאבחון טרום-השרשתי במרכז הרפואי "שערי צדק‭."‬ "התאמה בכל הנקודות האלה מנבאת הצלחה של כמעט מאה אחוז בהשתלת מח העצם העתידית.

 

"ההליך הזה מתאים לחולים שלא נמצא עבורם תורם בשום דרך אחרת. הסיכוי למציאת עובר שרקמותיו תואמות גנטית לאלה של אחיו הוא 1 ל‭,4-‬ כלומר רק אחד מארבעה עוברים יתאים במאה אחוז לתת תרומה כזו.

 

ככל שההתאמה מדויקת יותר, הסיכוי שמח העצם ייקלט בלי בעיות יותר גדול. יתרון אחר בשיטה הוא שברוב המקרים ניתן לאסוף דם מחבל הטבור של התינוק בעת הלידה, ולהשתמש בדם הזה כדי לעזור לאח בעתיד ללא צורך בשאיבת מח עצם נוספת".

 

השימוש בטכניקה הזו מעורר ויכוח אתי עולמי בשאלת המוסריות של הולדת תינוק ש"הוזמן מראש" כדי לשאת בגופו "תרופה" לבן משפחה. עם זאת, במקרים רבים בחירת תינוק כזה, שלא נגרם לו כל נזק רפואי בתהליך התרומה, אכן מצילה חיים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיכון גבוה שהמחלה תחזור. לימור ועומר חסון
צילום: חיים צח
מומלצים