שתף קטע נבחר

"ישראל יזמה את ביקור משעל בטורקיה ב-2006"

ביקורו של מנהיג חמאס באנקרה לפני חמש שנים עורר זעם בישראל. כעת טוען סגן ראש ממשלת טורקיה לשעבר כי ירושלים ביקשה מאנקרה להזמין את משעל, כדי שתוכל להעביר לו מסרים. ומה דעתו על המתיחות בין שתי המדינות? "יש הסכמה הדדית"

חאלד משעל ביקר ב-2006 בטורקיה לבקשת ישראל, כדי שתוכל להעביר לו מסרים - כך טען עבד אל-לטיף סנר, מי שכיהן אז כסגן ראש ממשלת טורקיה, בראיון שפורסם אמש (יום א') בעיתון "זאמאן טודיי". סנר טען בראיון כי היחסים בין אנקרה לירושלים אינם מתוחים כפי שהם נראים, וכי חילופי המהלומות הפומביים ביניהן נעשים ב"הסכמה הדדית" ומשרתים את האינטרסים של שני הצדדים.

 

 

סנר, שפרש ממפלגת השלטון הטורקית והקים מפלגה משלו, אמר בראיון כי "ממשלת ישראל איפשרה את ביקורו של מנהיג חמאס חאלד משעל בטורקיה בפברואר 2006. למעשה, הביקור שלו תוכנן לבקשת ממשלת ישראל". הוא הוסיף כי "ההזמנה הרשמית הועברה למשעל אחרי הסכם סודי בין טורקיה לישראל. אני יודע בוודאות שהביקור אורגן לבקשת הישראלים".


חאלד משעל באנקרה, פברואר 2006 (צילום: רויטרס)

 

ביקורו של משעל בטורקיה עורר זעם בישראל ורבים מתייחסים אליו כנקודה שבה החלה ההידרדרות ביחסים בין אנקרה לירושלים, שהגיעה לשיא לפני כשנה כאשר תשעה פעילים טורקים נהרגו מאש צה"ל על סיפון הספינה "מאווי מרמרה" שניסתה להגיע לחופי רצועת עזה.

 

תרגיל יחסי ציבור 

אבל לטענת סנר, הביקור היה למעשה תרגיל יחסי ציבור שנועד ליצור את הרושם שטורקיה מקשיחה את עמדתה כלפי ישראל. לדבריו, הביקורת הפומבית של ישראל "תוכננה בקפידה" כדי לגרום לטורקיה להיראות ככוח עולה בפני מדינות באזור ובעולם כולו.

   

"הנושא עלה בישיבת קבינט", שיחזר בראיון, "ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן ביקש משר החוץ שלו, עבדאללה גול (כיום נשיא טורקיה), לתדרך את השרים. נאמר לנו שהיו דיונים עם ממשלת ישראל על ביקורו של משעל. ישראל שמחה מאוד על הביקור, בגלל שהחמאס עלה לשלטון בעזה, והאיש הזה היה אחד המנהיגים החזקים של הארגון".

 

"ישראל לא יכולה ליצור קשר עם החמאס באופן ישיר, מפני שהיא רואה בחמאס ארגון טרור",

הסביר סנר, "היחסים שלנו עם החמאס מתאימים לתוכניות של ישראל, בכך שהיא יכולה להעביר לחמאס דרך טורקיה חלק מהדרישות שלה. לכן, כך נאמר לנו, הזמנו את מנהיג חמאס לטורקיה לבקשת ישראל". בזמנו, גול טען שהפגישה התקיימה לבקשת טורקיה ונועדה לסייע ביצירת דו-קיום בין הישראלים לפלסטינים.

 

סנר סיפר כי בעקבות הביקורת שמתח שגריר ישראל באנקרה על הביקור, התקשר ארדואן לשרת החוץ דאז, ציפי לבני, וביקש ממנה להשתיק אותו: "בנוכחותם של כמה אנשים, כולל אני, ראש הממשלה התקשר לשרת החוץ הישראלית ואמר: 'עשינו הסכם איתכם לפני שמשעל הגיע, תגידי לשגריר שלך לשים סוף להתבטאויות. זה מספיק'".

 

על רקע זה, סנר ציין כי רבים מהמהלכים הטורקיים שנראים אנטי-ישראלים אינם משקפים את טיב היחסים בין שתי המדינות. לדבריו, "רוב הדברים נעשים בהסכמה הדדית כדי לעזור אחד לשני. נראה שישראל נתנה לטורקיה צ'ק פתוח כדי להלום בה בפומבי, בעוד שטורקיה באופן פרטי עשתה כמה ויתורים תכליתיים לישראל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גול. תדרך את השרים הטורקיים
צילום: איי פי
התבקשה לרסן את השגריר? לבני
צילום: AFP
מומלצים