גולשים הזהירו: המדינות המסוכנות לבטן שלך
סקר בריטי שהציב את ספרד ויוון בראש המדינות שבהן תיירים מקבלים קלקולי קיבה עורר את גולשי ynet לחלוק חוויות ממסעותיהם. חלקם הציעו טיפים לטובת מערכת העיכול
סקר בריטי שנערך לאחרונה העלה את רשימת המדינות שבהן נתקפו הכי הרבה מטיילים בכאבי בטן ושלשולים. הנתונים, שהציבו את ספרד במקום הראשון, עוררו תגובות של גולשי ynet שחלקו כמה מהחוויות שלהם בחו"ל. חשוב לציין כי לא מדובר בתוצאות סקר מדויקות, אלא בהתרשמות סובייקטיבית של הכותבים והמגיבים.
הגולשת "צ'ולה" טענה בתוקף כי בוליביה נמצאת במקום הראשון והמסוכן ביותר: "יש שם יותר סלמונלה ממטיילים.... מנסיון". תמר מתל אביב השיבה לה: " כמי שחיה בבוליביה מספר שנים - זהו מקום ממש לא היגייני,
שמה של יוון, ש"זכתה" במקום השני בסקר הבריטי, העלה אצל דנה זכרונות טריים: "לפני יומיים חזרנו מיוון. האוכל מגעיל ברמות. מאד לא טרי ובהחלט גורם לבחילות וכאבי בטן".
"זה קרה בפעם הראשונה ביוון כשקניתי ברחוב מה שנקרא גירוס, סנדוויץ' בשר", סיפר אחד הגולשים. "תוך עשר דקות נאלצתי לעצור במשרד נסיעות (במקומות אחרים לא הבינו אנגלית) וטסתי לשירותים. כשיצאתי כל העובדים עמדו ולא הבינו מה קרה, אז הסברתי. הפעם השנייה היתה במקסיקו ,למרות שנזהרנו לאכול רק במלון ובמסעדות מוכרות, אבל באחד הסיורים ראינו נער מוכר סברס ברחוב ולא עלה בדעתי שהוא טובל את הסכין במים מזוהמים. הסיפור לקח שלושה חודשים רצופים עד שהתפטרתי מהבעיה".
זכרונות כואבים מיוון. הגירוס אשם בהכל?
"מפתיע שמקסיקו לא אוזכרה כאן", כתב אחד הגולשים. "מי שביקר שם ולא נזהר יודע במה מדובר. קוראים לקלקול הקיבה 'נקמתו של מונתזומה'. הפתרון, כמו במדינות רבות לשתות מים מינרליים בלבד, וזה כולל צחצוח שיניים והימנעות מדוכני רחוב".
"הייתי ברוב המדינות שמוזכרות בכתבה ודווקא לא קיבלתי קלקול קיבה", סיפר אחד הגולשים, "אבל בברזיל קיבלתי פעמיים".
הגולשת תמי סברה כי יש להכליל גם את גאורגיה ברשימת המדינות המסוכנות לעניין זה: "היינו שלוש קבוצות שונות של מטיילים בקיץ 2010 ללא קשר ביניהן וכולם סבלו משלשולים קשים".
סין בעייתית כמו באר שבע
כמה גולשים העלו את סין כמקום מועד לפורענות. "אין קלקולי קיבה בסין", השיב אחד מהם – ותרם עצה משלו: "אבל אם אתה אוכל בדוכני רחוב, הישמר לנפשך, כמו בכל ארץ אחרת. גם בבאר שבע חוטפים קלקול קיבה אם אוכלים באיזה דוכן מטונף".
דוכן אוכל רחוב בסין (אילוסטרציה)
גולש אחר הזהיר ממי השתייה במרוקו: "כל הטיול כ-21 ימים סבלנו משלשולים. איך שהגענו לאיטליה זה פסק. כנראה משהו באוויר או במים".
שרון מניו יורק טענה כי יש להוסיף את ישראל לרשימה: "כל פעם שאנחנו מגיעים לטיול בישראל (בד"כ בקיץ) הילדים חוטפים שלשולים הקאות וביקורי בתי חולים, וזה קורה כל שנה". גולשים אחרים ציינו את אזור סיני כמלא במפגעי-בטן שכאלה.
כמה מהגולשים ניהלו דיון ער לגבי תקפות הנתונים הסטטיסטיים בסקר. אחד מהם הסביר: "בלאו הכי הבריטים מקבלים קלקול קיבה מכל אוכל שיש לו קצת טעם או שהוא קצת מתובל, כי הם עוד לא התרגלו לכך שלאוכל צריך להיות טעם של אוכל ולא של דיקט או קרטון".
אתם הצעתם: מה עושים נגד זה?
כמה מהגולשים הסבירו שכאבי בטן אינם גזירת גורל. שרונה קראה לנוסעים להתכונן וללמוד מראש אודות המזון במדינת היעד: "מטבע הדברים מי שיוצא למקומות מועדים לפורענות, לומד מה מותר ומה אסור, מה בטוח לאכול וממה להתנזר. זה בהחלט מסביר מדוע דווקא הנוסעים להודו נפגעו פחות. כאשר יוצאים למדינה אירופאית, מרגישים 'בבית' אוכלים חופשי בתחושה שבדרך כלל בטוח".
"בתי טיילה שנה באפריקה, לפחות מחצית מהתקופה לקתה בשלשולים שונים, עם ובלי כאבי בטן", הוסיפה שרונה. "במאלאווי אף עבדה במטבח אכסניה פרק זמן בו לקתה תכופות בשלשולים. לשאלתי אם הטבח רוחץ ידיים ביציאתו מהשרותים נאמר לי שכן, אבל אין סבון, רק מים....".
גולש נוסף הסביר כי בהודו התיירים נזהרים יותר, לעומת מדינות אירופה, כמו ספרד או יוון, שבהן אוכלים בלי לחשוש. "כשאנחנו טסים לחו"ל תמיד מחזיקים כדורים נגד שלשול", כתב אחד הגולשים. " גם בשוויץ במסעדה סינית אתה יכול לחטוף את זה. לסיכום, אם כבר תפסת תשתה הרבה קולה דיאט - ממש תרופת פלא".
אבנר מיהוד תרם עצה משלו: "חשוב וחובה לעשות ביטוח בריאות לפני כל יציאה מארץ".
יש לכם עוד הצעות וחוויות? טקבקו לנו.