תבנית נוף אפייתה
מה זה משנה אם אופים את העוגה בתבנית נירוסטה או בחד-פעמית? ובכן, מסתבר שזה משנה מאד - החל מהמרקם, הצורה, מידת העשייה וההנאה. מירי צל דונטי מדריכה אתכם בין התבניות הרבות שיש בשוק ומסבירה מה מתאים למה
טיפים | תבניות | מתכונים |
"העוגה לא הצליחה לי. היא לא עלתה, ויצאה יבשה ובלתי אכילה". כך חזרה אלי דנה ידידתי, מאוכזבת אחרי שהכינה את עוגת השמרים הנפלאה שלי.
"את בטוחה שדייקת בכמויות?", שאלתי. "כן", היא ענתה, "והשמרים היו טריים?", שאלתי. "אני מקווה", ענתה לי. "ובאיזו תבנית השתמשת?" המשכתי לחקור, כי אני מקפידה תמיד לתת מתכונים מדויקים. "אה", היא ענתה, "אין לי תבנית קוגלהוף מפוארת כמו שלך, אז השתמשתי בתבנית אחרת, בגודל ובצורה. מה הבעיה?".
"לגודל התבנית יש משמעות", הסברתי, "ולכן כשמכינים עוגה חדשה בפעם הראשונה חייבים לעשות אותה במדויק כפי שכתוב במתכון. רק אחרי ההצלחה ניתן לעשות שינויים, גם גודל וצורת התבנית קובעת את ההצלחה ומה זה אני מקווה שהשמרים היו טריים? הם חייבים להיות".
עוגה הנאפית בתבנית מיוחדת תעשה רושם רב, כשהכנתי את עוגת התפוזים בתבנית קוגלוף מפוארת (ראו תמונה בהמשך), השאלה הראשונה שנשאלתי, טרם נטעמה, היתה איפה קניתי אותה, וכשלא נותר ממנה אפילו פירור וקיבלתי אין-סוף תשבחות, ההנאה הייתה מושלמת.
כמו בכתבה הקודמת בנושא אפייה, גם כאן סייעה לי בהכנת הכתבה הקונדיטורית רוני ויתקון ממאפיית ברקן.
הנה כמה טיפים שיסייעו לכם בקביעת סוג התבנית הרצויה למאפה אותו אתם מכינים, וכמה פתרונות לבעיות נפוצות בהתמודדות עם תבניות שונות:
- גודל התבנית קובע את זמן האפייה, אך לא רק, גם החומר ממנה עשויה התבנית יקבע את הזמן וגוון המאפה. תבנית מזכוכית או קרמיקה תיצור עוגה כהה ופריכה יותר, והיא מתאימה בעיקר לפאי ולחם. את אותה תוצאה ניתן ליצור עם תבניות מקצועיות מיציקת אלומיניום או ברזל. עוגות עדינות ופחות פריכות רצוי לאפות באלומיניום דק ובנירוסטה. האפייה תימשך זמן ארוך יותר אך השוקולד והסוכר לא ייחרכו.
- כדי למנוע ממאפה להידבק לתבנית ללא ציפוי טפלון מורחים את התבנית בחמאה ומכניסים לפריזר למספר דקות, מוציאים ומורחים בשמן או מרססים בספריי שמן.
- בתבניות עבות וכבדות העשויות מיציקת אלומיניום המאפה יאפה בצורה אחידה וטובה יותר.
- כשאין תבנית קוגלהוף או סיר פלא עם חלל במרכז, מניחים במרכז תבנית עגולה קופסת שימורים ריקה ונקייה, ממלאים את הקופסה בשעועית יבשה, משמנים את התבנית ודפנות הקופסה, מכניסים את הבצק ואופים.
- ממלאים תבנית אפייה רק עד שני שליש מגודלה כדי לאפשר לעוגה מקום לתפיחה.
- על מנת להסיר אחרי האפייה את טבעת של תבנית פאי או טורט שעשויה משני חלקים מתפרקים, מניחים את הבסיס על קופסת שימורים, מפרידים את העוגה מהדפנות בעדינות והטבעת תרד.
- אם הפאי מסרב להיפרד מהתבנית גם אחרי שהתקרר, מכניסים את התבנית לפריזר לחצי שעה ואז ה"פרידה" תהיה קלה ונקייה.
תבנית בוואריה של Nordic Ware
העוגה יוצאת יפהפייה - והצילום מדבר בעד עצמו. מחיר: תבנית - 179 שקלים; משטח עם ידית להרמת העוגה - 99 שקלים. יבואן: רוסולינג.
עוגת קינמון - המתכון בהמשך הכתבה (צילום: דודו אזולאי)
תבנית בראוניז של Chicago Metallic
תבנית שמיועדת להכנת בראוניז - מכניסים את העיסה לתבנית בעלת המחיצות ואחרי האפייה מתקבלים ריבועי עוגה מושלמים. רוני הקונדיטורית החליטה להתנסות בתבנית עם עוגות שושנים והתוצאה הייתה נפלאה. מחיר: 129 שקלים, קיצ'ן וורקס.
