סבא"א מאשרת לראשונה: סוריה בנתה כור גרעיני
שלוש וחצי שנים אחרי ההפצצה הישראלית, מאשר מנהל סוכנות הגרעין יוקיה אמנו כי המתקן באל-קיבאר היה "כור גרעיני בתהליכי בנייה". ההודעה צפויה להוסיף ללחץ הגדול שבו נתון המשטר הסורי בין כה וכה עקב ההתקוממות העממית
אל מכבש הלחצים שמפעיל העולם על המשטר הסורי עקב הדיכוי האלים של המהומות, מתווסף גורם לחץ נוסף - הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. בפעם הראשונה מאז הפציצה ישראל את המתקן הגרעיני אל-קיבאר, בספטמבר 2007, התייחס אחר הצהריים, (יום חמישי) מנהל הסוכנות, יוקיה אמנו, לאופיו ומטרתו של המתקן והצהיר רשמית כי היה מדובר "בכור גרעיני בתהליכי בנייה".
קביעתו של אמנו, מהווה מכה לנשיא סוריה, בשאר אסד, שהכחיש נמרצות בשנים האחרונות את הטענות כאילו ניסה לקדם בחשאי תכנית גרעינית כוללת כור למטרות צבאיות. אסד אמנם איפשר לפקחי הסוכנות לבקר באתר המופצץ ב-2008 אולם מאז דחה את בקשותיהם לשוב למקום כדי להמשיך בחקירה. סגן שר החוץ הסורי, פייסל מקדאד, טען לפני כשנה בכנס בפריז כי סוריה מעוניינת בגרעין למטרות אזרחיות והזהיר כי "אסור שיישומים למטרות שלום יהיו תחת מונופול טכנולוגי".
בדו"חות קודמים שפרסמה סוכנות הגרעין, מתח אמנו ביקורת על כך שהמשטר הסורי אינו מגיש מסמכים המתארים את שאירע באל-קיבאר ואינו נענה לדרישת הסוכנות לבקר בשלושה בסיסים צבאיים נוספים, שבהם תיעדו צילומי לוויין שינויים בתוואי הקרקע.
לפני כחודשיים דיווח המכון המריקני לחקיר גרעין (ISIS) כי סוריה הקימה עוד 4 מתקנים גרעיניים נוסף לזה שהופצץ על-ידי ישראל. המכון הציג צילומי לוויין רבים מעידים לכאורה כי תוכנית הגרעין הסורי היתה מפותחת הרבה יותר מכפי שהיה ידוע עד-כה, וכללה נוסף למתקן המופצץ באל-קיבאר, גם מתקן משמעותי להמרת אורניום ועוד שלושה מתקני סיוע ואחסון.
מדו"ח המכון, בראשו עומד מומחה הגרעין דייויד אולברייט, אשר שימש בעבר בין השאר כפקח גרעין בעיראק, עולה כי דמשק הקימה מתקן המרה קטן במרג' סולטן, שלו היה קשר ישיר לכור הסודי באל-קיבאר. המתקן זה יועד להפיכת אורניום אבקתי ("עוגה צהובה") לתרכובת מסוג UF4 - שלב מתקדם יותר בתהליך ההעשרה. הדו"ח מוסיף כי מצבו התפעולי של המתקן אינו ברור, אולם קיים חשד שעקב הפצצת המתקן באל-קיבאר - ביצעה סוריה פעולות לטשטוש פעילותה במקום עוד בתחילת שנת 2008.
Read this article in English