אגמון החולה: מרדף עם מסוק לחילוץ שקנאי פצוע
בשנה שעברה שוחררה חבורת שקנאים עם משדרי לוויין משוכללים שנועדו לעקוב אחריהם ברחבי העולם. אחד השקנאים עימו אבד הקשר, נמצא באגמון החולה כשהוא פצוע ובסכנת חיים. במבצע מורכב בסיוע מסוק, הצליחו ללכוד את העוף הפצוע ולהבהילו לבית החולים לחיות בר
מבצע אווירי וקרקעי לחילוץ שקנאי מצוי פצוע בסיוע מסוק זעיר, החל בשעות הבוקר באגמון החולה והסתיים בשעות אחר הצהריים בלכידת עוף הים המותש. השקנאי סבל מקרעים גדולים בשק המקור שלו והיה בסכנת חיים.
המבצע התקיים על ידי אנשי רשות הטבע והגנים, בסיוע אנשי אגמון החולה מטעם קרן קיימת לישראל. העוף הפצוע הובא הערב לטיפול רפואי בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.
השקנאי הבוגר היה חלק מקבוצת שקנאים ששוחררה בדצמבר שעבר, כאשר כל אחד מהם נשא משדר לוויני משוכלל, שנועד לעקוב אחרי מסלול הנדידה שלהם בעולם, כחלק ממחקר מיוחד שעורכת רשות הטבע והגנים, המחקר אמור לספק מידע חדש על מסלולי הנדידה שלהם ועל אורח חייהם. אחת המטרות: לברר מדוע הם מגיעים רעבים לישראל, כדי לפתור את הקונפליקטים מול מגדלי הדגים.
אך זמן קצר לאחר השיחרור של השקנאים, אחד המשדרים החל לסבול מתקלות והקשר עימו אבד. למשדרים יש יתרון טכנולוגי עצום, בכך שהם מסוגלים לשדר לא רק את מיקום השקנאי בעולם, אלא גם אוגרים את כל הנתונים במשך שנה שלמה. אחת הפעמים האחרונות שהקשר עימו חודש היתה בינואר השנה ולפני כשבועיים, הבחינו בו שוב פקחי אגמון החולה ועדכנו את אנשי הרשות.
"ניסינו לעקוב אחריו, אבל הוא נעלם והמשיך להסתובב באזור האגמון עם קרעים בשק המקור ובאפיסת כוחות", אומר ל-ynet קובי סמרנו, מנכ"ל אגמון החולה ואיש הקרן הקיימת לישראל. "השקנאי נמצא בלב האגמון באזור ההתכנסות של אלפי שקנאים וזה היה עצוב לראות אותו נשאר במים, כשכל הלהקה שהגיעה איתו עזבה. הוא נשאר בשטח בזמן שלהקות רבות הגיעו והמשיך לנדוד. היה ברור לנו שאם לא יצילו אותו היום, אז הוא ימות".
שחרור השקנאים עם משדרי הלווין בדצמבר 2010
המרדף הרגלי נכשל, למקום הוזעק מסוק
בשעות הבוקר הגיע לאגמון החולה, אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות יחד עם מספר אנשי רשות ואנשי קק"ל. "השקנאי היה בלב האגמון וקיבלנו אישור כניסה חריג מצוות אגמון החולה להיכנס פנימה ולנסות ללכוד אותו", מספר הצופה. "השק במקור שלו היה קרוע וידענו שאם לא נצליח ללכוד אותו, לא רק שהוא עלול למות, אלא גם המידע היקר שנאגר במכשיר הלוויני יאבד לנצח".
בתום מספר שעות של מרדף אומרים ברשות כי נותרו בידיהם שתי אפשרויות, אחת מהן היתה ירי בשקנאי. "המשמעות היא בעייתית במיוחד כי יש לנו בעיה מצפונית לירות בחיה שסובלת מבעיה שאנחנו גרמנו לה עקב הצמדת המשדר בריתמה מיוחדת לגופה. לכן בחרנו באופציה של הבאת מסוק כדי להתיש את השקנאי", אומר הצופה.
בשעות הצהריים נחת באזור האגמון מסוק ולאחר תדריך קצר, הטייס המריא בחזרה לאוויר ואנשי הרשות וקק"ל החלו לנסות לאגף את השקנאי במים. "המסוק ירד לגובה נמוך, כמעט שניים שלושה מטר מעל פני המים ורדף אחרי השקנאי", מתאר הצופה את הדרמה. "הרוח החזקה מהרוטור של המסוק חסמה את תעופת השקנאי וגרמה לו להתאמץ מאוד כדי לברוח. במקביל נכנסנו למים כדי לרדוף אחריו".
בתום כשעה ארוכה, תחת מזג אוויר קר וגשום, הצליחו ללכוד את השקנאי בעזרת רשת. "היו רגעים שהשקנאי פחד יותר מאיתנו מאשר המסוק", הוא אומר ומציין כי הקרעים בשק המקור והשפשופים שהתגלו על כנפיו, יטופלו בהקדם בבית החולים לחיות בר, בתקווה כי השקנאי יוכל לשוב בחזרה לטבע. באגמון החולה העריכו כי יתכן והפציעה של השקנאי נגרמה מקרסי דיג לא חוקיים, בהם נעשה שימוש אסור באזור האגמון וקראו למשרד החקלאות להגביר את הפיקוח והאכיפה במקום.