ערב יום השואה: השופט של אייכמן הלך לעולמו
נשיא בית המשפט העליון לשעבר וחתן פרס ישראל למשפט, משה לנדוי, הלך לעולמו בביתו יומיים אחרי שמלאו לו 99 שנה. הוא היה אב בית הדין במשפטו של אדריכל הפיתרון הסופי
השופט בדימוס משה לנדוי, הנשיא החמישי של בית המשפט העליון ומי שכיהן כאב בית הדין במשפטו של אדולף אייכמן, הלך אחר הצהריים (יום א') לעולמו בביתו בשכונת רחביה בירושלים. רק לפני יומיים מלאו לו 99 שנה.
לנדוי מת מדום לב, ומתנדבי איחוד הצלה ירושלים וניידת טיפול נמרץ של מד"א שהגיעו לרחוב אלחריזי בבירה קבעו את מותו. לפני כמה שנים חתם השופט לנדוי על מכתב שבו ביקש שלא יבצעו בו פעולות החייאה אם יגיע למצב גופני שיצריך זאת.
לנדוי, חתן פרס ישראל למשפט, נולד בעיר דנציג (גדנסק) בגרמניה ב-1912. הוא למד משפטים באוניברסיטת לונדון בשנים 1930-1933, ובשנת 1933 עלה לארץ-ישראל. ב-1937 הוא הוסמך לעסוק בעריכת דין תחת שלטון המנדט הבריטי, והצטרף למשרד עורכי דין.
ב-1940 מונה לנדוי לשופט בבית משפט השלום בחיפה, וב-1948 מונה לשופט בבית המשפט המחוזי בעיר. ב-1953 כשהוא בן 41 בלבד, מונה לשופט בבית המשפט העליון, וב-1961 שימש כאב בית הדין במשפטו של אייכמן. הוא מונה לנשיא בית המשפט העליון ב-1980, ושנתיים אחר-כך, כשהיה בן 70, פרש משיפוט.
השופט לנדוי חוקר את אייכמן במהלך משפטו:
לנדוי כיהן במשך חייו בשלל תפקידים ציבוריים. הוא היה חבר בוועדת אגרנט, ראש הוועד המנהל של הטכניון, יו"ר בית הדין של הקונגרס הציוני, חבר מועצת "יד ושם" וראש הוועדה לחסידי אומות עולם במוסד זה, חבר במועצה להשכלה גבוהה ועוד. ב-1987 מונה לעמוד בראש ועדת חקירה ממלכתית (ועדת לנדוי) סביב נוהלי החקירה הנהוגים בשב"כ. הוא גם כיהן במשך כמה שנים כחבר בית הדין הבינלאומי לבוררות בהאג.
נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק אמר כי כשעמד בראש ההרכב ששפט את אייכמן עשה זאת לנדוי באובייקטיביות, סמכותיות וממלכתיות ששימשו השראה לדורות של שופטים. "לנדוי הוא אחד מגדולי השופטים שלנו", אמר ברק ל-ynet, "הוא ממניחי היסוד של המשפט הישראלי. ההלכות שקבע בעשרות השנים עדיין עומדות בעינן בתחומים רבים כדוגמת חופש הביטוי וחופש הדת. כולנו ממשיכי דרכו, גם אני וגם השופטים שבאו אחריי".
לנדוי (במרכז) במשפט אייכמן (צילום: לע"מ)
שר המשפטים, יעקב נאמן, אמר הערב כי מדינת ישראל ומערכת המשפט מרכינות ראשן עם פטירתו לנדוי: "השופט לנדוי ייזכר לעד כמי שכיהן כאב בית הדין במשפטו של צורר היהודים, אדולף אייכמן, וכמי שמילא שלל תפקידים במערכת הציבורית בכלל ובמערכת המשפט בפרט. מורשתו המשפטית משמשת נר לרגלינו ותהיה למורשת המשפט בישראל. מערכת המשפט שולחת תנחומיה הכנים למשפחתו. יהי זכרו ברוך". גם מהנהלת בתי המשפט נמסר כי מערכת בתי המשפט אבלה על פטירתו של לנדוי.
Read this article in English