נזקי הצונאמי: שוק הרכב היפני קורס
הרחק מכותרות הימים האחרונים, אבל ממש לא רחוק משוק הרכב המקומי. תעשיית הרכב היפנית במצב קשה מאד, ומומחים מעריכים שהסוף העגום עוד יותר, כלל לא נראה באופק. בלומברג: "מכירות יצרניות הרכב היפניות במאי וביוני, עלולות להיות קרובות לאפס"
אסון הצונאמי ביפן מכה בתעשיית הרכב המקומית. היום (ב') מתפרסמים נתוני מכירות רכב חדש ביפן לחודש אפריל, וחושפים כי גלי הצונאמי בצפון מזרח יפן פגעו לא רק במפעלי ההרכבה של יצרניות הרכב המקומיות, אלא גרמו גם להאטה דרמטית במכירת מכוניות במדינה. בחודש אפריל נרשמה ירידה של 51% לעומת החודש המקביל אשתקד, כאשר מכירות טויוטה צנחו בכמעט 70%, בזמן שיריבותיה הגדולות - ניסאן והונדה - רשמו ירידה של כ-40% ו-50% בהתאמה. כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ב') איגוד מפיצי הרכב היפני (JADA).
מנגד, נתוני האיגוד מראים זינוק חד של כ-43% במכירות מותגים מיובאים. עם זאת, צריך לזכור כי חלקם של מותגים אלה בסך המכירות ביפן, נותר נמוך יחסית: טויוטה לבדה מכרה יותר מכפול מכל המותגים המיובאים גם יחד.
- אפטר שוק - הקוריאניות יהנו מהאסון ביפן
במקביל לירידה החדה במכירות, ניכרת ביפן גם ירידה דרמטית בהיקף הייצור. על-פי נתונים שפרסם בסוף השבוע איגוד יצרניות הרכב היפניות (JAMA), ייצור כלי רכב חדשים ביפן ירד בחודש מרץ בכמעט 60%. הירידה ניכרה בשלוש הקטגוריות העיקריות עליהן מדווח האיגוד: ייצור מכוניות "סטנדרטיות" (מעל 2.0 ליטר) ירד בכ-55%, ייצור מכוניות "קטנות" (עד 2.0 ליטר) ירד ב-60%, ואילו ייצור מכוניות מיני (עד 660 סמ"ק) ירד בכ-62%.
המכירות בשוק הרכב היפני ירדו באפריל ב-51% (צילום: רויטרס)
"ליצרניות לא יהיה מה למכור"
מלבד הצורך להתמודד עם פגיעה קשה במפעליהן ובפעילות ספקיות החלפים, נאלצות יצרניות יפניות להתמודד גם עם חוסר יציבות בשער החליפין של המטבע המקומי - היין. מיד אחרי האסון ב-11 במרץ, נסק שער המטבע המקומי לשיא חסר תקדים, אך לאחר מכן נחלש והגיע לשער של כ-85 ין לדולר. עם זאת, לאחרונה חזר היין להתחזק, ושערו כעת עומד על כ-81.5 ין לדולר.כדי להתמודד עם היין החזק, נדרשות היצרניות היפניות לנקוט צעדים שונים - כמו למשל העלאת מחירים, צימצום הטבות ללקוחות והקטנת שולי הרווח. צמצום הייצור בעקבות האסון רק מחמיר את מצבן של היצרניות, שמתמודדות כעת עם צמצום במלאי המכוניות ביפן, אך גם בשווקים מעבר לים. "גם אם הייצור יחזור לרמתו לפני האסון, המכירות ביפן עלולות שלא להתאושש", אומר לבלומברג נשיא בנק השקעות יפני. "המכירות במאי וביוני עלולות להיות קרובות לאפס, מאחר שליצרניות לא יהיה הרבה מה למכור".
