דיווח: הנהגת חמאס עוזבת את דמשק לקטאר
העיתון "אל-חיאת" מדווח כי חאלד משעל ובכירי הלשכה המדינית יעברו לדוחא, אחרי שירדן ומצרים סירבו לבקשתם. עם זאת, מצרים הסכימה שחמאס יפתח משרד אינטרסים בקהיר. בכיר בחמאס הכחיש את הדיווח. במקביל, דווח כי מפקד הזרוע הצבאית של חמאס נועד בקהיר עם שר המודיעין המצרי
טלטלה בהנהגת חמאס? העיתון "אל-חיאת" מדווח הבוקר (שבת) כי ההנהגה המדינית של חמאס מתכוונת לעזוב את דמשק ולעבור לקטאר. על-פי הדיווח, קטאר הסכימה לארח באופן קבוע את ראש הלשכה, חאלד משעל, ובכירים נוספים אך לא הסכימה לקלוט את הדרג הצבאי של הארגון. עם זאת, בכיר בחמאס הכחיש את הדיווח.
גורמים פלסטיניים ששוחחו עם כתבי העיתון, היוצא לאור בלונדון, אמרו כי המעבר של הנהגת חמאס לדוחא בא אחרי שירדן ומצרים דחו בקשה דומה. עם זאת, מצרים הסכימה שהחמאס יפתח משרד אינטרסים, ככל הנראה עבור סגן ראש הלשכה המדינית, מוסא אבו-מרזוק, שיעבור מדמשק לקהיר.
עוד דווח כי הדרג הצבאי של חמאס בדמשק יעזוב ככל הנראה לרצועת עזה.
חבר הלשכה המדינית של חמאס, עיזת רשק, הכחיש את הדיווח לפיו הנהגת התנועה החליטה לעזוב את מקום מושבה בדמשק ולעבור לקטאר. לטענת רשק, אין בידיעה כל אמת והנהגת חמאס ממשיכה לפעול מסוריה.
ההנהגה המדינית של חמאס פועלת מדמשק זה יותר מעשור, אחרי נאלצה לעזוב את ירדן ב-1999. בדמשק הצטרפו ראשי חמאס לראש הג'יהאד האיסלאמי רמדאן עבדאללה שלח, ראש החזית העממית - המפקדה הכללית אחמד ג'יבריל, ראש החזית הדמוקרטית נאיף חוואתמה ונציגי עוד שישה ארגונים. סוגיית פעילותם של ארגוני הטרור בדמשק, ובראשם חמאס, היוותה אבן נגף בכל המגעים הישירים והעקיפים שהתקיימו בין ישראל לסוריה לאורך השנים. בירושלים דרשו פעם אחר פעם את סילוק ארגוני הטרור, אך אסד לא נענה.
מצרים חוזרת לעסקת שליט
עוד מדווח "אל-חיאת" כי מפקד הזרוע הצבאית של חמאס, אחמד ג'עברי, נועד בקהיר עם שר המודיעין המצרי, מוראד מואפי. גם לדיווח זה אין אישור מאף מקור אחר. זו הפגישה הראשונה שמקיים מפקד גדודי עז א-דין אל-קאסם עם מואפי, מאז החליף האחרון את עומאר סולימאן אחרי ההפיכה במצרים. גורמים פלסטינים העריכו כי מצרים מעוניינת לשוב לשחק תפקיד מרכזי במגעים סביב בסוגיית שליט ומסיבה זו בא ג'עברי לקהיר.
העיתון הלונדוני אינו מפרט את הסיבות להחלטת הדרג המדיני של חמאס לעזוב את סוריה, אולם ניתן להעריך כי הדבר קשור להתקוממות העממית בסוריה, שמאיימת על יציבות משטרו של הנשיא, בשאר אסד, ולהסכם הפיוס עליו חתמו פתח וחמאס בראשי תיבות באמצע השבוע. בישראל הגיבו בחריפות להסכם וראש הממשלה, בנימין נתניהו, הצהיר כי הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, צריך להחליט -"שלום איתנו, או עם חמאס". גם הנשיא פרס תקף את אבו-מאזן ואמר כי הוא "הורס את הסיכוי לשלום". פורום השביעייה הבהיר כי לא ינוהל משא ומתן מדיני עם הפלסטינים, "עד להתבהרות המצב".
התפתחות חשובה אחרת המקבלת משמעות לאורך הדיווח, היא הודעתו של שר החוץ המצרי, נביל אל-ערבי, כי בעקבות הסכם הפיוס - תיפתח מצרים את מעבר רפיח לראשונה מאז השתלטות הארגון על רצועת עזה ב-2007. לדברי אל-ערבי, המעבר יפתח בעוד ימים ספורים ו"ישים קץ לסבל של העם הפלסטיני בעזה". במקביל, התייחס ראש המועצה הצבאית העליונה השלטת במצרים, מוחמד חוסיין טנטאווי, לביקורת הנשמעת בירושלים לנוכח הסכם הפיוס ואמר כי "על ישראל להימנע מהצהרות בלתי שקולות כלפי מצרים" וכי "האיום על הממשלה הפלסטינית עורר את חמתם של העמים הערביים, דבר שעלול לבשר על תוצאות הרות אסון".
Read this article in English