הבורסה ננעלה בירידות; ת"א 25 מתחת ל-1,300
למרות המגמה החיובית בבורסות העולם, המצב הגיאו-פוליטי העיב על הבורסה: מדד ת"א 25 ירד ב-1.41%, מדד ת"א 100 ירד ב-1.39%, מדד בלוטק 50 ירד ב-0.62% ומדד נדל"ן ירד ב-2.16%. סוחר בכיר באחד הבנקים: "רמת אי הוודאות עלתה ואיתה גם החששות". פרטנר עלתה בניגוד למגמה ב-3.5%
המסחר בבורסה בתל אביב נסגר היום (א') בירידות שערים למרות עליות השערים שנרשמו בעולם בסוף השבוע. בוול סטריט נרשמו עליות לאחר פרסום נתוני מאקרו מעודדים ודו"חות טובים.
מדד ת"א 25 ירד ב-1.41% ל-1,296.03 נקודות, מדד ת"א 100 ירד ב-1.39% ל-1,178.77 נקודות, מדד בלוטק 50 ירד ב-0.62% ל-286.39 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-2.16% ל-346.88 נקודות.
"המצב הפוליטי נהיה פחות ורוד וזה משפיע על השווקים עם התגברות מפלס החששות" אומר ל"כלכליסט" סוחר בכיר באחד הבנקים. "מצד אחד, ישנה תחושה של אי ודאות בשל פתיחת המעברים ממצרים, ההסכם בין החמאס לאש"ף והמצב בסוריה מעוררים תהיות אצל המשקיעים - זרים וישראלים. מצד שני, הריבית עולה ועם תשואה שנתית בטוחה של למעלה מ-3% (מק"מ לשנה, ש"ל), הרבה מאוד משקיעים שונאי סיכון יוצאים מהבורסה".
לדבריו, סיבה נוספת לירידות היא שהשוק פשוט ברמת שיא, כאשר מכפילי הבנקים גבוהים יחסית לעבר ולכן מגיעים המימושים.
"יש תהליך של התנתקות בין ישראל לחו"ל בשל המצב הגיאו-פוליטי באזור" אמר היום ל"כלכליסט" אלון גלזר, מנהל מחלקת המחקר בלידר שוקי הון. "בתקופה הזו, הזרים מקטינים סיכונים לנוכח המצב באזור" הוסיף.
המדדים המובילים בבורסה בתל אביב לא נסחרו בשבוע שעבר בהתאם למגמה בבורסות המובילות באירופה וארה"ב. מדד ת"א 25 ירד בסיכום השבוע שעבר ב-2% ות"א 100 איבד 2.2%. מדד דאו ג'ונס לעומת זאת עלה בשבוע שעבר ב-.2.4%.
כלכלני בנק לאומי כתבו בסקירת סוף השבוע כי "על אף נתוני הכלכלה הריאלית החזקים של המשק הישראלי ורמת המחירים הנוחה יחסית של שערי המניות, נראה כי השוק המקומי יציג תשואות נמוכות יחסית לשוקי חו"ל. זאת, על רקע העלייה בפרמיית הסיכון הנובעת מהסביבה הגיאופוליטית והציפייה להמשך עלייה בריבית".
למרות זאת כלכלני בנק הפועלים נשמעו יותר אופטימיים: "אנו ממשיכים להחזיק בדעה חיובית בנוגע לשוק המניות המקומי, וממשיכים בהמלצתנו להחזיק בחשיפה מנייתית מלאה, בהתאם למידת שנאת הסיכון של כל לקוח. אנו סבורים כי ההשקעה צריכה להיעשות באופן סלקטיבי, כלומר בחירתן של מניות ספציפיות על פני השקעה במדדים, כשההעדפה היא לחברות המוטות למשק המקומי, שייהנו מההתאוששות המקומית ומשערי מט"ח נוחים לייבוא, ולמניות נוספות בהתאם לרשימת המניות המומלצות של יחידת המחקר".
מניות במרכז
אפי ארה"ב, יחידת הנדל"ן האמריקנית של אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב, מכרה את 11 הקומות העליונות של בניין הניו יורק טיימס לשעבר במנהטן לבלאקסטון גרופ תמורת 160 מיליון דולר.
רשות ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי הודיעה ביום חמישי כי היא חוקרת האם יצרניות התרופות טבע (ירדה ב-0.89%) וצפלון פעלו כדי למנוע את כניסת הגרסה הגנרית של התרופה למניעת הפרעות שינה "פרוביגיל" (Provigil) לשוק האירופי.
עסקת תנובה תושלם היום, לאחר שבנק לאומי (ירד ב-1.2%) הגיע להסכמות עם קרן אייפקס על מתווה העסקה באופן שגם בעתיד לא יידרש הבנק לדווח על תוצאות תשלובת המזון, כך חשף הבוקר "כלכליסט". לאור ההסכמות צפויים לאומי ואייפקס לחתום על הסכם השותפות בתנובה.
דירקטוריון פטרו גרופ נאלץ להתכנס בשעה לא שגרתית, סמוך לכניסת השבת שלשום, כדי לדון בדחיפות בהצעה חדשה של חברת ארקו לרכישת השליטה בחברה־הבת GPM. "כלכליסט" מדווח היום לראשונה כי אריה קוטלר, בעל השליטה בארקו, הגיש הצעה חדשה שלפיה הוא מוכן לקחת על עצמו את התשלום למחזיקי איגרות החוב של פטרו גרופ, העומד על כ־20 מיליון דולר (כ-71 מיליון שקל), תמורת 81% ממניות GPM.
רוית ברניב, יו"ר שיכון ובינוי (ירדה ב-2.21%), ועופר קוטלר, מנכ"ל החברה, ביקשו ביום רביעי האחרון להמיר חלק מחבילת האופציות שברשותם למניות, ובמקביל מימשו את המניות במהלך המסחר בשוק.
חברת פרטנר (עלתה ב-3.52%) וחברת התקשורת הצרפתית פראנס טלקום, המחזיקה במותג Orange, הגיעו בשבוע שעבר להסכם על המשך השימוש במותג בידי פרטנר. עם כניסתו לתוקף של ההסכם החדש, ביולי הקרוב, צפויה פרטנר לשלם לפראנס טלקום 25 מיליון שקל, תחת ההנחה שהכנסותיה יסתכמו בסכום דומה לזה שרשמה ב־2010.
שותפויות הגז - רציו (ירדה ב-4.44%), ישראמקו, אבנר (ירדה ב-2.18%), דלק קידוחים (ירדה ב-1.69%) - ממשיכות לרכז עניין.