גנץ בלוחמי הגטאות: המרד מקור השראה לצה"ל
הרמטכ"ל נשא דברים בטקס הזיכרון בקיבוץ לוחמי הגטאות וציין כי מורשת השואה מזכירה את התכלית לקיום צה"ל: "לעמוד כחיץ וכמגן בפני כל צורר, כדי שנוכל לזקוף את ראשינו ולומר 'לעולם לא עוד'". לבני בטקס ביד מרדכי: "העולם מחק באופן סמלי את מפיץ השנאה בן-לאדן"
אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה ננעלו הערב (ב') בשני טקסים בקיבוץ לוחמי הגטאות וביד-מרדכי. הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, שהיה האורח המרכזי באירוע המסורתי בבית לוחמי הגטאות, ציין בדבריו כי הוא רואה במורשת השואה והגבורה והמרד מקור השראה לצה"ל. "עמידתנו כאן מעידה על כך שתקוותיהם ומשאלות לבם של ניצולי המרד מתגשמות היום. כל עוד אנחנו כאן, דם יהודי לעולם לא יהיה שוב הפקר.
"אנו, חיילי צה"ל, רואים את הקו אשר נמתח מימי המחתרת היהודית בגטו ועד לעשייתנו היום-יומית", הוסיף הרמטכ"ל, "גם היום, 63 שנים לאחר שהוקמה מולדת העם היהודי, ממאנת האנטישמיות להיעלם מהעולם. היא משנה את שפתה ואת צידוקיה, אולם מטרתה נותרה כשהייתה. גם היום מצהירים מנהיגי מדינות בגלוי על רצונם להשמיד את מדינת ישראל".
עם זאת, ציין רא"ל גנץ, שחלק מבני משפחתו נספו בשואה, כי "המורשת הזו היא שנותנת בידו של הלוחם הישראלי את הנשק החזק מכל: האמונה בצדקת דרכו. היא מזכירה לנו תמיד את התכלית הבלתי מערערת לקיומו של צה"ל - לעמוד כחיץ וכמגן בפני כל צורר, כדי שנוכל לזקוף את ראשינו ולומר 'לעולם לא עוד'".
בין מדליקי המשואות: קצין דרוזי מהשב"ס
בטקס בקיבוץ לוחמי הגטאות צפו כ-6,000 איש, בהם ניצולי שואה ובני משפחותיהם, מפקד פיקוד הצפון, האלוף גדי אייזנקוט, חיילי צה"ל ונציגי תנועות הנוער השונות. מנכ"ל בית לוחמי הגטאות, רמי הוכמן, ציין כי השנה עומדת העצרת בסימן 70 שנה לפתרון הסופי ו-50 שנה למשפט אייכמן.
נזים סביתי מדליק משואה (צילום: אבישג שאר-ישוב)
בין מדליקי המשואות בטקס, היה גם מפקד מחוז המרכז בשירות בתי הסוהר, נזים סביתי, בן העדה הדרוזית, שגילה במהלך שירותו כי מאות אסירים לא ביקרו מעולם במוזיאון לוחמי הגטאות וביד ושם, והקים תוכנית מיוחדת המחנכת אותם על זכר השואה.
במקביל, נערכה בקיבוץ יד מרדכי עצרת זיכרון במעמד יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, שר הפנים אלי ישי, ומפקד פיקוד הדרום האלוף טל רוסו. לבני ציינה בנאומה: "שינינו את פני ההיסטוריה של העם היהודי וזאת צריכה להיות תבנית מחשבתנו: של מדינה חזקה, של חברה בעלת חוסן לאומי שעבר מבחנים קשים, של מדינה יהודית שהוקמה לא בגלל השואה, אלא מכח הזכות ההיסטורית. מדינה שהיא חלק מהעולם החופשי, עולם שהיום באופן סימלי מחק את הטרוריסט מפיץ אידיאולוגיית השנאה, בן-לאדן".
מצעד החיים בפולין - ובארץ
בשעות הצהריים היום נערך בפולין מצעד החיים, בהשתתפות אלפי יהודים, מישראל וממדינות אחרות, ממחנה ההשמדה אושוויץ בפולין למחנה הסמוך, בירקנאו. בין הצועדים היו גם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, ומנכ"ל משרד המשפטים, ד"ר גיא רוטקופף, שעמדו בראש משלחת ראשונה של משרד המשפטים לפולין.
"הוריי זכו להגיע לארץ ישראל קודם פרוץ מלחמת העולם השניה, זכות שלמרבה הצער נמנעה מרוב בני משפחותיהם שנהרגו במוראות המלחמה", סיפר וינשטיין. "הבה ונזכור שמערכת המשפט בגרמניה על שלל שופטיה, פרקליטיה ומשפטניה, קרסה ביום פקודה באופן מוחלט ומזוויע. יהא זה לקח עבורנו".
במקביל, נערך מצעד זיכרון מסוג אחר בבית העלמין בחולון, במהלכו פקדו מאות תלמידי תיכון וחיילים את שדרת המצבות של הקהילות היהודיות. כל אחת מהמצבות מהווה אבן זיכרון למאות נספים מהקהילות במזרח אירופה, ששמות חלק מהם חקוקים באבן. בניגוד לעבר, אז הגיעו ניצולי שואה או קרובי הניצולים מאותן קהילות, השנה כמעט ואיש לא הגיע - פרט לבני הנוער והחיילים.