אחרי המשבר, מגיעה הזדמנות
לאור הפגיעה הקשה בתעשיית הרכב היפנית, מעריכים אנליסטים כי התקופה הקרובה מהווה חלון הזדמנויות נדיר עבור יצרניות יריבות, ובעיקר יונדאי הקוריאנית ושלוש היצרניות האמריקניות הגדולות - פורד, ג'נרל מוטורס וקרייזלר. "כאוס גורם לאי-סדר, וזה הזמן שבו אפשר לראות שינויים בדירוג של המובילים", אומר בכיר בבנק השקעות קוריאני. "המשבר הפיננסי האחרון ורעידת האדמה ביפן, עשויים להוות הזדמנות עבור יונדאי לעקוף יריבות גדולות ממנה".גם היצרניות האמריקניות הגדולות עשויות לנצל את הפגיעה ביריבותיהן מיפן. שלוש היצרניות, שרק לפני כשנתיים חוו את המשבר החמור בתולדותיהן - כאשר ג'נרל מוטורס וקרייזלר אף הגיעו לפשיטת-רגל - מציגות דגמים חדשים וחסכוניים בדלק, מייעלות את פעילותן, ומקטינות את היקף החוב שלהן. "כל הגורמים האלה יוצרים את התנאים ל'סופה חיובית מושלמת' עבור היצרניות האמריקניות, ושלילית עבור היפניות", אומר לאתר אוטומוטיב ניוז דייב קול, יו"ר מכון מחקר המתמחה בתעשיית הרכב.
מארק פילדס, נשיא החטיבה האמריקנית של פורד, אמר לאוטומוטיב ניוז בשבוע שעבר כי היצרנית לא תהסס להגדיל את נתח השוק שלה על-חשבון היריבות היפניות: "אם נראה הזדמנות לשרת יותר לקוחות, נעשה זאת". מפיץ של שברולט בסנט-לואיס סיפר לאתר כי הוא כבר רואה שינוי בשטח, וכי לקוחות של טויוטה והונדה מגיעים לאולם התצוגה שלו: "אלה האנשים שהתחלנו לאבד בשנות ה-80, בגלל איכות נמוכה ותכנון לקוי. עכשיו יש לנו הזדמנות להחזיר אותם אלינו".
מדרום קוריאה לרחוב המסגר
חלון ההזדמנויות דורש מיונדאי ומהיצרניות האמריקניות פעולה מהירה ונחושה, שכן הוא עשוי להיסגר כבר בעוד כחצי שנה - אז צפויות היצרניות היפניות לחזור לפעילות בהיקף מלא. טויוטה, שעל-פי הערכות איבדה עד סוף אפריל ייצור של כ-400 אלף כלי רכב, צופה כי מפעליה ביפן יחזרו לפעילות סדירה בנובמבר או דצמבר. גם הונדה, היצרנית השנייה בגודלה ביפן, מעריכה כי תחזור לפעילות מלאה לקראת סוף השנה.
בניסיון לתפוס את מקומן של היצרניות היפניות, יידרשו חלק מהיריבות מקוריאה וארה"ב להתמודד עם בעיה לא פשוטה: היקף הייצור שלהן עשוי להתברר כקטן מדי. תהליכי הייעול וההבראה של היצרניות האמריקניות הביאו להקטנת היקף הייצור הכולל שלהן, ואילו היצרניות הקוריאניות מתקשות כבר כיום להתמודד עם העלייה בביקוש למכוניות מתוצרתן. על-פי האוטומוטיב ניוז, פורד סיימה את אפריל עם מלאי כלי רכב ל-52 יום בלבד, בעוד יונדאי וחברת האחות קיה כבר מייצרות במפעליהן בארה"ב בתפוקה מלאה.
לבעיית הביקוש העודף הצפויה - בעיקר ביונדאי - עשויה להיות השפעה גם על שוק הרכב הישראלי. מחירי הרכישה של היבואנים המקומיים נמוכים משמעותית מאלה המקובלים במדינות אחרות, ולכן יצרניות נוטות להעדיף למכור את מרכולתן במקומות שבהם הרווחים שלהן יהיו גבוהים יותר. הביקוש הגואה בשווקים "איכותיים" עשוי לחזק נטייה זו, ולהקטין את המלאי המיועד לשוק הישראלי.