שתף קטע נבחר
 

7 מיליון עניים: סוריה שאסד מנסה להסתיר

שנים של הזנחה, שחיתות והיעדר תכנון כלכלי שולחים לרחובות סוריה מחאה עממית שאינה נרתעת מכוחו של השלטון. אסד ניסה לטשטש את היקף המצוקה, אך העוני המחפיר בפריפריה ושיעור האבטלה הגבוה בקרב הצעירים, מסבירים מדוע תושבים רבים מתגברים על הפחד: כבר אין להם מה להפסיד

מניעים פוליטיים, חברתיים, עדתיים וכלכליים עומדים בבסיס המהומות הנוכחיות בסוריה. שנים של בידוד בינלאומי, הזנחה, שחיתות והיעדר תכנון כלכלי עשו את שלהם. המצוקה הכלכלית שהלכה והחמירה בייחוד נוכח המשבר העולמי ועליית המחירים הייתה צריכה את הניצוץ מכיוון תוניסיה ומצרים כדי לפרוץ החוצה גם אצל שכנתנו מצפון.

 

 

אין ספק כי המשטר הסורי שם יהבו על "קלף הפחד" שישתק מחאה עממית, כמו שאנו רואים מאז אמצע מרס. כרגע נראה כי מי שיוצא לרחובות הם בעיקר אלה שחשים שאין להם כבר מה להפסיד. עוד לפני המשבר הנוכחי ניסו השלטונות בסוריה להסתיר את ממדי המצוקה והעוני במדינה. בשנה שעבר נגנזו ממצאי דו"ח שהוכן על ידי אגף התכנון בסוריה בשיתוף פעולה עם ארגון הפיתוח של האו"ם תחת הכותרת "אינדקטורים של עוני וחלוקת ההכנסות בסוריה".

 

לפי המחקר, במהלך השנים 2007-2004 הגיע שיעור הסורים החיים מתחת לקו העוני לכ-34%, קרי אחד מכל 3 סורים חי בעוני. במספרים מוחלטים מדובר בקרוב ל-7 מיליון נפש. מתוך מספר זה למעלה מ-12% מהאוכלוסיה הסורית, קרי כ-2.5 מיליון נפש, חיו בתנאי עוני "מחפירים".

 

עוני גיאוגרפי

לעוני הסורי, יש פנים ושמות וחלוקה גיאוגרפית, ואזורי הפריפריה הם העניים ביותר במדינה. באזורים אלה מרוכזים כ-50% מעניי סוריה וכ-56% מאלה החיים בתנאי עוני מחפיר. את הנתונים הללו לא אפשר משטר אסד לפרסם.

 

לפי הממצאים, האזור הצפון מזרחי במדינה הוא העני ביותר (האזור הכורדי של חסכה וקאמישלי). לאחריו מגיע האזור הדרומי ובמרכזו דרעא, שהפכה מוקד המהומות הנוכחי. באזור זה, כך מצאו החוקרים, שיעור ההוצאה לנפש היה נמוך יותר מממוצע ההוצאות של העניים בסוריה.

  

לפני מספר חודשים פרסם עיתונו של ראמי מחלוף, אחד מעשירי סוריה הנחשב לשנוא על ידי הציבור, נתונים על שוק העבודה הסורי. הנתונים שהוצגו מוטים, אבל אלה שלא הוצגו מלמדים על המצב.

 

בדו"ח נמסר כי כ-20% ממועסקי המדינה התרכזו בעיר חלב. דרעא, מוקד המהומות, נמצאה בתחתית הרשימה עם כ-4% מהמועסקים. הכתבה נמנעה מלספק נתוני אבטלה אך ציינה כי היא גבוהה "בקרב הצעירים". ההערכות הלא רשמיות מדברות על כ-30% אבטלה בקרב הצעירים.

 

את כל הנתונים הללו ועוד אחרים מכירה ההנהגה הסורית, אך היא קיוותה כי אירועי הטבח בעיר חמאת לפני כ-30 שנה, בה הרג המשטר עשרות אלפי תושבים, יסייעו בהדחקתם. זה לא קרה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא סוריה בשאר אסד
צילום: EPA
מפגינים בסוריה
צילום: AP
מומלצים