(צילום: דודו אזולאי)
תבנית קוגלוף של Nordic Ware
העוגה הכי פשוטה וקלה הופכת למפוארת כשהיא אפויה בתבנית האיכותית והמדהימה הזאת. עוגת תפוזים שאפיתי בה היתה טעימה, אך המחמאות הגיעו עוד לפני שנפרסה. התבנית עשויה מאלומיניום נון סטיק עבה שיוצר אפייה אחידה. מחיר: 169 שקלים, רוסולינג.
(צילום: בשמת מרדור)
תבנית מאפינס של KitchenAid
תבנית איכותית ממתכת עם 12 "כוסות" סיליקון למאפינס. מסגרת המתכת מיצבת את כוסות הסיליקון. מחיר: 215 שקלים.
(צילום: דודו אזולאי)
תבניות חד פעמיות של ניקול
תשמשנה כשאין תבנית מתאימה, כשהעוגה מיועדת למתנה או סתם כשמתעצלים לנקות את התבנית אחרי האפייה. מחיר: 9.99-12.99 שקלים לחבילה.
(צילום: דודו אזולאי)
תומך תבניות של Sari's
תומך התבניות הוא פטנט ישראלי חדש מבית Sari's. הוא מסייע להכנסה והוצאה קלה ויציבה של כל תבנית מהתנור - ויעיל במיוחד כשמשתמשים בתבניות חד פעמיות מנייר או אלומיניום ובתבניות סיליקון שאינן יציבות. מחיר: 75 שקלים.
(צילום: דניאל לילה)
תבניות מיוחדות לעוגת טורט Angel cake
מכניסים את העיסה לתבנית מבלי לשמן אותה, העוגה תופחת עד לגדותיה כשהיא מוכנה מוציאים מהתנור ומעמידים את התבנית הפוך (כדוגמת התבנית השחורה), על מנת שהעוגה התפוחה והגבוהה לא תיפול. כשהעוגה מתקררת מפרידים אותה מדפנות התבנית בעזרת סכין ומעמידים את התבנית על כוס או קופסת שימורים (כדוגמת תבנית האלומיניום), החלק החיצוני ירד, מפרידים את העוגה מהחלק הפנימי ומעבירים לצלחת הגשה. תבנית שחורה של Chicago Metallic - מחיר: 105 שקלים, יבואן: קיצ'ן וורקס; תבנית אלומיניום של Nordic Ware - מחיר: 139 שקלים, יבואן: רוסולינג.
(צילום: דודו אזולאי)
תבנית קרמיקה של Emile Henry
נהדר לאפות ולהגיש ישירות בתבנית היפהפייה הזו, שיתרונה הגדול בכך שניתן להניח אותה ישירות על אש פתוחה וכמובן בתנור. מחיר: 219 שקלים, DOMO DM.
(צילום: דודו אזולאי)
תבנית קפיצית של נעמן
תבנית בקוטר 26 ס"מ עם מכסה ייעודי וידית נשיאה שבזכותו קל ונוח לשנע את העוגה. מחיר: 36.90 שקלים.
(צילום: דודו אזולאי)
תבנית מאורכת של נעמן
כמובן שקל יותר לחלץ העוגה מתבנית קפיצית, ומעכשיו לא צריך להסתפק רק בתבניות עגולות, אלא גם מרובעות. מחיר: 44.90 שקלים.
(צילום: דודו אזולאי)
תבנית קפיצית עם בסיס זכוכית של Nordic Ware
כיוון שבסיס התבנית מזכוכית אפשר להגיש את העוגה ישירות מהתנור לשולחן, בלי להעביר לצלחת הגשה. מחיר: 95 שקלים, רוסולינג.
מזהים את התחתית? (צילום: דודו אזולאי)
תבנית של Calphalon
תבנית מלבנית בגודל 9X13 אינץ', עם מכסה גבוה ואטום שלא יידבק לעוגה ויהרוס את הציפוי. מחיר: 129 שקלים, קיצ'ן וורקס.
(צילום: דודו אזולאי)
תבנית לאפיית ביסקוטי של Chicago Metallic
ביסקוטי (בתרגום מאיטלקית "אפוי פעמיים") הן עוגיות איטלקיות קלאסיות. אפשר לאפות אותן על דף אפייה רגיל, אך בתבנית זו הן נאפות בגודל אחיד, ממש כאילו יצאו זה עתה מהקונדיטוריה. מחיר: 45 שקלים, קיצ'ן וורקס.
(צילום: דודו אזולאי)
תבנית לטארט טאטן
כדי שטארט טאטן יתקבל שזוף ואפוי היטב חייבים תבנית איכותית ועבה, זו עושה את העבודה בהצלחה גדולה. יתרונה הגדול בכך שאפשר להניח אותה על הכיריים כדי להכין את הקרמל ולבשל בו את התפוחים, ואז להניח בצק פריך ולהכניס לתנור. מתאימה לכל סוגי הכיריים וגם לאינדוקציה. קוטר: 24 ס"מ. מחיר: 319.90 שקלים, רוסולינג.
(צילום: דודו אזולאי)
תבנית מלבנית קפיצית של Kaiser
תבנית גדולה (24X35 ס"מ) ואיכותית שעשויה מחומר נון סטיק שמפזר את החום בצורה אחידה. בדרך כלל עוגה בגודל שכזה חותכים לקוביות מתוך התבנית. בתבנית קפיצית זו מסירים בקלות את הדפנות ומגישים את העוגה על המגש התחתון. מחיר: 429 שקלים, יבואן: שקל.
(צילום: דודו אזולאי)
ערכה להכנת עוגת משובצת של Nordic Ware אם באתגרים עסקינן הרי שלאפות עוגה שעשויה כמו לוח דמקה תהיה הפתעה ענקית כעוגת יום ההולדת. מסתבר שכל אחד יכול להצליח להכין בעזרת הערכה הזו. 149 שקלים, יבואן רוסולינג.
(צילום: דודו אזולאי)
תבנית להכנת עוגיות ורדים של Silikomart ומזלף של Lekue
לתבנית הסיליקון היפה הזו, המכילה 6 עוגות אישיות בצורת ורדים, יש יתרון בדמות חישוק שמחזק אותה, 65 שקלים, רוסולינג. למזלף הכדורי 4 צנתרים שונים לקישוט עוגות ועוגיות. 109 שקלים, יבואן: מ.ג.א. סחר.
(צילום: דודו אזולאי)
עוגת קינמון
עוגה נפלאה ופשוטה להכנה. ראו תצלום לעיל.
המרכיבים:
לציפוי:
1/2 כוס סוכר
2 כפיות קינמון
לעוגה:
125 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
200 גרם סוכר
2 ביצים בגודל בינוני
175 גרם קמח
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתיה
1 גביע שמנת חמוצה
אופן ההכנה:
- מרססים את התבנית (רצוי תבנית בווריה או בבקה) בתרסיס שמן.
- שופכים את הציפוי לתוך התבנית ומנערים כדי לכסות את דפנות והחריצים.
- בקערה מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה והסודה לשתיה.
- מכניסים את החמאה והסוכר לקערת המיקסר ומעבדים עם וו גיטרה עד לקבלת תערובת לבנה ותפוחה, כ-10 דקות.
- מוסיפים את הביצים אחת-אחת בהדרגה ומערבבים, מוסיפים את השמנת ומערבבים.
- מוסיפים את תערובת הקמח. מרגע הוספת הקמח יש להקפיד לא לערבב יותר מדי, רק עד קבלת בלילה אחידה.
- מכניסים את הבלילה לתבנית בזהירות כדי לא לקלקל את הציפוי.
- מיישרים את פני העוגה ומפזרים מעט מחומר הציפוי.
- מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 160מעלות צלזיוס לכ-35-40 דקות.
עוגת פטל
עוגה לחה וכל כך טעימה, מלאה בטעמי פטל. את העוגה הכנו בתבנית הסיליקון עם שש שקערוריות שושנים (ראו צילום לעיל), אבל אפשר כמובן להכינה בתבנית אנגליש קייק. מתכון של רוני ויתקון.
המרכיבים:
לעוגה:
120 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
200 גרם סוכר
1 מקל וניל או כפית תמצית וניל אמיתי
2 ביצים בינוניות
270 גרם קמח
כפית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתיה
קורט מלח
1/2 גביע (100 גרם) שמנת חמוצה
2 כפות ליקר פטל (ליקר מפטל מומלץ אך ניתן להחליף במשקה רום, (לא תמצית) או ליקר אחר)
1/2 כוס פטל אדום טרי בעונה או קפוא
לציפוי פטל:
1/3 כוס פטל טרי או קפוא מרוסק ומסונן
1/2 כוס ריבת משמש
אופן ההכנה:
- העוגה: חותכים את מקל הווניל לאורך ובעזרת סכין מגרדים מתוכו את הזרעים.
- מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה והסודה לשתיה.
- בקערת המיקסר מעבדים יחד את החמאה, הסוכר וגרגרי הווניל או כפית וניל עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה.
- מוסיפים את הביצים בהדרגה, את הקמח, שמנת והליקר ומערבבים. כשהמסה חלקה מוסיפים את הפטל בשלמותו.
- מעבירים לתבנית משומנת.
- מכניסים לתנור שחומם מראש ל-160 מעלות צלזיוס לכ-35 דקות.
- הציפוי: מערבבים את הפטל עם הריבה.
- כשמובר בעוגה אחת גדולה, מורחים את הציפוי מעל, על עוגיות כדוגמת קאפקייקס, מזליפים דרך צנתר.